Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Welke medische term beschrijft de manier of stijl van lopen van een patiënt?

4 min read

Wat is gezamenlijke besluitvorming?

Bij gezamenlijke besluitvorming komen de zorgverlener en de patiënt met diens naasten tot besluiten die het beste passen bij de waarden, wensen en behoeften van de patiënt in die fase van zijn leven.

Welke hulpmiddelen bij Parkinson?

6 Hulpmiddelen bij Parkinson

  • 1) Hulpmiddelen bij het lopen. Voor veel patiënten met Parkinson breekt er een tijd aan waarin lopen minder makkelijk gaat. …
  • 2) Bestek en servies. …
  • 3) Personenalarmering. …
  • 4) Hulpmiddelen bij het zitten en opstaan. …
  • 5) Trapliften. …
  • 6) Bekers en Anti-lekbekers.

Wat is Cueing strategie?

Veel mensen met de ziekte van Parkinson hebben hun eigen focus-strategie ontwikkelt, ook wel cueingstrategie genoemd. Die helpt om uit de blokade te komen. Zorg dus dat u weet welke focus-strategie iemand heeft. Veelgebruikte cueing-strategieën zijn tikken, tellen of lijnen op de vloer.

Wat is shared decision?

Een verbijzondering van informed consent is ‘shared decision making’ (SDM), ofwel ‘gezamenlijke besluitvorming’. Dit betekent dat de arts en de patiënt gezamenlijk besluiten over wat in een bepaalde situatie het best bij de patiënt past.

Wat is de kern van gezamenlijke besluitvorming?

Gezamenlijke besluitvorming is een proces waarin de zorgprofessional en de patiënt gezamenlijk beslissen hoe een gezondheidsprobleem op te pakken. De verschillende opties, de voor- en nadelen van de opties en de overwegingen die belangrijk zijn voor de individuele patiënt worden besproken.

Wat betekent het woord besluitvorming?

besluitvorming – Het proces van keuze maken tussen verschillende mogelijkheden.

Welke schoenen bij Parkinson?

Kledingtips voor Parkinsonpatiënten

  • Draag schoenen waar u gemakkelijk in stapt. …
  • Leren zolen zijn wel verstandig, daarmee heeft u meer ‘grip’ tijdens het staan/lopen.
  • Gebruik een lange schoenlepel om uw schoenen moeiteloos aan te trekken.
  • Om warm te blijven, is thermisch ondergoed een aanrader.

Wat is het verschil tussen de ziekte van Parkinson en Parkinsonismen?

Deze heten parkinsonisme of parkinsonsyndroom: een verzamelnaam voor aandoeningen die lijken op Parkinson. Het verschil ligt in de dopamine: bij Parkinson is de aanmaak van dopamine verstoord, bij parkinsonisme verloopt de opvang van dopamine niet goed, waardoor Parkinson medicijnen niet werken bij parkinsonisme.

Wat is een Parkinson rollator?

Rollators voor mensen met Parkinson zorgen ervoor dat u constant kunt steunen tijdens het lopen over korte en langere afstanden. Ze bieden ook de mogelijkheid om te zitten. Ze stimuleren bovendien het verder lopen op momenten van verstarring of freezing.

Waar staat SDM voor?

Bij shared decision making (SDM), ook bekend als Samen Beslissen, nemen patiënt en zorgverlener samen een besluit welke zorg het beste bij de patiënt past. De arts bespreekt met de patiënt de medische opties, voor- en nadelen en de gevolgen van de behandeling, diagnose en nazorg.

Wat is shared decision making in de zorg?

Wat helpt in het vergroten van de regie over het eigen leven, is om de cliënt te betrekken en te ondersteunen bij (ingrijpende) beslissingen. Dit noemen we gezamenlijke besluitvorming, ofwel Shared Decision Making. Gezamenlijk het keuzeproces doorlopen helpt de cliënt zijn keuze weloverwogen te maken.

Waarom patiëntenparticipatie?

Patiëntenparticipatie zorgt voor: Betere kwaliteit van zorg. Verbeteren van de doelmatigheid of het verhogen van de relevantie van onderzoek. Beter laten aansluiten van de zorg bij wat mensen nodig hebben.

Wat is participatie in de zorg?

Familieparticipatie is de vanzelfsprekende en gelijkwaardige samenwerking in een zorginstelling tussen zorgmedewerkers en familie ten behoeve van de kwaliteit van leven van een cliënt.

Hoe wordt er gewerkt aan participatie binnen de zorg?

Verschillende doelen van participatie kunnen zijn: Aanbod laten aansluiten op individuele wensen: Individuele patiënten (en/of hun naasten) door het zorgproces heen leiden en helpen bij het zoeken naar de juiste zorg, passend bij hun individuele wensen en behoeften.

Welke vormen van participatie zijn er?

Coproduceren, meebeslissen en zelfbeheer zijn intensievere vormen van participatie. Bij deze vormen hebben vertegenwoordigers van patiënten een belangrijke stem. Het verschil tussen deze laatste drie vormen zit in de manier van samenwerken. Bij coproduceren gaat het om uitvoering van bijvoorbeeld beleid.

Wat is de betekenis van participatie?

Participatie gaat over meedoen in de samenleving via arbeid of dagbesteding, onderwijs, onderlinge hulp, vrijwilligerswerk, in verenigingen en sociale netwerken. Iedereen moet kunnen meedoen: jong of oud, man of vrouw, met beperking of zonder.

Wat zijn collectieve vormen van participatie?

Betrokkenheid bij de publieke zaak kan zich uiten in allerlei vormen van (maatschappelijke) participatie, zoals vrijwilligerswerk, informele hulp en collectieve actie aan de ene kant, en in (politieke) betrokkenheid bij het bestuur en politiek aan de andere kant.