Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat voor soort fietsketting heb ik nodig voor mijn fiets?

5 min read

Gevraagd door: Laurie Bowman

Moderne fietskettingen worden eigenlijk “rolkettingen” genoemd, en bestaan uit korte cilindrische rollen die door zijschakels bij elkaar worden gehouden. De openingen tussen de rollen grijpen in op de tanden van een tandwiel of kettingring om de overbrenging aan te drijven wanneer deze wordt gedraaid.

Passen alle fietskettingen op alle fietsen?

Nee. Niet alle merken en modellen fietskettingen passen op alle fietsen. De meeste moderne fietskettingen zijn gemaakt volgens de steek van een halve inch, maar dat betekent niet dat alle kettingen op alle fietsen passen. Om zo effectief mogelijk te zijn, moet een ketting geschikt zijn voor het type fiets waarop wordt gereden.

Heb ik een 1slash8 of een 3 32 ketting?

Citaat uit de video: En het spreekt voor zich dat een 1/8 inch ketting. gebruikt kan worden met 1/8 inch kettingbladen en tandwielen. En ja je kunt veilig een 1/8 inch ketting gebruiken. Met 3 over 32 onderdelen.

Hoe weet ik welke lengte ketting ik nodig heb?

Nadat u een meting hebt gedaan, is het een goed idee om een kettingmaat te kiezen die minstens de tweede maat groter is dan uw halsmaat. Als u bijvoorbeeld een hals van 18 inch hebt, moet u waarschijnlijk kiezen voor een ketting van 20 inch of meer. Een ketting van 18 inch zou te krap aanvoelen.

Welke maat ketting wordt gebruikt op een fiets?

Binnenbreedte van de ketting
Voor de binnenbreedte van de ketting gelden de volgende standaardmaten: Enkele snelheidskettingen hebben een binnenbreedte van 1/8″ (3,175 mm). Multi speed kettingen, van 5 tot 8 hebben een binnenbreedte van 3/32″ (2,38 mm). Multi speed kettingen van 9 tot 12 snelheden hebben een binnenbreedte van 11/128″ (2,18 mm).

Wat zijn de verschillende soorten fietskettingen?

Er zijn twee basistypen fietskettingen: “kettingen met één versnelling en derailleurkettingen.

Welk nummer heeft de fietsketting?

Fietskettingen worden doorgaans ingedeeld in twee types: 1/2 × 1/8 en 1/2 × 3/32. Het eerste getal (1/2) is de kettingsteek; de laatste getallen (respectievelijk 1/8 en 3/32) geven de binnenbreedte in inches aan.

Wat is het verschil tussen 1 8 en 3slash32 ketting?

Een 1/8″ ketting is 3,18 mm, en een 3/32″ ketting is 2,30 mm. Het argument eindigt meestal in het voordeel van de bredere 1/8″ ketting, maar in de echte wereld zul je geen groot verschil merken, mits al je onderdelen correct zijn gemonteerd en onderhouden.

Wat is een 3slash32 fietsketting?

3/32″ (0,094″, 2,30 mm) ketting wordt gebruikt op met derailers uitgeruste fietsen die meer dan 3 tandwielen achter hebben. Nog iets smallere ketting, typisch . 090″ of 2,29 mm tussen de binnenste platen, wordt gebruikt voor met derailers uitgeruste fietsen met 9 of meer tandwielen achter.

Zijn 8 en 9 speed kettingen hetzelfde?

7, 8 en 9 speed kettingen hebben dezelfde binnenbreedte, maar 9 speed kettingen hebben dunnere buitenplaten voor een dunnere totale ketting. Dus terwijl een 9 speed ketting prima werkt op een 7 of 8 speed aandrijving, zal het een zwakkere ketting zijn die de neiging heeft om sneller te “rekken”.

Hoe weet ik welke maat fietsketting ik moet kopen?

Tel de vermenigvuldigde achtervorklengte op, het gedeelde aantal tanden voor het kettingblad en het achtertandwiel, en tel er 1 (of 2,5 cm) bij op. Het resultaat is de ideale kettinglengte voor uw fiets. Bijvoorbeeld, je telt 32,5, 13, 7 en 1 op om 53,5 te krijgen. De lengte van de ketting moet 53,5 inch of 135,89 cm zijn.

