Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Welke maat bit heeft mijn paard nodig?

2 min read

Een bit moet als ze in de mond van het paard zit aan beide zijden bij de mondhoeken ongeveer ½ cm ruimte over hebben. Een te smal bit kan de mondhoeken beschadigen en een te breed bit kan door de mond gaan bewegen.

Hoe weet je welke maat bit je paard heeft?

Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden: Veel druk -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)

Welk bit voor paard met dikke tong?

En bij paarden met weinig ruimte in de onderkaak voor de tong. Het Myler bit Level 3 heeft een grote en brede tongpoort en is daardoor niet geschikt voor elk type paard. Het werkt meer in op de mondhoeken en lagen van het paard en gebruikt weinig druk op de tong.

Hoe weet je of een bit goed past?

Ook het rijden met een te klein bit is onprettig voor een paard. Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.

Welk bit voor een sterk paard?

Ongebroken of locker bitten zijn echt dé bitten voor sterke paarden. Locker bitten werken als volgt: is je paard gewoon rustig en fijn, werkt het bit als een normaal enkel of dubbelgebroken bit.

Wat is een Appelbit?

Een appelbit heeft een zacht mondstuk met appelsmaak en een roestvrijstalen kern voor maximale sterkte. Deze bitten zijn zeer geschikt voor paarden die andere materialen moeilijk accepteren. Het appelbit stimuleert het kauwen en werkt ontspannend.

Waarom bit met Tongboog?

De tongboog zorgt voor meer tongvrijheid waardoor er geen druk op de tong komt maar verdeeld wordt over de lagen. Dit maakt het bit ideaal voor paarden met een gevoelige tong of paarden die de tong uitsteken. Dit bit is niet geschikt voor een onervaren ruiter.

Welk bit voor paard met harde mond?

Het gebruik van een bit voor een harde mond is alleen geschikt voor zeer ervaren ruiters. Een echte bestseller is de Busse stang, dit bit heeft 2 delen welke onafhankelijk van elkaar bewegen en een roterend middenstuk. Dit bit heeft een directe inwerking zonder dat het scherp is.