Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de posities op een softbalveld?

4 min read

Het softbalveld Vaste punten in het veld zijn de thuisplaat, de drie honken en de werpersheuvel. De lijnen vanaf de thuisplaat naar het eerste honk en vanaf de thuisplaat naar het derde honk geven, verder doorgetrokken, twee begrenzingen van het veld aan.

Wat is de afstand tussen de honken bij softbal?

Het softbalveld

Het buitenveldhek, is de derde begrenzing en staat gemiddeld op 90 tot 120 meter van de thuisplaat. De afstand tussen de honken bedraagt 18,30 meter.

Wat zijn de belangrijkste regels van softbal?

1 Doel van het spel De slagman slaat een door de werper (pitcher) opgegooide bal in het veld en probeert via het 1e, 2e en 3e honk het thuishonk te bereiken. De spelers van de veldpartij proberen te verhinderen dat spelers van de slagpartij scoren door ze ‘uit’ te maken. De slagman mag 3 keer proberen te slaan.

Hoeveel innings hebben we in softbal?

Een softbalwedstrijd duurt gemiddeld minder lang dan een honkbalwedstrijd, gemiddeld namelijk zo’n 1,5 uur, dit heeft onder andere te maken met het aantal innings (7 in plaats van 9) en de snelheid van handelen op een kleiner veld.

Wat is een pitcher bij softbal?

De werper, vaak ook met de Engelse term pitcher aangeduid, is een speler in het honkbal of softbal die, als zijn team verdedigt, de aangooi naar de slagman van de tegenpartij verzorgt. Bij het honkbal wordt bovenhands aangegooid terwijl bij het softbal er onderhands wordt aangegooid.

Wat is een Foutslag?

Het toucheren van de bal waarbij deze niet het speelveld in geraakt geldt als slag, maar de slagman mag in dat geval niet naar het honk lopen. Behalve in geval van een vangbal (dan is de slagman uit) heet zo’n slag een foutslag. De werper zal dan opnieuw aangooien.

Wat is het verschil tussen de honken bij honkbal en softbal?

Veld Een softbalveld is dus kleiner dan een honkbalveld. Staat het buitenveldhek bij honkbal op minimaal 90 meter van de thuisplaat, bij softbal is dat op 70 meter. De afstand tussen de honken is bij softbal dan ook meteen een stuk kleiner, namelijk gemiddeld 18,30 meter (bij honkbal 27,50 meter).

Hoeveel Slagfout mag een slagman maken softbal?

Een slagman-honkloper die opzettelijk een geslagen bal in fout gebied probeert van richting te veranderen is uit. De bal is dood en honklopers mogen niet opschuiven. Is de derde slag een stootslag die foutbal wordt, dan is het spel dood en de slagman uit.

Wat zijn de regels van honkbal?

Een van de teams verdedigt (staat in het veld) terwijl van het aanvallende team steeds een speler aan slag is. Alleen het team dat aan slag is kan punten scoren. Het veld bevat vier honken. Wanneer een aanvallende speler alle vier de honken op rij is gepasseerd dan wordt er een punt gescoord.

Hoeveel spelers zijn er in een honkbalteam?

De thuisplaat heeft een andere vorm dan de honken. Honkbal en softbal zijn teamsporten waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Een team bestaat uit negen spelers. Er is een aanvallende en een verdedigende partij.

Hoeveel punten krijg je bij een home run?

Het veld bevat vier honken. Wanneer een aanvallende speler alle vier de honken op rij is gepasseerd dan wordt er een punt gescoord. Wanneer alle honken in de eigen slagbeurt worden gepasseerd dan heet dat een homerun. Een homerun levert ook één punt op, plus de binnengeslagen punten van de andere honklopers.

Wat is het verschil tussen honkbal en baseball?

In de rest van de wereld is honkbal bekend onder naam “Baseball“. Het is een van de meest beoefende sporten ter wereld. Vooral in de Verenigde Staten, Japan, het Caraibisch Gebied en grote delen van Azië is baseball net zo populair als voetbal in Europa.

Hoe speel je slagbal?

De slagpartij probeert de bal zo ver mogelijk in het veld te slaan, de vangpartij probeert de bal te vangen en zo snel mogelijk bij de brander te krijgen. Als je geslagen hebt ren je naar een paal toe, hier moet je zijn voor de brander ‘brandt’ roept.

Hoe speel je trefbal?

De sport wordt gespeeld met twee teams. Men verdeelt een terrein of de gymzaal in twee gelijke vakken. Elk team is verplicht van in zijn eigen vak te blijven en mag niet in het vak van de tegenstander komen. Het doel is zoveel mogelijk spelers van het andere team uit te gooien door hen te raken door de bal.

Wat betekent slagbal?

o., balspel waarbij de bal met de hand wordt geslagen.