Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Werkt 2×11-speed voorderailleur op een 2×9 systeem?

4 min read

Gevraagd door: Cherie Santiago

Het korte antwoord is ja, het zou moeten werken.

Zijn de fronten uitwisselbaar?

Bovendien zijn voorderailleurs gemaakt voor kettingen met 7, 8, 9 of 10 versnellingen, maar ze kunnen vaak door elkaar worden gebruikt. Als je een andere ketting gebruikt dan waarvoor je derailleur gemaakt is, zal de mate van afstelling die je kunt verwachten lager zijn dan bij een op elkaar afgestemde set.

Zal een 7 speed voorderailleur werken met 9 speed?

Ja. Een voorderailleur die wordt verkocht als voor een 9 speed systeem zal normaal werken met je 7 speed setup.

Moeten voor- en achterderailleurs bij elkaar passen?

De shifters en derailleurs moeten bij elkaar passen. Voor: Sram en Shimano werken met elkaar samen op de voorderailleur. Achteraan: Sram en Shimano werken NIET samen aan de achterkant. Ze hebben verschillende trekverhoudingen en je moet de merken hier op elkaar afstemmen.

Zal een 11 speed voorderailleur werken met 10 speed?

En je intuïtie is juist dat een Shimano 11-speed shifter niet goed zal werken met een 10-speed voorderailleur, omdat de 11-speed shifter is ontworpen om de langere hendelarm van Shimano 11-speed voorderailleurs te bedienen.

Maakt de snelheid uit voor de voorderailleur?

Het aantal achterversnellingen (de 9 in 2×9) voor een voorderailleur is niet zo belangrijk, maar de kooi van de derailleur kan dunner zijn voor een hoger aantal achterversnellingen (dus als je ketting niet ontworpen is voor voldoende hoge snelheden, kun je last krijgen van wrijving op de kooi, vooral als je hem niet goed afstelt) — zoals

Zal een 7 speed voorderailleur werken met 8 speed?

8 speed shifter en cassette, 7 speed derailleur? Het komt wel goed. Er is geen “waarschijnlijk” aan. 6-, 7- en 8-speed versnellingen zijn allemaal compatibel qua kettingbreedte.

Kun je een 10 speed voorderailleur gebruiken met 9 speed?

Omdat de 9-speed cassettes even breed zijn als de 10-speed, en de breedte van de ketting in combinatie met de afstand tussen de platen van de voorste versnellingsbak is ontworpen om samen te werken, zul je geen overmatige wrijving ervaren in de extremen.

Kun je voor- en achterderailleur mengen?

De enige twee manieren waarop de voorderailer en de achterderailer compatibel moeten zijn, zijn 1) ze moeten uitgaan van dezelfde kettingbreedte (of tenminste redelijk dichtbij), en 2) ze moeten samen een redelijke kettinglijn produceren (meer een functie van de crankset dan van de voorderailer).

Zal een 9 speed voorderailleur werken met 8 speed?

Het zal werken met een 8 tandwielen cassette en 8 speed ketting, maar het zal eerder schuren bij kruiskettingen.

Hoe weet u of een derailleur op mijn fiets past?

Controleer je kettingringmaat. Een groot verschil in kettingringmaat kan ook de lengte van de kooi bepalen waarmee je derailleur geleverd moet worden. Als je fiets een cassette heeft met een verhouding van 11-20, dan heb je een derailleur nodig met een kortere kooi. De meeste mountainbikes hebben grotere cassettes.

Kan ik een 11-speed voorderailleur gebruiken?

Voorderailleurs zijn frictieschakelend, niet geïndexeerd, dus ze zijn grotendeels compatibel met andere merken. Ja, je kunt een FD van een 11-speed groep gebruiken – het maakt niet uit hoeveel versnellingen je achter hebt.

Is de voorderailleur dood?

SRAM kondigt het einde aan van de voorderailleur bij het mountainbiken. De 1x aandrijving die verschillende fabrikanten aanbieden, gekoppeld aan de reeks versnellingen die een 11-speed cassette biedt, hebben de voorderailleur overbodig gemaakt.

Zijn Shimano 10 en 11 versnellingen compatibel?

Een 10-speed Shimano of SRAM cassette kan nog steeds worden gemonteerd op een 11-speed body, maar er is een spacer nodig om het verschil in breedte te compenseren. Er is nog een andere, subtielere, incompatibiliteit die van invloed is op verschillende merken naven en wielen, maar die heeft alleen gevolgen voor rijders die meerdere wielsets gebruiken.

Zijn SRAM en Shimano voorderailleurs compatibel?

Ja, je kunt Shimano en SRAM voorderailleurs en shifters combineren. Het is de achterderailleur die niet compatibel is, met de uitzondering dat SRAM ‘Attack’ shifters heeft gemaakt die werken met de Shimano achterderailleurs.

Zijn alle derailleurs hetzelfde?

Nee, fietsderailleurs zijn niet universeel. Een derailleur die werkt met de ene fiets kan niet werken met een andere fiets op basis van factoren zoals de kooilengte. Controleer het verschil tussen de kleinste en grootste tandwielen en ook de kettingringmaat om de compatibiliteit van de derailleur te bepalen.

Hoe vervang je een voorderailleur?


Citaat uit de video: De voorderailleur tot aan het kleinste kettingblad vooraan. Dus schakel hem naar beneden en vervolgens wil je de kabel verwijderen. Daar gebruik je de vijf millimeter inbussleutel.

Kan ik een MTB-voorderailleur gebruiken op een racefiets?

Ja, als de ringafstand hetzelfde is, maar de trekkrachtverhoudingen van de front shifter zijn verschillend, dan moet de FD zelf ook verschillend zijn (zoals je zegt “het verschil goedmaken”), net zoals je ziet bij SRAM vs shimano mtb RD’s en rear shifters.

Zal een 9 speed voorderailleur werken met 8 speed?

Het zal werken met een 8 tandwielen cassette en 8 speed ketting, maar het zal eerder schuren bij kruiskettingen.

Waarom hebben mountainbikes geen voorderailleur?

Mountainbikes hebben geen voorderailleur meer door de uitvinding van de breedbandcassette, zodat je met minder onderdelen hetzelfde bereik aan versnellingen hebt, wat gewicht bespaart en de zaken eenvoudiger houdt. En de fiets ziet er ook schoner uit.