Hoe monteer ik een nieuwe fietsketting?

Citaat uit de video: Installeer het kettinggereedschap en steek de verbindingspen in de ketting. Er zullen twee punten van weerstand zijn het eerste als de pen begint te gaan in de eerste kooi plaat.

Wat gebeurt er als de fietsketting te lang is?

Een te lange (losse) ketting kan leiden tot kettingverlies en/of inconsistent schakelen – voor- en achteruit schakelen. Een te korte ketting (strak) kan nog grotere problemen veroorzaken.

Maken fietskettingen een verschil?

Het meest opvallende verschil bij het plaatsen van hoogwaardige kettingen zijn de schakelprestaties. Het schakelen gaat soepel als zijde, zelfs bij het schakelen onder belasting kunt u binnen enkele seconden van de kleine naar de grote tandwielen schakelen. Upgraden naar een hoogwaardige ketting is een grote stimulans voor uw aandrijfsysteem.

Zijn alle fietskettingen even groot?

Er zijn een aantal verschillende kettingbreedtes beschikbaar, voor specifieke fietstypes zoals BMX, of voor verschillende weg- en MTB-aandrijvingen (een 11-speed cassette vereist bijvoorbeeld een andere ketting dan een 9-speed – de ketting moet dunner zijn om in de smallere ruimte tussen de tandwielen te passen.

Hoeveel kost een nieuwe ketting voor een fiets?

Een fietsketting kost 10 tot 90 dollar, afhankelijk van het merk, de kwaliteit en het type fiets waarvoor je hem koopt. Basis, goedkopere fietsen die een eenvoudige ketting nodig hebben zullen dichter bij $10 liggen. Hogere kwaliteitskettingen die duurzaam zijn en gemaakt voor topklasse racefietsen kosten 60 tot 90 dollar.

Zijn fietskettingen uitwisselbaar?

Kettingen voor 6-, 7- of 8-speed cassettes zijn over het algemeen universeel compatibel voor alle merken en snelheden. Dat betekent dat als een ketting zegt “8-speed Shimano” kun je het gebruiken in uw oude 6-speed, ook. Het enige wat je hoeft te doen is de nieuwe ketting op een lijn leggen met de oude en deze op maat knippen.

Zijn fietskettingen even groot?

Kettingen zijn er in 3⁄32 in (2,4 mm), 1⁄8 in (3,2 mm), 5⁄32 in (4,0 mm), of 3⁄16 in (4,8 mm) rolbreedte, de interne breedte tussen de binnenste platen. Kettingen van 3,2 mm (1,8 inch) worden meestal gebruikt op fietsen met een enkel achtertandwiel: fietsen met terugtrapremmen, naafversnellingen, vaste versnellingen zoals racefietsen of BMX-fietsen.

Zal een 12 speed ketting werken op 11 speed?

Ja, een 12 speed ketting werkt prima met een 11 speed cassette. Een 12 speed ketting is smaller dan een 11 speed ketting en past dus prima tussen de aangrenzende tandwielen. Je kunt geen 11 speed ketting op een 12 speed aandrijving leggen, die is te breed en schuurt tegen de aangrenzende tandwielen.

Kan ik een 10 speed ketting gebruiken op een 9 speed cassette?

Beknopt antwoord: In de meeste gevallen werkt een 10-speed ketting prima met een 9-speed cassette, omdat hij slank genoeg is om de achterste tandwielen op en neer te bewegen zonder te schuren of over te slaan.

Wat is sneller 9-speed of 11-speed?

Zijn 11-speed cassettes sneller? 11-speed cassettes zijn absoluut niet sneller dan 9-speed cassettes. De factor die de snelheid van je fiets bepaalt ben jij; de berijder. Een 11-speed cassette op je fiets zetten zal niet op magische wijze meer snelheid opleveren.

Wat is het verschil tussen een 9 en 10 speed ketting?

Het belangrijkste verschil tussen een 9 speed ketting en een 10 speed ketting is dat de 10 speed ketting dunner van breedte is, vanwege de 10 speed cassette, waardoor de ketting lichter is.