Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat veroorzaakt een explosie?

3 min read

Een explosie is een snelle verbranding met drukeffect. Door de snelle verbranding ontsta- at er een grote hoeveelheid (verbrandings)gas die door de snelheid en door de vaak af- gesloten ruimte een drukgolf en een vlamfront veroorzaken.

Waardoor ontstaat explosie?

Ontstaan van een explosie

Explosiegevaar is aanwezig zodra een mengsel van lucht en een brandbare stof (in de vorm van gassen, dampen, nevels of stof) onder atmosferische omstandigheden wordt ontstoken en na ontsteking uitbreidt totdat alle brandbare stof verbrand is.

Wat zijn de voorwaarden om een explosie te krijgen?

Voorwaarde van een explosieve atmosfeer

een brandbare stof in het productieproces, -omgeving. zuurstof (lucht) ontstekingsbron. bepaalde verhouding tussen zuurstof en brandbare stof.

Welke stoffen hebben explosiegevaar?

Brandbare materies die niet ingedeeld zijn als ‘ontplofbaar’, maar die ook kunnen leiden tot een explosie zijn:

  • vaste brandbare producten in een fijne verdeelde toestand, zoals stof in graansilo’s;
  • dampen van brandbare vloeistoffen, zoals oplosmiddelen;
  • brandbare gassen o.a. in spuitbussen boven 50 °C.

Wat gebeurt er bij een explosie?

Een explosie of ontploffing is een plotselinge vergroting van het volume van een hoeveelheid materie en het vrijkomen van energie op een gewelddadige manier, gewoonlijk gepaard gaand met het ontstaan van hoge temperaturen en het vrijkomen van gassen.

Welke soorten explosies zijn er?

Er zijn drie verschillende vormen van explosies te onderscheiden:

  • chemische explosie (gasexplosie, nevelexplosie en stofexplosie);
  • fysische explosie (ballon, fietsband, spuitbus, gasfles, vulkaan etc.);
  • nucleaire explosie.

Wat is het verschil tussen een explosie en een verbranding?

Een explosie is een hele snelle en heftige verbrandingsreactie, naast de drie voorwaarden voor een verbrandingsreactie moeten hierbij de zuurstof en de brandstof in verhouding zijn. Een explosie is vaak verwoestend, doordat bij een explosie veel gassen ontstaan.

Wat moet je doen bij een explosie?

Dreigt er specifiek explosiegevaar? Zet dan alle ramen en deuren open, verlaat direct het gebouw en de directe omgeving en bel 112; Lukt het niet de plek te verlaten, blijf dan laag bij de grond en zoek een schuilplek, zoals onder zwaar meubilair of onder een deurpost.

Wat is het verschil tussen exploderen en ontploffen?

Groei-explosie = exploderen of een groei-explosie betekent dat de groei extreem toeneemt. Ontploffen = 1) Afgaan 2) Detoneren 3) exploderen 4) exploderen (met of zonder brand als resultaat) 5) Klappen 6) Knallen 7) Opblazen 8) Opvliegen 9) Ploffen 10) Springen 11) Uiteenbarsten 12) Uiteenspatten 13) Uiteenspringen…

Kan een gasfornuis ontploffen?

Wat veel mensen niet weten, is dat een gasslang oververhit kan raken. Wanneer deze te heet wordt, kan het gasfornuis ontploffen. Dit gebeurt vrijwel alleen wanneer de slang van de gaskraan naar het aansluitpunt achter het fornuis langsloopt.

Is een gasfornuis gevaarlijk?

Er kan explosiegevaar ontstaan, als de gaskoppeling slecht is. Het gaat volgens NH om 206.000 gasfornuizen en kookplaten in Nederland, die gemaakt zijn tussen . In oktober deed het bedrijf al een oproep aan eigenaren van toestellen die tussen gemaakt zijn.

Kan je van gas dood gaan?

Het gas dat in aanstekers zit, een mengsel van butaan en propaan, kan ernstige hartritmestoornissen veroorzaken met een plotselinge dood als gevolg.

Kan je doodgaan van gas?

CO is een geurloos, reukloos en dodelijk gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Inademen van CO kan leiden tot gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, flauwvallen en zelfs tot de dood.

Wat gebeurt er als je te veel gas inademt?

Inademen: De effecten zijn hoofdpijn, misselijkheid, braken, duizeligheid, zwakheid en verwardheid. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan bewusteloosheid snel optreden waardoor een levensbedreigende situatie kan ontstaan.

Welk gas is dodelijk?

De dodelijkste gassen ter wereld

  • Koolstofmonoxide. Het eerste wat bij mij in het hoofd opkwam bij het nadenken over dodelijkste gassen, was koolstofmonoxide. …
  • Chloor. Chloor is het atoom met atoomnummer 17. …
  • Sarin. Sarin is een van de meest dodelijke zenuwgassen. …
  • Zuurstof. …
  • Slotwoord.