Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn er klapzadelpalen beschikbaar

5 min read

Gevraagd door: Catina Anderson

Nee, er zijn geen opklapbare zadels. Er zijn twee standaard zadelbevestigingsmechanismen: Een enkele inbussleutel trekt een klem aan die de zadelrails vasthoudt. Twee bouten draaien een klem die de zadelrails vasthoudt.

Zijn alle fietszadelpennen even groot?

Zadelpen diameters variëren over het algemeen van 22 mm tot 35 mm in stappen van 0,2 mm. De meest gebruikelijke maat is 27,2 mm (1,07 in) voor de meeste fietsen, vooral voor de duurdere modellen. BMX-fietsen gebruiken gewoonlijk zadelpennen van 25,4 mm. Bij sommige moderne fietsen met dikkere aluminium of carbon buizen worden grotere diameters gebruikt, zoals 30,9 mm.

Zijn geveerde zadelpennen goed?

Een geveerde zadelpen is een geweldige comfortupgrade, omdat hij grotere klappen opvangt en trillingen van de weg dempt. Dit betekent in wezen dat je je frisser voelt na een lange rit. Voor alles wat langzaam en off-road gaat, is een geveerde zadelpen onverslaanbaar.

Zijn carbon zadelpennen comfortabeler?

Een goede zadelpen is de sleutel tot comfortabel rijden. Dat komt omdat zadelpennen, samen met je banden, het grootste deel van het comfort van je fiets uitmaken – volgens de beschikbare gegevens buigt een goed ontworpen carbon zadelpen 100 keer meer door dan een stalen frame.

Zijn fietszadelpennen universeel?

Hoewel er allerlei verschillende paaldiameters bestaan, accepteren de meeste moderne frames voor racefietsen en MTB-fietsen een zadelpen met een diameter van 27,2 mm (“standaard”), 30,9 of 31,6 mm (“oversize”).

Hoe weet ik welke maat fietszadelpen ik nodig heb?

Om de diameter van je zadelpen te weten te komen, moet je de zadelpen uit het fietsframe halen en op zoek gaan naar de maat, die net onder de regel “Minimum Insert” aan de onderkant is ingeslagen. Het nummer zal bestaan uit drie cijfers (zoals 26,8 of 27,2 of 31,6).

Hoe kies ik een zadelpen?

Lengte. Zorg ervoor dat je de juiste lengte zadelpen hebt voor je behoeften. Zadelpennen zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes van 280mm tot 400mm, dus meet voor aankoop de hoeveelheid zadelpen die je hebt uitstaan (plus de minimale hoeveelheid die in de zitbuis moet zitten). Meet bij twijfel je oude zadelpen op.

Wat is een dropper zadelpen?

Een dropper post, ook wel dropper genoemd, is een vervanging voor de zadelpen van je fiets en maakt een snelle aanpassing van de zadelhoogte mogelijk zonder dat je van je fiets hoeft af te stappen of zelfs te stoppen met bewegen. De meeste droppers werken via een kabel, hoewel er ook een handvol elektronische/draadloze posten zijn.

Wat doet een geveerde zadelpen?

Een geveerde zadelpen vergroot de mate waarin je zadelpen kan buigen. Dit vermindert de overdracht van hoogfrequente wegtrillingen van je fiets naar je lichaam en dempt de impact van grote klappen van de weg (zoals hobbels en kuilen). Het resultaat is een soepelere rit en (soms) minder fysieke vermoeidheid.

Hoe werken geveerde zadelpennen?

Zadelpennen met elastomeervering gebruiken een massieve rubberen “bumper” die een scharnierende koppeling of een ander type systeem dempt. Het rubber drukt samen met het stangenstelsel en dempt hobbels en klappen. Eenvoud is het voordeel van dit soort zadelpennen, maar een punt van zorg is dat de rubberen elastomeren na verloop van tijd kunnen slijten.

