mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat maakt een goede hengel?

3 min read

Wat zijn de voor en nadelen van een korte karperhengel?

Voordelen korte karperhengel Nadelen korte karperhengel
– Makkelijker drillen van uit een boot – Het is moeilijker drillen t.o.v lange hengels. (Zwaarder, maar je moet ook meer zelf mee bewegen. Dit omdat de hengel de klappen van de vis niet volledig opvangt)

Wat is een goed merk hengel?

De meeste, goede merken vind je echter vooral bij hengelsport zaken. Hier heb je Shimano vishengels, Spro vishengel, Dam vishengel, Fox vishengel en natuurlijk ook de vishengels voor kinderen en beginners.

Wat is een goede beginners hengel?

Een spinhengel is een goede werphengel voor je kind om mee te beginnen. Bij voorkeur een van maximaal 2 à 3 meter lang. Is je kind echt nog een beginner? Dan is een vaste hengel wellicht een betere keuze.

Wat is een goede Boothengel?

Een boothengel is meestal een korte, gevoelige hengel. Als je op een boot zit hoef je niet ver in te werpen om dieper water te bereiken. Je zit tenslotte al op het water en kan je hengel laten ‘vallen’ waar je wil. Je werpgewicht is dus niet zo heel belangrijk.

Welke hengel Jiggen?

Vis je veel in de buurt van boten langs de kades, is een kortere hengel van 2.10 meter handiger. Weet je nog niet goed waar je gaat vissen of doe je het allebei, is een hengel tussen de 2.20 en 2.40 altijd goed. Een werpgewicht van 30 gram is ideaal hiervoor.

Wat is Testcurve?

Een werphengel heeft een testcurve. De testcurve van een vishengel geeft aan hoeveel deze doorbuigt. Dit is belangrijk om te weten voor de parabolische actie van het werpen van de hengel. Terwijl te veel doorbuigen niet goed is, gezien een karper een sterke vis is en de hengel stug moet zijn.

Wat kost een goede vishengel?

Een 2.10 meter spinhengel met een werpgewicht van 20 gram bijvoorbeeld kun je al kopen voor 2 tientjes maar ook voor 200 euro terwijl ze op papier dezelfde eigenschappen hebben. Het verschil zit hem in de kwaliteit van de hengel. Bij goedkope hengels is bijvoorbeeld ook vaak een veel goedkopere reelhouder gebruikt.

Hoe moet je Jiggen?

Veel mensen kennen het jiggen als volgt: inwerpen, laten afzinken tot je shad de bodem raakt, twee slingers geven, laten afzinken, drie à vier seconden wachten en dit riedeltje keer op keer. Dit met uiteraard wat afwisseling her en der.

Welke Shadhengel?

De juiste hengel is van cruciaal belang bij deze visserij. Ga je met een soepele, parabolische hengel aan de slag, dan ga je gegarandeerd een belabberde vissessie tegemoet. Ideaal qua actie is een hengel die strak is met een ietwat soepele topactie.

Welke hengel voor Shads?

We raden een spinhengel aan met een werpgewicht van 15 tot 30 gram, afhankelijk van de maat en gewicht shads en loodkoppen die je wilt gebruiken. Eventueel kun je ook kijken naar een complete snoekbaars hengel set, dan weet je zeker dat de hengel en molen goed op elkaar aansluiten.

Welke Snoekbaarshengel?

Vis je met te zwaar kunstaas dan volstaat een werpvermogen van een gram of 25. Vis je met zwaarder kunstaas dan kan je beter een hengel kiezen met een werpvermogen tot een gram of 40 of 50. Zeker als je met doodaas op snoekbaars vist dan is de laatste optie beter omdat je hier ook kleine aasvissen mee kan ingooien.

Hoe moet je vissen met Shads?

Shads gebruik je altijd in combinatie met een loodje. Het aas moet immers naar de bodem van het viswater zinken. Door het loodje kun je de shad bovendien gemakkelijk ver inwerpen. Meestal worden voor het vissen met shads jigheads gebruikt: vishaken waar het loodje al aan vastzit.

Welke Loodkop bij welke Shad?

Voor shads tot zo’n 7cm voldoen loodkoppen van 6 tot 15 gram meestal wel. Voor shads van 8 tot 12 cm zit je meestal wel goed met loodkoppen van 8 tot 20 gram.

Welke haak bij welke Shad?

De juiste haakmaat

Kies dus voor een haak die vanaf de loodkop niet langer is dan 1/3 van de shad. Is je shad 12 cm lang, gebruik dan een haak van maximaal 4 cm.

Welke jighead bij welke Shad?

Dietmar volgt… (8): Alles op maat!

Maat Jighaak Lengte shad
# 002 4-7 cm
# 001 5-9 cm
# 1/0 6-10 cm
# 2/0 7-12 cm
Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl