Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn enkele veiligheidsmaatregelen voor onweer?

4 min read

Hoe beveilig je een woning en toestellen tegen bliksem?

Wie een stapje verder wilt gaan, kan zijn woning, elektrische installatie en apparaten op 2 niveaus beschermen: met een bliksemafleider en met een overspanningsafleider.

Hoe bescherm je jezelf tegen bliksem?

Sluit goed ramen en deuren en koppel de elektriciteitsleiding los. Blijf uit de buurt van hoge bomen, lantaarnpalen, torens en hoogspanningsleidingen. Dit geldt ook voor metalen voorwerpen als tentstokken, fietsen en hengels. Blijf op minstens 3 meter afstand van hekwerken of afrasteringen.

Wat uittrekken bij onweer?

Trek de stekkers uit de stopcontacten en ontkoppel de kabel van radio en televisie. Sta niet te dicht bij de schouw. Beter ook geen bad of douche nemen en kranen, en radiatoren en wasmachines niet aanraken. En zorg vooral voor een backup van al je computergegevens!

Hoe kun je blikseminslag voorkomen?

Gebruik in geen geval een paraplu, of loop niet rond met vislijnen. Schuil dus het beste binnen, in huis, met de ramen gesloten. Ook een auto biedt bescherming: het metalen koetswerk is een zogeheten kooi van Faraday die de elektriciteit aan de buitenkant houdt. Wie niet kan schuilen, hurkt best op de grond.

Hoeveel kans op blikseminslag huis?

In een huis ben je ook redelijk veilig, mits je niet in de buurt van koperen leidingen of elektrische kabels bent. Ook schijnt douchen en badderen een afrader te zijn. De kans dat je geraakt wordt door de bliksem is gemiddeld 1 op 2 miljoen.

Wat moet je doen om hoge gebouwen te beveiligen tegen blikseminslag?

Een goede manier om het risico op overspanning te beperken, is door bliksembeveiliging in je meterkast te laten aanleggen. De beveiliging zorgt ervoor dat de hoge spanning die door de (indirecte) blikseminslag op het stroomnet komt, via de aarde wordt weggevoerd. De overspanning bereikt je apparaten dus niet.

Waar ben je het veiligst als het onweert?

Ga naar binnen als het onweert

Binnenshuis is de veiligste plek. Maar als je geen stevig gebouw in de buurt hebt, kun je je toevlucht ook zoeken in een afgesloten auto. De kooivormige autoconstructie van geleidend materiaal werkt als een zogeheten ‘Kooi van Faraday’.

Is onweer gevaarlijk als je binnen bent?

Onweer is een gevaarlijk weersverschijnselen. In Nederland slaat de bliksem ongeveer 100.000 keer per jaar in. Bliksem levert vooral gevaar op wanneer het onweer dichtbij is en de tijd tussen bliksemflits en donder minder dan tien seconden is. Onweer gaat vaak gepaard met veel wind of zware tot zeer zware windstoten.

Hoe gevaarlijk is een blikseminslag?

Voor de volledigheid nog dit: de kans om getroffen te worden door een bliksem in ons land is ongeveer 1 op 3 miljoen per jaar. Je elke dag in ons verkeer begeven is een veel groter risico. Zelfs als de bliksem rechtstreeks op je inslaat, dan heb je nog een kans van twee op de drie om het te overleven.

Wat moet je doen als de bliksem inslaat?

Sluit deuren en ramen en blijf er uit de buurt. Neem geen bad of douche. Blijf ook uit de buurt van de open haard, de schoorsteen, metalen leidingen of voorwerpen. Trek alle stekkers uit het stopcontact, want de bliksem kan via elektrische stroom geleiden en brand veroorzaken in bekabelde toestellen.

Hoe komt het dat bliksem inslaat?

Grofweg zijn er voor bliksem drie ingrediënten nodig: water, warmte én kosmische straling . Warme lucht stijgt op en koelt hoger in de atmosfeer af. Daarbij ontstaat een wolk van heel veel kleine druppeltjes of ijskristallen. Door de temperatuurverschillen binnen de wolk gaan de druppels bewegen en botsen.

Hoe kan de bliksem inslaan?

Hoe is het mogelijk dat er bliksem inslaat? Bliksem zoekt vaak naar hoge objecten in een omgeving, waar verder geen hoge woningen, flats of bomen te vinden zijn. Een huis tussen weilanden loopt zodoende een groter risico om getroffen te worden door blikseminslag, dan een woning een wijk binnen een grote stad.

Kan het bliksemen zonder regen?

Een droog onweer is een onweersbui waarbij ofwel geen regen valt, of de regen volledig verdampt in de zeer droge luchtmassa tussen de basis van de cumulonimbus en de grond. Ontstaat een zichtbare kolom van neerdalende regen die de grond niet raakt, dan spreekt men van een virga.

Kan je je telefoon opladen als het onweert?

Haal dus altijd gelijk de stekkers van alle elektrische apparatuur uit het stopcontact als het onweert. Zelfs de oplader van uw mobiele telefoon. Blikseminslag kan er namelijk voor zorgen dat alle stoppen doorslaan en dat de apparaten onherstelbare schade oplopen.

Kan bliksem binnen komen?

Als de bliksem bij jou in de buurt inslaat, moet die stroom ergens naartoe kunnen. Via een elektriciteits- of antennekabel of waterleiding kan de stroom zo jouw huis binnenkomen. Als je stekkers dan nog in het stopcontact zitten, kan apparatuur beschadigen. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die nog aan de oplader zit.

Kan bliksem door het raam?

Sluit ramen en deuren. Blijf weg van de ramen. Het licht van de bliksem is immers bijzonder fel en een nabije inslag kan je verblinden. Blijf uit de buurt van stromend water in de woning.