Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn die ronde dingen bij het voorste tandwiel?

5 min read

Gevraagd door: Rachelle Weeks

Wat is een krukspin?

Crank (spider): is het eigenlijke gedeelte waar de kettingringen op worden geschroefd. Crankarmen: dit zijn de hendels waaraan de pedalen worden bevestigd. Ketting: De ketting is wat het achterwiel laat draaien als je trapt. Trapas: Dit is de behuizing die de lagers op hun plaats houdt en de as waar de crankarmen aan vastzitten.

Wat zijn kettingringen?

Kettingbladen zijn de onderdelen met de tanden op de ketting, waar de ketting overheen loopt. Ze kunnen na verloop van tijd verslijten, maar ze zijn per stuk te koop. Je hoeft geen heel nieuw kettingstel te kopen alleen omdat een kettingblad versleten is. Kettingbladen zijn ook vrij gemakkelijk te vervangen.

Hoe heet het voorste tandwiel op een fiets?

De voorste versnellingen worden kettingbladen genoemd, of een crankset, of door de minder jargon-knappe fietsers, “de voorste”. Eigenlijk wordt het geheel van crankarmen en voortandwielen samen het “crankstel” genoemd, of soms “kettingstel”.

Wat is het doel van een ovaal kettingblad?

Ovale kettingbladen maximaliseren het deel van de slag waar kracht wordt geproduceerd en minimaliseren de weerstand waar dat niet het geval is. Als een direct gevolg, ovale ringen verbeteren van een fietser het vermogen om te draaien met een soepeler vermogensafgifte en het gevoel veel gemakkelijker op de benen tijdens het klimmen. Dat betekent dat je sneller gaat en minder vermoeid raakt.

Wat is een pedaalspindel?

Een pedaal bestaat gewoonlijk uit een spindel die in het uiteinde van de krukas steekt, en een lichaam waarop de voetsteun is bevestigd, die vrij kan draaien op lagers ten opzichte van de spindel.

Wat is een pedaalas?

PEDAAL ASSEN (essentiële onderdelen voor fietspedalen – 1)
Het platform of lichaam van een pedaal vormt samen met de as de kern van een pedaal. Even een korte opmerking over assen en assen in de fietsmechanica. Assen blijven stilstaan, terwijl assen roteren.

Hoe vervang je voorste kettingbladen?

Hoe een fietsketting te vervangen

 1. Stap 1 – Verwijder de ketenset. …
 2. Stap 2 – Maak de bouten los. …
 3. Stap 3 – Verwijder de ringen. …
 4. Stap 4 – Reinig en vet de bouten in. …
 5. Stap 5 – Inspecteer het kettingbescherming. …
 6. Stap 6 – Zet het allemaal weer in elkaar.


 7. Wat is 130bcd?

  Als je naar de gaten in een crankset kijkt, stel je dan een cirkel voor die dwars door het midden van elk gat gaat, op een overlay van de crankset. De diameter van die cirkel is de BCD. Wanneer je een meting ziet als 110 of 130 BCD, betekent dat dat de diameter respectievelijk 110 of 130 millimeter is.

  Wat is een BCD kettingblad?

  Bolt Circle Diameter (BCD) is de diameter van de cirkel die door het midden van alle bouten van je kettingring loopt. Bij fietskettingbladen wordt deze afmeting meestal in millimeters gemeten. Het is van cruciaal belang om de BCD van je crankstel te kennen wanneer je een nieuw kettingblad voor je fiets selecteert.

  Wat is een oma versnelling op een fiets?

  De granny versnelling is het kleinste tandwiel op het voorste cranckstel van je fiets. Als je er nog geen beste vrienden mee bent, moet je er misschien maar eens mee beginnen!

  Wat is een tandwiel op een fiets?

  Op een fiets is de tandwielenset of cluster de set van meerdere tandwielen die aan de naaf van het achterwiel is bevestigd. Een tandwielenset werkt samen met een achterderailleur om de fietser verschillende versnellingsverhoudingen te bieden. Tandwielen zijn er in twee varianten, vrijloop of cassettes, waarvan cassettes een nieuwere ontwikkeling zijn.

  Wat is de moeilijkste versnelling op een fiets?

  Hoge versnelling = Hard = Goed voor afdalen: De “hoogste” versnelling op je fiets is de grootste kettingring vooraan en het kleinste tandwiel op je cassette (achtertandwielen). In deze positie is het trappen het zwaarst en kunt u versnellen terwijl u bergafwaarts rijdt.

  Wat is een krukbout?

  Crankbouten worden, zoals de naam al zegt, gebruikt om de crank aan de as (spindel) van de trapas (BB) te bevestigen. Hoewel ze een van die onderdelen zijn die door de meeste fietsers nauwelijks worden opgemerkt – soms worden ze zelfs afgedekt door een stofkapje – kunnen ze na verloop van tijd losraken en versleten raken en aan vervanging toe zijn.

  Hoe verwijder je een krukas?

  Citaat uit video: Zoals dat één eerst de doppen van pedlow verwijdert. En ook de crank sets die ze hebben wat deze zal ofwel losschroeven of prise off in dit geval zijn er een kleine inbussleutel montage.

  Wat is een spindel op een trapas?

  Citaat uit video: Похожие запросы

  Wat is een spider fiets?

  De Can-Am Spyder (“Spyder”) is een driewielige motorfiets die wordt vervaardigd door Can-Am motorcycles, een divisie van Bombardier Recreational Products. Het voertuig heeft een enkel aandrijfwiel achteraan en twee wielen vooraan voor de besturing, qua lay-out vergelijkbaar met een moderne sneeuwscooter. De Spyder maakt gebruik van een ATV-achtig chassis.

  Hoe wordt het vermogen van racefietsen gemeten?

  Vermogen = Kracht x Afstand / Tijd
  Opdat een vermogensmeter op een fiets zou werken, moet hij de hoeveelheid kracht meten die een fietser genereert, en hoe snel die kracht beweegt (snelheid = afstand / tijd). Bij het trappen op een fiets komt de kracht van de torsie die wordt opgewekt door de benen van de fietser die op de pedalen drukken.

  Is 150 watt goed fietsen?

  Vermogen is een geweldig instrument om doelen te stellen en verbeteringen te meten. Als een renner bijvoorbeeld gewoonlijk een gemiddelde haalt van 130 watt per uur, en een maand later een gemiddelde van 150 watt per uur, dan wordt hij of zij zeker sterker.

  Op hoeveel watt moet ik fietsen?

  In het artikel wordt beweerd dat een doorsnee fitte fietser gemiddeld 250 tot 300 watt kan slurpen voor een FTP-test (functional threshold point) van 20 minuten, terwijl de profs gewoonlijk een gemiddelde van 400 watt halen.