Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat moet ik doen aan een gespannen

1 min read

Gevraagd door: Sharon Hansen

Hoe los je de spaakspanning op?

Citaat uit de video: Draai als de spaakspanningen zo strak zijn een kwartslag zal de spaakspanning behoorlijk verlagen ga zo het hele wiel rond en controleer dan opnieuw je spanningen.

Moeten alle spaken dezelfde spanning hebben?

Ze moeten allemaal ongeveer dezelfde gemiddelde spanning hebben. Door onvolkomenheden in de naaf en de velg zal de spanning zelden voor alle spaken precies gelijk zijn. Een verschil van 20% tussen de spaken is aanvaardbaar.

Welke spanning moeten de spaken hebben?

De meeste velgen hebben een voorgesteld bereik van 100 tot 120 kilogram kracht, of 980 tot 1177 Newton. Dit is in de veronderstelling dat er geen druk in de band is. Hoewel niet supernauwkeurig, is knijpen toch een nauwkeurigere techniek om de spaakspanning te beoordelen dan te voelen hoeveel moeite het kost om een spaaknippel te draaien.

Hoe weet je of je spaken strak genoeg zitten?

Zodra de velg vrij is van deuken en ernstige platte plekken, controleer je de spanning van de spaken. Leg je duim om een spaak en je vingers om de spaak ernaast en knijp. De spaken moeten strak en stevig aanvoelen. Ze moeten net een beetje meegeven als je er hard in knijpt.

Hoe vaak moet ik de spaakspanning controleren?

Aangezien spaakreparaties in de winkel gebeuren, is uw enige spaakverantwoordelijkheid het controleren van de spanning. Wij raden u aan dat ongeveer één keer per maand te doen. Het kan echter nooit kwaad om dat vaker te doen, vooral als je dagelijks rijdt.

Draai je de spaken met de klok mee?

Merk op dat de spaken op de velg moerachtige voorzieningen hebben, nippels genaamd. Van bovenaf gezien worden de nippels met de spaaksleutel rechtsom gedraaid om de spaakspanning aan te spannen en linksom om deze los te maken.

Hoe balanceer je een spaakwiel?

Citaat uit de video: Dus het is een lift de velg weg van de indicator. We hoeven alleen maar aan te spannen. Beide. Deze twee spaken gelijkmatig. We spannen twee spaken aan zodat we niet aan de velg trekken.

Waarom raken mijn spaken steeds los?

Spaken raken vooral los omdat ze uitrekken, en veel van die “uitrekking” komt doordat de elleboog recht komt te staan. In de begintijd van het downhillracen in Schotland bouwden we de wielen op, gebruikten rode loctite, haalden ze eruit, zetten ze onder druk (sprongen) en kwamen terug naar de winkel voor een laatste controle.

Hoe meet je de spaakspanning met de hand?

Trek de spaken met je vingers over elkaar om te zien welke losser zit. Til de lossere spaak weg om de strakkere spaak los te trekken en de toonhoogte te controleren. Controleer op velgschade of een kromme velg in de buurt van de ongelijk gespannen spaken.

Kun je fietsspaken te strak spannen?

Spaakspanning
Wielen met een zeer uiteenlopende spaakspanning zullen niet lang recht blijven. Bovendien kunnen wielen met spaken die ofwel te strak of te los zitten problemen veroorzaken.

Moet ik mijn spaken aandraaien?

Een van de belangrijkste aspecten van het onderhoud van een fiets is het strak houden van de spaken. Losse spaken kunnen leiden tot een verkeerde uitlijning van het wiel, wat tot gevaarlijke rijomstandigheden kan leiden. Gelukkig is het aandraaien van fietsspaken een relatief eenvoudig proces dat kan worden gedaan met slechts een paar gereedschappen.

Hoe waar moet een fietswiel zijn?

Sporen per steek
Het wiel hoeft niet perfect rond of zuiver te zijn; kleine afwijkingen (enkele millimeters) zijn aanvaardbaar. Zolang er geen losse spaken zijn en het wiel redelijk recht is (de velg en de band mogen niet over de remblokken schuren), zal het mooi rijden en zich goed houden.

Waarom gaan fietswielen uit de maat?

Een van de meest voorkomende redenen waarom wielen niet meer kloppen: losse spaken. Controleer de spanning door twee spaken tegelijk tussen duim en vingers samen te drukken, zegt LaPorta. Een echt losse spaak zal duidelijk zijn (als je dit vaker doet, kun je subtiele verschillen voelen).

Hoe hou je je wielen gespaakt?

Begin bij de spaak net na het ventiel; draai niet meer dan een kwartslag aan, sla dan twee spaken over en herhaal. Zo trek je gelijkmatig aan elke kant van het wiel en trek je het wiel niet uit het lood. Nadat je helemaal rond bent gegaan, ga je één spaak vooruit en herhaal je dit nog twee keer.

Hoe controleer je spaken?

Citaat uit de video: Op je achterwiel pak je gewoon een kleine sleutel. Dit is een 10 mil spanner. En heb het wiel opgekrikt zodat je gewoon op elk van de spaken kunt tikken. En je zorgt ervoor dat ze allemaal rinkelen.

Kun je spaken aandraaien zonder spaaksleutel?

Om ze met de vingers vast te kunnen zetten, moet de spanning eraf, zodat de nippels gemakkelijk kunnen draaien. Dat kan eenvoudig door het wiel zo ver mogelijk naar rechts te trekken, wat heel gemakkelijk gaat door het wiel en de achtervork vast te pakken en samen te knijpen.

Hoe vervang je een spaak zonder de band te verwijderen?

Citaat uit de video: Gewoon over de hele lengte van de schroefdraad. Zo op de spaak. En nu trek ik de spaak terug in de naaf. En zet de naafmoer vast.

Wat gebeurt er als je spaken los zitten?

Als de linker spaken los zitten, trekt de spanning in de rechter spaken de velg naar rechts, waardoor de velg naar rechts wiebelt. Bovendien, als de rechter spaken los zitten, zal de wiebel naar links wijzen, zoals in de figuur te zien is.

Moet ik mijn spaken aandraaien?

In het algemeen verdient het de voorkeur spaken aan te spannen in plaats van ze los te draaien – spaken kunnen na verloop van tijd losraken als ze te los worden gedraaid, maar ze zullen niet uit zichzelf vastdraaien.

Waardoor raken fietsspaken los?

De meest voorkomende oorzaken van loskomende spaken zijn te weinig spanning of ongelijke spanning rond het wiel. Voordat ik er zelfs maar aan denk die velg te vervangen, zou ik het wiel opnieuw opbouwen en ervoor zorgen dat de spaken voldoende spanning hebben en dat alle spaken aan dezelfde kant van het wiel dezelfde spanning hebben.

Hoe balanceer je een spaakwiel?

Citaat uit de video: Dus het is een lift de velg weg van de indicator. We hoeven alleen maar aan te spannen. Beide. Deze twee spaken gelijkmatig. We spannen twee spaken aan zodat we niet aan de velg trekken.