Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn de belangrijkste thema’s in The Kite Runner?

2 min read

De belangrijkste thema in de roman The Kite Runner is de complicaties van vriendschap, zoals aangetoond door middel van Amir en Hassan’s relatie. Amir ziet Hassan als zijn knecht, niet als zijn vriend, en niet zijn fout te realiseren tot later in het leven.

Waar gaat The Kite Runner over?

The Kite Runner (2007)
Amir en Hassan zijn gevoed door dezelfde min en groeien samen op in Kabul. Op een dag komt er op wrede wijze een einde aan hun bijzondere vriendschap. Amir en zijn vader vluchten naar de Verenigde Staten, waar ze een nieuw bestaan opbouwen, maar Amir slaagt er niet in Hassan te vergeten.

Waar speelt de kite runner zich af?

‘De Vliegeraar’ vertelt het verhaal van Amir (Khalid Abdalla), een Afghaanse jongen die met zijn welgestelde vader naar Amerika vlucht na de Russische inval in Afghanistan in 1979. Amir wordt achtervolgd door schuld, vanwege een traumatische gebeurtenis.

Waar speelt de vliegeraar zich af?

Het verhaal speelt zich in het begin af, in het huis van Amir, waar hij met zijn vrouw woont in de VS. Dit is 2001. Maar daarna komt het leven van Armir als een soort flashback terug in Afghanistan in de hoofdstad Kabul.

Is de vliegeraar waargebeurd?

De vliegeraar, Khaled Hosseini

“Het is een aangrijpend waargebeurd verhaal. In dit verhaal staat de veerkracht en overlevingsdrang van mensen centraal. Je krijgt als lezer met ontzettend veel emoties te maken.

Is de vliegeraar verfilmd?

Dat geldt ook voor The Kite Runner, in het Nederlands vertaald als De vliegeraar, de hartverscheurende bestseller van de Amerikaans-Afghaanse schrijver-arts Khaled Hosseini, een boek uit 2003 dat nu is verfilmd door de Amerikaanse regisseur Marc Forster. Maar waarom is het boek dan beter?

Wat betekent vliegeraar?

De titel van het boek ‘De vliegeraar‘ verwijst naar de jongens die vliegeren in Kabul. Er zijn daar namelijk ook zeer veel vliegerwedstrijden. In het verhaal zitten ook enkele onverwachte wendingen, bijvoorbeeld wanneer Amir Hassan in de steek laat.

Is de vliegeraar autobiografisch?

‘De vliegeraar van Kabul’ (The Kite Runner) is zijn debuutroman. De vertaalrechten werden in veertien landen verkocht; filmrechten werden verkocht aan Dream Works en Wonderland Films. Het boek is deels autobiografisch.

Waar gaat het boek De Vliegeraar over?

De vliegeraar vertelt het verhaal over twee beste vrienden die samen opgroeien in het vredige Kaboel, Afghanistan, tot een vreselijke gebeurtenis en het schuldgevoel dat daarmee gepaard gaat de vrienden voorgoed uit elkaar drijft.

Wat is een Hazara jongen?

De Hazara zijn een etnische groep uit Centraal-Azië die tegenwoordig hoofdzakelijk in het centrale berggebied van Afghanistan woont. Ook Iran en Pakistan kennen aanzienlijke groepen Hazara’s. De Hazara’s spreken Hazaragi en Dari, respectievelijk een dialect en variëteit van het Perzisch.