Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat voor soort touw wordt gebruikt voor blok en takel?

3 min read

Wat is een vaste katrol?

Een katrol die vast zit aan een steunpunt of hangpunt noemen we een vaste katrol. Vaste katrollen veranderen alleen de richting van de kracht. Als de katrol kan bewegen noemen we het een losse katrol. Met een losse katrol kun je de kracht halveren.

Hoe bevestig je een katrol?

Bevestig de kleine karabijnhaak bovenaan de katrol en klik deze aan de oogbout in de paal. Bevestig met dubbele knoop het uiteinde van het koord onderaan de katrol . Haal het koord –zonder gedraaid- bovenin door de katrol omlaag naar de koordkikker.

Welke soorten katrol zijn er?

Soorten katrollen

  • Een vaste katrol. Ook wel “enkele jol”.
  • Een losse katrol. Ook wel “klaploper”.
  • Eén losse en één vaste katrol. Ook wel “dubbele jol”.
  • Dezelfde assen voor de losse en vaste katrol zijn nu tweemaal gebruikt (de schijven kunnen onafhankelijk van elkaar draaien op dezelfde as). Ook wel “vierloper”.

Hoe katrol maken?

Een eenvoudige samengestelde katrol maken. Plaats twee kartonnen dozen tegenover elkaar op een verhoogde ondergrond. Gebruik twee dozen van dezelfde grootte en dikte, zoals die van ontbijtgranen of verpakkingsdozen. Zet de dozen op een plat oppervlak, zoals een tafel, zodat ze ongeveer 12-15 cm uit elkaar staan.

Wat doet een katrol?

Katrollen of pulley’s worden gebruikt als mechanische versterker van kracht. De kracht die je erin stopt, wordt versterkt. Zo kan men personen en materiaal ophijsen, laten zakken of verplaatsen. Een katrol wijzigt de trekrichting van het touw.

Hoe heet de combinatie van een losse en vaste katrol?

Een combinatie van een vaste en een losse katrol noemen we een takel. Hoe meer losse katrollen er in een takel zitten, hoe kleiner de kracht die je moet zetten en hoe meer touw je moet binnen halen.

Hoe takelen?

Ter illustratie beschrijven wij het proces van een bank takelen.

  1. Begin met het touw (kant haak) aan de achterkant van de bank.
  2. Haal het touw (kant haak) onder de bank door naar de voorkant van de bank.
  3. Sla het touw (kant haak) om het grote deel van het touw heen ter hoogte van het zwaartepunt.

Hoe werkt Handtakel?

Een handtakel is een hijswerktuig waarmee je trekkracht omzet in een grote hijskracht. Zo kan je goederen naar boven of naar beneden hijsen. De takel gebruik je als je geen kraan kunt gebruiken of als dat te duur is.

Hoe bereken je katrollen?

Om de hijskracht te berekenen deel je de zwaartekracht van het te hijsen voorwerp door het aantal touwen boven het ‘losse katrol‘.

Wat is de Hijsafstand?

Als je 1 meter touw binnenhaalt, gaat het voorwerp namelijk ½m (hijsafstand) omhoog en andersom. Dat komt doordat als een kist ½m omhoog moet, moet er eigenlijk aan beide touwen waar het losse katrol aan zit, ½m getrokken worden.