Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Zijn deze kettingbladen de reden dat mijn ketting overslaat?

5 min read

Gevraagd door: Daniel Stockman

Waarom blijft mijn ketting overslaan op mijn fiets?

Problemen met tandwielindexering
Een van de meest voorkomende redenen voor een overslaande ketting is gewoon een aandrijving die een eenvoudige afstelling van de indexering nodig heeft. Dit komt zo vaak voor dat zelfs veel gloednieuwe fietsen deze symptomen kunnen vertonen. Het goede nieuws is dat dit van alle mogelijke problemen waarschijnlijk het eenvoudigst te diagnosticeren en te verhelpen is.

Hoe weet ik of mijn kettingblad versleten is?

“Een binnenste kettingring wordt als versleten beschouwd wanneer een schone nieuwe ketting begint te zuigen [wanneer hij onderaan het kettingblad niet goed loslaat) en een buitenste kettingring wordt als versleten beschouwd wanneer hij erg stroef loopt of het schakelen slecht of inconsistent verloopt.

Waarom slipt mijn fietsketting als ik hard trap?

Waarom slipt mijn fietsketting als ik hard trap? Je fietsketting kan om een aantal redenen slippen of overslaan, maar de meest voorkomende reden is dat de schakelkabel is uitgerekt. Er zijn nog een aantal andere redenen, zoals een te lange ketting, of je derailleur kan beschadigd zijn en vervangen moeten worden.

Hoe repareer je een overslaande ketting?

Door spanning op de kabels te zetten voorkom je dat de kabels uitrekken. Om een overslag in de achterderailleur te verhelpen, schakel je de ketting in het kleinste ringetje van de achterste cassette (hardste versnelling), en in het middelste of grootste ringetje van de voorderailleur. Druk eenmaal op de shifter. Als de fietsketting geen versnelling opschuift, verhoog dan de spanning.

Hoe voorkom ik dat mijn ketting gaat slippen?

Afstellen van de eindschroeven van je achterderailleur
Als je ketting er aan de achterkant afloopt, is het vaak een eenvoudige kwestie van het afstellen van de limietschroeven van je achterderailleur. Als de ketting aan de binnenkant van de cassette loskomt, leg je de ketting op het kleinste kettingblad (vooraan) en het grootste tandwiel (achteraan).

Hoe vaak moet je kettingbladen vervangen?

Mijn vuistregel is om ze te vervangen bij 75% slijtage (gemeten met een kettingslijtage-indicator). Als u zich aan deze richtlijn houdt, gaan uw cassette en kettingbladen veel langer mee. Een cassette gaat in de meeste gevallen ongeveer twee tot drie keer mee als de ketting op het juiste moment wordt vervangen.

Hoe lang moeten kettingbladen meegaan?

In theorie zou een schoon kettingblad/ketting/cassette die geen straatvuil ziet en voortdurend wordt gesmeerd, vrijwel onbeperkt moeten meegaan (voor de meeste doeleinden). Ook het tijdig vervangen van uw ketting bespaart u veel cassettes en kettingbladen. Houd gewoon de slijtage van de ketting in de gaten en vervang hem wanneer dat nodig is.

Kan ik het kettingblad vervangen zonder de crank te verwijderen?

Ringen vervangen is niet zo moeilijk, en in sommige gevallen is het mogelijk om kettingbladen te vervangen zonder de crank te verwijderen. Die mogelijkheid is beperkt door de ringmaten die je gebruikt, maar hé, het is altijd leuk als je slimmer kunt werken in plaats van harder. Deze truc werkt voor de meeste road cranks en sommige mountain cranks.

Kan wd40 gebruikt worden op fietskettingen?

WD-40 is een geweldig fietsketting smeermiddel op waterbasis en zal de ketting niet alleen goed smeren, maar ook roest- en corrosievrij houden. Het minimaliseert ook de ophoping van vuil, wat de slijtage van de ketting vermindert.

Waardoor slipt de fietsketting?

Slippende fietskettingen kunnen worden veroorzaakt door verschillende problemen, waaronder een slechte schakeltechniek, een te lange ketting, of een versleten ketting of achterwielen.

Waarom slipt mijn nieuwe ketting?

Meestal wordt het slippen van een nieuwe fietsketting veroorzaakt door losse kabels. De nieuwe schakelkabels rekken veel uit tijdens de eerste paar ritten. Na verloop van tijd rekken de kabels veel te ver uit, en dan ontstaat het probleem, en begint je ketting te slippen tussen de versnellingen.

Waarom slipt mijn krukas?

Als de tanden van de kettingringen slijten en je een bepaald koppel op de cranks uitoefent, wordt het mogelijk om de spanning die door de derailleur wordt uitgeoefend te overschrijden en zal de ketting eenvoudigweg “oprollen” en over de tanden van de kettingring rollen, waardoor een tand wordt overgeslagen. Dit gebeurt meestal zeer plotseling.

Hoe lang moet een fietsketting meegaan?

2.000 tot 3.000 mijl
De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl. Veel Tour De France-renners verslijten twee of zelfs drie kettingen op hun primaire fiets in de loop van de drie weken durende race.

Hoe werkt een smal breed kettingblad?


Citaat uit de video:

Hoe lang moet een fietsketting meegaan?

2.000 tot 3.000 mijl
De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl. Veel Tour De France-renners verslijten twee of zelfs drie kettingen op hun primaire fiets in de loop van de drie weken durende race.

Hoe los je spookverplaatsingen op?

Citaat uit de video: Dus ik verving ik dit probleem door de uh achterderailleurkabel binnenkabel te vervangen op deze fiets.

Waarom slipt mijn krukas?

Naarmate de tanden van de kettingringen slijten en je een bepaald koppel op de cranks uitoefent, wordt het mogelijk om de spanning die door de derailleur wordt uitgeoefend te overschrijden en zal de ketting gewoon “oprollen” en over de tanden van de kettingring rollen, waardoor een tand wordt overgeslagen. Dit gebeurt meestal zeer plotseling.

Hoe trek je een schakelkabel aan op een fiets?

Citaat uit de video: De bout die je kabel krimpt strak en trek die speling strak met je hand of met een tang niet te strak je hoeft echt niet te wringen.

Hoe lijn je fietsversnellingen uit?

Als u problemen hebt met schakelen naarmate u lager schakelt (lagere versnellingen zitten dichter bij het wiel), draai dan de kabelafsteller los door hem linksom te draaien. Draai de afsteller langzaam totdat de ketting in de juiste versnelling valt. Werk altijd langzaam, maximaal een kwartslag per keer.

Wanneer moet ik mijn derailleurkabel afstellen?

Als je bij het grootste tandwiel komt, controleer dan of de derailleur ver genoeg beweegt om het tandwiel in te grijpen, maar niet zo ver dat de ketting of de derailleur de spaken raakt. Als de derailleur de spaken probeert te raken, draai dan de laag-limietschroef vast totdat de derailleur niet verder kan dan het grootste tandwiel.