Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de controlemaatregelen voor het werken op hoogte?

4 min read

Welke regels zijn er voor de werkhoogte?

Bij werken op hoogte is er valgevaar. Jaarlijks vallen er veel mensen van een dak, een ladder en dergelijke, met alle gevolgen van dien. Het meeste voorkomende zijn vallen van daken, vloeren, ladders, trappen of steigers.

Hoe hoog mag je op een trap staan?

Hoogte van de ladder



Lager dan 5 meter is gebruik van een ladder toegestaan. Tussen de 5 en 7.5 meter: overleg tussen werkgever en werknemer noodzakelijk. Hoger dan 7.5 meter: gebruik van een ladder is niet toegestaan.

Hoe hoog is werken op hoogte?

Er wordt gewerkt op 2,5 meter hoogte of meer. Bij risico’s voor de werknemer, ook als het hoogteverschil kleiner is dan 2,5 meter. Denk bijvoorbeeld aan werken boven water of bij aanwezigheid van verkeer.

Hoe werk je veilig op een steiger?

Zorg voor een opgeruimde werkvloer op de steiger, vrij van obstakels. Werk op hoogte altijd met zijn tweeën: de één op de grond en de ander op hoogte. Beklim een (rol)steiger niet buitenom. Verplaats een steiger nooit als er iemand op de steiger staat.

Hoe hoog mag je werken zonder valbeveiliging?

Bij werkzaamheden vanaf 2,5 meter hoogte is valbeveiliging verplicht. Maar als er risicoverhogende omstandigheden bij werkzaamheden lager dan 2,5 meter zijn, dan dient hier ook valbeveiliging te worden aangebracht. Denk aan werken boven water, wegen of machines, of bij sparingen in vloeren.

Hoe oud moet je zijn om op het dak te werken?

Vanaf 13 jaar mag je in Nederland lichte werkzaamheden verrichten. Dit mag niet ten koste gaan van school, ze mogen niet met machines werken en er zijn extra regels voor werk– en rusttijden.

Hoeveel uur mag je op een ladder staan?

De maximale statijd van de ladder is 4 uur. Hierdoor moet de statijd minder dan 4 uur bedragen. Er moet minder kracht uitgeoefend worden dan 100 N (10 kg) De reikwijdte mag niet meer dan een armlengte zijn.

Hoe hoog mag een glazenwasser op een ladder?

Met staande ladders mag tot een werkhoogte van ten hoogste 10,0 m worden gewassen. De werkhoogte is de hoogte waar het werk wordt verricht dus de hoogte van het te reinigen raam.

Hoe hoog mag een glazenwasser?

Als ramen en gevels hoger dan 13,5 meter zitten, dan moet u altijd met een hoogwerker werken. Bij een werkhoogte tot 7 meter mag niet meer dan 200 m2 per gebouw gewassen worden. Bij een werkhoogte tussen 7 en 13,5 meter mag niet meer dan 100 m2 per gebouw gewassen worden.

Wat mag je zeker niet doen bij het werken met een steiger?

Wat je beter niet doet op een rolsteiger

  • Klim nooit langs de frames omhoog op de rolsteiger. …
  • Verrijd de rolsteiger nooit als er iemand op staat;
  • Zet geen trapjes of een verhoging op de werkvloer om hoger te komen;
  • Hang nooit materiaal of gereedschap aan de leuningen.


Wat is één van de veiligheidsregels bij het werken op een steiger?

Voor het werken met een staande steiger of stelling gelden de volgende regels: De hangsteiger moet voor gebruik getest worden. Het is verplicht in de hangsteiger een veiligheidsharnas te dragen, gehaakt aan een speciaal bevestigingspunt. De omgeving onder de steiger moet worden afgezet met hekken of lint.

Hoe klim je op een rolsteiger?

Klim nooit diagonaal en/of horizontaal op de schoren. Probeer altijd naar boven te klimmen aan de binnenkant van de steiger. Controleer de ondergrond voor losse voorwerpen zoals gereedschap etc. en verplaats deze naar een veilige locatie.

Hoe werkt een rolsteiger?

Rolsteigers zijn steigers die bestaan uit één of meerdere werkvloeren en voorzien zijn van wielen waardoor ze verplaatsbaar zijn in tegenstelling tot vaste steigers. In tegenstelling tot vaste steigerconstructies mag een ervaren bouwvakker samen met zijn collega’s een rolsteiger opbouwen.

Hoe bouw je een steiger op?



Wat kost het plaatsen van een steiger?

Overzicht van de steigerkosten

Omvang Geschatte totale kosten voor 4 weken afhankelijk van de bovengenoemde kostenfactoren
1 m² 6,- tot 12,- Euro
100 m² 600,- tot 1.200,- Euro
150 m² 900,- tot 1.800,- Euro
200 m² 1.200,- tot 2.400,- Euro


Hoe zit een steiger in elkaar?

De rolsteiger bestaat uit de volgende onderdelen: Verstelbare spindel met wiel. Diagonaal schoor. Opbouwframe 7 sporten (zonder borgclips onderin i.v.m. de wielen.