Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat zijn abstracte en concrete zelfstandige naamwoorden?

4 min read

Zelfstandige naamwoorden kunnen zowel concrete als abstracte zaken zijn. Concrete zaken zijn: personen, dieren, dingen, landen en plaatsen. Abstracte zaken zijn: gevoelens, tijdsruimten, eigenschappen, gebeurtenissen en denkbeeldige personen of zaken.

Wat is een concreet zelfstandig naamwoord?

Zelfstandige naamwoorden kunnen zowel concrete als abstracte zaken zijn. Concreet betekent dat het vorm en inhoud heeft. Je kunt het zien of aanraken. Abstract betekent dat het niet tastbaar is.

Welke woorden zijn zelfstandige naamwoorden?

Zelfstandige naamwoorden zijn woorden die ‘een zelfstandigheid’ aanduiden: huis, boom, vrouw, hout, liefde en vakantie bijvoorbeeld. Vaak staat er de, het of een voor. Zelfstandige naamwoorden kunnen concrete zaken aanduiden, zoals mensen (man, Ineke), dieren (paard) en dingen (huis, hout).

Wat zijn abstracte woorden?

Tegenover concreet staat abstract

Woorden als vaak, veel, leuk, men, ooit, vroeger, later, weinig etc. zijn abstract: je kunt je er geen (concreet) beeld bij vormen. Soms wil je juist spanning opbouwen of details bewaren voor het plot. Vraag je altijd af of de details die je omschrijft, in dienst staan van je verhaal.

Hoe vind je een zelfstandig naamwoord in een zin?

Zelfstandige naamwoorden kun je meestal combineren met een van de lidwoorden de, het of een. Het is de/een kast, het/een huis, de/een week, enz. Ze worden daarom ook wel ‘de-woorden’ en ‘het-woorden’ genoemd. In verbindingen als het grote huis is huis het zelfstandig naamwoord.

Wat is de betekenis van concreet?

tastbaar, zeker. in de realiteit bestaande, in tegenstelling tot slechts in gedachten. duidelijk, zodat je er niet naar hoeft te raden vb: hij gaf een concreet voorbeeld Tegenstellingen: vaag onbestemd diffuus wat je kunt zien of aanraken vb: het woord ‘hui…

Wat is een zelfstandig naamwoord groep 4?

Een zelfstandig naamwoord is een woord voor een mens, dier of een ding. Een ding kun je niet altijd zien, horen, voelen, ruiken of proeven.

Welke aanwijzende voornaamwoorden zijn er?

Lijst aanwijzende voornaamwoorden

  • dit.
  • dat.
  • deze.
  • die.
  • zulk(e)
  • datgene.
  • degene.

Hoeveel zelfstandige naamwoorden kunnen er in een zin staan?

De meeste zinnen zijn zulke uitspraken; daarom bevat vrijwel elke zin wel één of meer zelfstandige naamwoorden. Een zelfstandig naamwoord kan van alles aanduiden: een persoon of voorwerp, maar ook een toestand, handeling of instelling.

Welke woorden zijn mannelijk?

Woordgeslacht Top

onzijdige woorden het gebergte, het geluk, het feminisme, het kind, het meisje, het paard, het systeem, het tafeltje
mannelijke woorden de appel, de film, de koning, de man, de stoel, de strijd, de trap

Hoe herken je zelfstandig naamwoorden?

Een ZNW herken je aan de volgende eigenschappen: § je kunt er een lidwoord voorzetten (het boek, een boek); § je kunt het in het meervoud zetten (boek – boeken); § je kunt er een verkleinwoord van maken (boek – boekje);

Waar staat een zelfstandig naamwoord?

Een zelfstandig naamwoord is een woord waar je een lidwoord voor kan zetten. Zelfstandig naamwoorden worden gebruikt voor mensen, dingen, dieren en plaatsen. Ook namen gelden als zelfstandig naamwoord, hoewel je hier meestal geen lidwoord voor kan zetten.

Hoe vind je het bijvoeglijk naamwoord in een zin?

Bijvoeglijke naamwoorden staan vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar ze bij horen, maar dat hoeft niet. Enkele voorbeelden (het bijvoeglijk naamwoord is gecursiveerd): de blonde jongen. de dronken vrouw.

Welke bijvoeglijk naamwoorden zijn er?

Bijvoeglijke naamwoorden kunnen op vier manieren gebruikt worden: attributief, zelfstandig, predicatief en bijwoordelijk.

  • Attributief. Een attributief gebruikt bijvoeglijk naamwoord staat direct vóór het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort: de blonde jongen, de dronken vrouw. …
  • Zelfstandig. …
  • Predicatief. …
  • Bijwoordelijk.

Hoe kun je het voorzetsel vinden?

Een voorzetsel staat vaak voor een zelfstandig naamwoord. voor, achter, naast, in, op, door, over, uit, boven, onder, om, tegen, aan, binnen, buiten, langs, tijdens, sinds, bij, tot, zonder, met, behalve, naar, na, via, per, te, tegen, volgens… achter te zetten. voor de kast, op de kast, achter de kast…

Hoe leg je bijvoeglijk naamwoord uit?

Een bijvoeglijk naamwoord zegt iets over een zelfstandig naamwoord. Het geeft een eigenschap, kenmerk of toestand aan van een zelfstandig naamwoord. De auto is rood. Rood is de eigenschap van de auto.

Wat zegt iets over een bijvoeglijk naamwoord?

Het bijvoeglijk naamwoord, ook wel ‘adjectief’, zegt iets over een zelfstandig naamwoord. Deze woordsoort geeft een kenmerk, eigenschap of toestand aan. Het staat vaak direct voor het zelfstandig naamwoord waar het bij hoort. Maar het kan ook als een apart zinsdeel voorkomen.

Hoe maak je een Adverb?

Je maakt een adverb of manner door achter een bijvoeglijk naamwoord -ly toe te voegen.