Welke zadelpen heeft de meeste terugslag?

Deze zadelpennen met twee bouten hebben een royale terugslag van 30 mm, een van de langste ooit. Dit is heel belangrijk voor wie op leren zadels rijdt die vaak weinig voor- en achterverstelling hebben door de korte rails.

Kun je een carbon zadelpen in een aluminium frame zetten?

Een carbon zadelpen kan vast komen te zitten in een aluminium frame, zelfs als er carbonpasta is aangebracht. De kans is klein, maar het resultaat is niet ongewoon als de zadelpen gedurende een lange periode niet wordt verwijderd.

Hoe lang gaan carbon zadelpennen mee?

Canyon raadt bijvoorbeeld aan om hun carbon sturen en zadelpennen om de 3 jaar te vervangen. Ze raden ook aan om hun carbon vorken om de 6 jaar of na een crash te vervangen.

Hoe lang moet mijn zadelpen zijn?

a) De zadelpen moet ten minste 25 mm onder het onderste deel van de horizontale buis aan de zitbuis lassen. b) De totale lengte van de zadelpen moet ten minste 90 mm vanaf de bovenkant van de zitbuis bedragen.

Hoe meet je de lengte van een zadelpen?

De lengte van de zadelpen die uit het frame komt, staat bekend als de stapelhoogte. Dit is de afstand van de bovenkant van de kraag van de zadelpen tot waar de zadelrails zich in de zadelklem zouden bevinden als de zadelpen helemaal in het frame zat.

Hoe verleng je een fietszadelpen?


Citaat uit de video: Extender wordt aangeboden in drie framematen met ronde buizen voor 22,2 frame 25,4. En een 27.2 zadelpen maat. Daarop heb je een secundaire c-klem nodig die je bij de 25,4 nodig hebt.

Zijn fietszadelrails universeel?

Ja, de meeste moderne fietszadels zijn universeel en kunnen worden verwisseld met verschillende zadelpennen. De uitzonderingen zijn als je veel ouder materiaal hebt of een gespecialiseerde fiets. U kunt het beste het aantal rails en de spoorbreedte van uw zadel controleren om zeker te zijn van een correcte aansluiting op de zadeladapter.

Welke maat hebben standaard zadelrails?

7 mm
Niet-carbon zadels worden meestal gemaakt met ronde 7 mm rails die op alle standaard zadelpenklemmen passen. Carbon zadels zijn echter gemaakt met een ovale rail van 7 mm breed en 9 mm hoog.

Welke maat zadelpenklem heb ik nodig?

Opmerking: De diameter van de zadelklem moet overeenkomen met de diameter van je zitbuis en niet met die van je zadelpen, die iets kleiner is. Een zadelpen van 27,2 mm bijvoorbeeld (een gebruikelijke maat voor racefietsen) past in een zadelbuis van 28,6 mm, dus heb je een klem van 28,6 mm nodig.

Hoe lang heb ik een zadelpen nodig?

a) De zadelpen moet ten minste 25 mm onder het onderste deel van de horizontale buis aan de zitbuis lassen. b) De totale lengte van de zadelpen moet ten minste 90 mm vanaf de bovenkant van de zitbuis bedragen.

Kan ik mijn zadelpen inkorten?

Samengevat antwoord: Een fietszadelpen kan worden ingekort zolang de nieuwe maat de minimale insteeklengte van de zadelpen respecteert. Als je de minimale insteeklengte negeert en te veel van de zadelpen afsnijdt, komt er extra spanning op het frame (zitbuis) te staan en kan er een scheur ontstaan.

Hoe meet je de lengte van een zadelpen?

Om de juiste maat te bepalen, moet je eerst de lengte van je bovenbuis bepalen. Dit is de horizontale buis die zowel je zadel als je stuur verbindt. Hij wordt meestal gemeten vanaf het midden van de trapas tot de bovenkant van de zadelpenklem.