Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn platanen inheems in Californië?

4 min read

Waar komt de plataan vandaan?

Deze soort komt oorspronkelijk uit de Balkan en Klein-Azië. De bloemen groeien in drie tot zes bolletjes.

Wat is de Nervatuur van een plataan?

Het hout is hard, buigzaam en niet duurzaam. Moeilijk te bewerken hout, maar toch gebruikt in meubelindustrie, voor geweerkolven en kisten, voor muziekinstrumenten en houtsnijwerk.
Platanus x hybrida B.

AARD loofboom
nervatuur: handnervig
VRUCHT noot
BLOEIWIJZE in trossen

Wat is de wetenschappelijke naam van de plataan?

Plataan – Platanus

De hybride de gewone plataan Platanus x hispanica, is de meest aangeplante soort. De naam Platanus is afgeleid van het Griekse platy dat ‘breed’ betekent, naar de breed gevormde bladeren en mogelijk ook naar de brede kroon.

Welke soorten platanen zijn er?

Welke soorten Plataan zijn er? Er zijn diverse soorten, maar alleen Platanus acerifolia is geschikt voor ons klimaat. Plantanus acerifolia is een kruisingsproduct van twee andere soorten (Platanus orientalis en Platanus occidentalis, de oosterse en de westerse plataan).

Hoe oud kan een plataan worden?

Leeftijd en groeisnelheid

Platanen kunnen oud worden, veel grote aangeplante platanen stammen uit de 19e of soms zelfs 18e eeuw, er zijn leeftijden bekend van 300 tot 500 jaar. In de Utrechtse Vechtstreek staat een plataan uit 1760.

Hoe hoog word een plataan?

De gewone plataan is een snelgroeiende loofboom die wel tot 40 m hoog kan worden. Typerend aan de plataan is de bast die vanaf een vijfjarige leeftijd begint af te schilferen met een attractief vlekkenpatroon in grijs, bruin en wit.

Wat is de bladvorm van een plataan?

De gewone plataan heeft drie- tot vijflobbige bladeren, waarvan elke lob driehoekig is en een ruwe getande rand heeft; de insnijdingen tussen de lobben zijn tot ongeveer 1/3 van de bladlengte diep, de middelste lob is ongeveer even lang als breed.

Wat is de bladvorm van de esdoorn?

De grote bladeren zijn handvormig met meestal vijf slippen. Soms zijn het er maar drie maar ook wel zeven. De slippen lopen spits toe en de randen zijn dubbel gezaagd. De bladeren lijken daarmee wel iets op die van de Plataan (pseudoplatanus betekent gelijkend op de plataan).

Wat is de bladrand van een paardenkastanje?

De paardekastanje wordt meestal geplant als sierboom.
Aesculus hippocasanum L.

AARD loofboom
bladrand: dubbel gezaagd
bladvorm: omgekeerd eivormig tot spatelvormig
nervatuur: veernervig
VRUCHT doosvrucht (kastanje is een zaad(!))

Welke Dakplataan kiezen?

De dakplataan Platanus hispanica (gewone plataan) is het meest populair, deze krachtig groeiende boom geeft dan ook snel een mooie parasol. Daarnaast zijn de grote, handlobbige bladeren erg decoratief, net zoals de grijsgroen en geelgroen afschilferende schors.

Heeft een plataan veel water nodig?

Bij het nieuw aanplanten van de plataan is het goed en veel watergeven van de boom écht nodig. Door de grote bladeren van de plataan verdampt er namelijk veel vocht. Als de boom eenmaal goed staat en groeit heeft de plataan weinig tot geen verzorging meer nodig.

Welke Dakbomen zijn er?

Soorten dakbomen

Dakbomen zijn er in allerlei maten en soorten. Zo heb je de bekende dakplataan maar ook een dakbeuk, daklinde en een dakmoerbei. Een dakplataan en een dakmoerbei geven uw tuin een mediterrane sfeer waaronder u heel de zomer heerlijk kunt zitten.

Welke boom als parasol?

Een dakboom is een boom waar de takken in parasolvorm geleid en gesnoeid zijn. Zo’n parasolboom past eigenlijk in zowat elke tuin. Plant hem op de juiste plaats, en hij vormt een natuurlijke parasol die zorgt voor een verkoelende schaduw tijdens warme zomerdagen.

Welke boom lijkt op plataan?

Heel veel van de esdoorn soorten hebben die maar toch niet allemaal. Er is bovendien een esdoorn die verwarring schept als je esdoorn en plataan uit mekaar wil houden. De Acer pseudoplatanus is de gewone esdoorn of valse plataan omdat zijn blad heel sterk lijkt op dat van de gewone plataan.

Wat kost een dakplataan?

Verzorging

Stam omtrek Beschikbaarheid per 8
10/12 cm Dak Hele jaar door € 196,88
12/14 cm Dak Hele jaar door € 227,40
14/16 cm Dak Hele jaar door € 297,58
16/18 cm Dak Hele jaar door € 656,23

Hoeveel ruimte heeft een dakplataan nodig?

Bomen, welk soort dan ook, moeten minimaal 2 meter uit de erfgrens met de buren geplant worden. Daarnaast is het voor dak- en leiplatanen prettig als ze een flink plantgat krijgen, zodat ze goed breeduit kunnen wortelen. De plantafstand tussen dakplatanen kan 4 tot 6 meter bedragen.

Hoe snel groeit een dakplataan?

Hoe snel groeien dakplatanen? Denkt u er wel om dat deze boom snel groeit! Binnen 10 jaar kan hij al een hoogte van 10 meter bereikt hebben. Hij kan zelfs een hoogte van 25 meter bereiken, maar gelukkig kunt u hem met snoeien goed in bedwang houden.