Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wie werd beschouwd als een onbekende kandidaat in de verkiezing van 1844?

4 min read

Hoe werkt de kieslijst?

In Nederland is het gangbaar dat het partijbestuur een kandidatencommissie benoemt die op zoek gaat naar kandidaten en hun kwaliteiten beoordeelt. Zij stellen een concept-kandidatenlijst voor aan het partijcongres dat hier wijzigingen op kan indienen. Uiteindelijk keurt het congres de lijst als geheel toe.

Wie worden er gekozen tijdens verkiezingen in een gemeente?

De Nederlandse gemeenteraadsleden worden om de vier jaar gekozen. Artikel 129 van de Grondwet schrijft voor dat de leden rechtstreeks worden gekozen. Rechtstreeks betekent zonder tussenschakels en tussenpersonen. Dit betekent dat die leden een zetel behalen die de meeste stemmen krijgen.

Wat doet de fractie?

Een fractie is eigenlijk niet anders dan een afspraak tussen mensen die een politiek ambt bekleden. Met elkaar wordt afgesproken gezamenlijk op te trekken, het werk te verdelen en discussie te voeren. Het is bijvoorbeeld voor één volksvertegenwoordiger heel lastig om een hele regering te controleren.

Wie zit er in de Kiesraad?

Leden

  • W.J. (Wim) Kuijken, voorzitter, benoemd per .
  • R.B. (Rudy) Andeweg, lid, benoemd per , in 2018 aangewezen als vicevoorzitter.
  • J.E. (Jacobine) van den Brink, lid, benoemd per .
  • J.R. (Ronald) Prins, lid, benoemd per .

Hoe worden de restzetels verdeeld?

De methode wordt in Nederland toegepast voor verkiezingen voor een vertegenwoordigend lichaam met 19 of meer zetels (zoals een grotere gemeenteraad, de Tweede Kamer of de Eerste Kamer). Bij deze procedure wordt het aantal stemmen voor elke partij gedeeld door het aantal behaalde volle zetels plus 1.

Hoe werkt Voorkeursstemmen?

Een kandidaat voor de gemeenteraad wordt met voorkeurstemmen gekozen als deze ten minste een aantal van 25% van de kiesdeler aan stemmen gehaald heeft (voorkeursdrempel) (bij raden met 19 of meer zetels) of 50% van de kiesdeler (bij raden met minder dan 19 zetels).

Wie kiest het bestuur van de gemeente?

Een gemeenteraad is het gekozen vertegenwoordigende lichaam in de gemeente en daarvan tevens het hoogste bestuurlijke orgaan. De raad stelt het beleid van de gemeente vast en controleert het dagelijks bestuur: het college van burgemeester en wethouders.

Wie stelt gemeentelijk beleid vast?

De gemeenteraad is het hoogste orgaan van een gemeente en heeft drie belangrijke taken. Ten eerste stelt de raad de grote lijnen vast voor het beleid van een gemeente. Raadsleden moeten zich daarom bezighouden met de vraag hoe de gemeente er over een aantal jaren uit zou moeten zien.

Hoe is de macht in de gemeente verdeeld?

Er is een duidelijke rolverdeling tussen de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders. De raad heeft bijvoorbeeld het recht om onderzoek te doen naar het bestuur van het college van burgemeester en wethouders. Deze verdeling staat in de Wet dualisering gemeentebestuur.

Wie organiseert de Tweede Kamerverkiezingen?

Verkiezingen in Nederland worden georganiseerd door de afdeling burgerzaken van de gemeenten; deze verschaffen een stempas aan alle ingezetenen, zoals bepaald op basis van de gemeentelijke basisadministratie. De peildatum hiervoor is 43 dagen voor de verkiezing, tevens de dag van kandidaatstelling.

Wat is coalitievorming?

Een coalitie is een verbond van twee of meer groeperingen, partijen of staten. In het bijzonder wordt het woord gebruikt voor een verbond van politieke partijen die dan in een volksvertegenwoordiging samen een meerderheid van de stemmen hebben. Op nationaal niveau spreekt men dan van een regeringscoalitie.

Welke verkiezingen komen eraan?

Periodiciteit

Verkiezingen in Nederland
Bestuursniveau Frequentie Volgende keer
Tweede Kamerverkiezingen elke 4 jaar 2025
Gemeenteraadsverkiezingen elke 4 jaar 2026
Provinciale Statenverkiezingen elke 4 jaar 2023

Welke verkiezingen in 2022?

De Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen in 2022 waren reguliere gemeenteraadsverkiezingen in Nederland. Zij werden gehouden op in 332 van de 345 gemeenten.

Welke verkiezingen in 2024?

In België worden in 2024 verschillende verkiezingen georganiseerd. In mei 2024 (datum nog niet bepaald) worden er Europese, federale en regionale verkiezingen georganiseerd. Op zondag 13 oktober vinden de provincieraads-, gemeenteraads- en districtsraadsverkiezingen van 2024 plaats.

Welke verkiezingen vinden om de 5 jaar plaats?

Deelstaatverkiezingen. Zie Regionale verkiezingen voor het hoofdartikel over dit onderwerp. De verkiezingen voor Belgische deelstaatparlementen worden om de vijf jaar georganiseerd door de federale overheid en vallen samen met de Europese verkiezingen.

Welke verkiezingen waren er in 2021?

De Tweede Kamerverkiezingen 2021 waren reguliere Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal. De Kiesraad benoemde woensdag 17 maart als de verkiezingsdag.

Welk kiessysteem hebben we in België?

Het kiesstelsel in België is op alle bestuursniveaus een systeem van evenredige vertegenwoordiging met stemrecht en opkomstplicht voor meerderjarige burgers. Politieke partijen presenteren zich op beperkt open lijsten aan de kiezer, die binnen eenzelfde lijst meerdere naamstemmen en/of een lijststem kan uitbrengen.