Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is veiliger…terugtrapremmen, velgremmen, of remmen met vaste versnelling?

5 min read

Gevraagd door: Michele Taylor

Zijn terugtrapremmen veiliger?

Als gevolg van de CPSC eisen, zijn de meeste 12″, 14″, en zelfs sommige 16″ kinderfietsen verplicht om terugtrapremmen te hebben. Toen de verordening in de jaren 70 werd opgesteld, waren handremmen op fietsen erg moeilijk te gebruiken, dus werden terugtrapremmen als het veiligst voor kinderen beschouwd.

Welke rem is het veiligst om te gebruiken in een fiets?

voorrem
De voorrem is uiteindelijk de meest effectieve remkracht, terwijl de achterrem ideaal is voor het regelen van snelheid, ruw terrein en slechte tractieomstandigheden.

Waarom geven profs de voorkeur aan velgremmen?

Als je een toegewijde racer bent, kun je met velgremmen veel sneller van wiel wisselen dan met schijfremmen. Velgremmen zijn goedkoper, gemakkelijker thuis te onderhouden en vaak lichter dan schijfremmen, maar ze zijn berucht om hun slechte prestaties in natte omstandigheden, vooral met carbon velgen.

Zijn terugtrapremmen beter dan handremmen?

Handremmen bieden meer controle over de modulatie, oftewel de remkracht. Terwijl terugtrapremmen in wezen aan of uit zijn met weinig speelruimte daartussen, kun je met handremmen de druk nauwkeuriger regelen. In staat zijn om de remkracht te controleren bij afdalingen of gladde oppervlakken is vrij belangrijk.

Kunnen coaster remmen falen?

Terugtrapremmen veroorzaken vaak slippen, wat leidt tot overmatige bandenslijtage. Wanneer terugtrapremmen het begeven (meestal het gevolg van kettingbreuk of ontsporing) gaan ze plotseling en volledig stuk. Terugtrapremmen zijn gevoelig voor oververhitting en verkleuring bij gebruik in bergachtige gebieden.

Zijn terugtrapremmen de moeite waard?

Terugtrapremmen zijn geweldig als noodoplossing: Ze falen alleen als de ketting eraf valt. Dus zolang je je fiets vooruit kunt rijden, kun je hem ook stoppen met de terugtraprem. Dus, een goede voorrem voor normaal remmen plus een terugtraprem om je te redden als je kabel breekt is een geweldige combinatie.

Wat is de meest effectieve rem op een motorfiets?

voorrem
De voorrem is het meest effectief en levert tussen 60 en 80% van de remkracht van de motor bij hard remmen, afhankelijk van de ondergrond. Dit komt doordat het grootste deel van het gewicht van de motor en de berijder naar voren wordt verplaatst naar het voorwiel wanneer de remmen worden gebruikt.

Wat is de beste manier om te remmen op een motor?


Citaat uit de video: Met deze techniek gebruik je de voor- en achterrem de hele stop. Je linkervoet komt eerst naar beneden en wordt dan gevolgd door je rechtervoet om te helpen met de balans.

Welke fietsrem is belangrijker?

voorrem
Bij fietsen, zoals bij vrijwel alle voertuigen op wielen, is de voorrem de belangrijkste en meest effectieve rem. De voorrem alleen brengt een standaardfiets twee keer zo snel tot stilstand als een achterrem alleen.

Zijn er nog profwielrenners die velgremmen gebruiken?

De enige WorldTour-ploeg die nog steeds consequent en collectief op wegfietsen met velgremmen rijdt, is Ineos Grenadiers, de voormalige ploeg van Froome.

Hoe lang gaan velgremmen mee?

“In de slechtste gevallen kan de levensduur van de velg beperkt blijven tot 1500 mijl, en in de beste gevallen tot 12000 mijl!

Zijn velgremmen nog goed?

Velgremmen zijn ook gemakkelijk af te stellen, in tegenstelling tot sommige schijfremsystemen, waar wrijving en piepen van schijfremmen hardnekkige problemen kunnen zijn. Daar komt bij dat de nieuwste velgremmen beter zijn dan ooit, vooral op de midden- en topgroepen, en veel remkracht leveren.

Kun je uitrollen met een terugtraprem?

Met een terugtraprem kan de rijder besluiten om niet meer vooruit te trappen en gewoon “uit te rusten” of achteruit te trappen om te remmen indien nodig. Omdat de terugtraprem zich in de achternaaf bevindt, is het onwaarschijnlijk dat deze piept of schoongemaakt moet worden en werkt hij net zo effectief in regenachtige omstandigheden.

Hebben fixed gear fietsen terugtrapremmen?

Een terugtraprem op een Fixie is een oxymoron
Een fiets met vaste versnelling biedt per definitie geen mogelijkheid om te remmen, omdat er geen vrijloop is. Als de fiets rijdt, draaien de cranks en pedalen dus altijd mee. Een terugtraprem daarentegen heeft een terugtrapmogelijkheid.

Waarom hebben kinderfietsen terugtrapremmen?

Wat is dit? Met een terugtraprem (of voetrem) kan een kind stoppen door achteruit te trappen. Dit in tegenstelling tot een gewone vrijloop waarmee de fietser vrij achteruit kan trappen. De belangrijkste reden om een terugtraprem op kinderfietsen aan te brengen is dat er relatief weinig coördinatie nodig is om hem te bedienen.

Waarom hebben kinderfietsen terugtrapremmen?

Wat is dit? Met een terugtraprem (of voetrem) kan een kind stoppen door achteruit te trappen. Dit in tegenstelling tot een gewone vrijloop waarmee de fietser vrij achteruit kan trappen. De belangrijkste reden om een terugtraprem op kinderfietsen aan te brengen is dat er relatief weinig coördinatie nodig is om hem te bedienen.

Kun je uitrollen met een terugtraprem?

Met een terugtraprem kan de rijder beslissen om te stoppen met vooruit trappen en gewoon “uit te rusten” of achteruit te trappen om te remmen indien nodig. Omdat de terugtraprem zich in de achternaaf bevindt, is het onwaarschijnlijk dat deze piept of schoongemaakt moet worden en werkt hij net zo effectief in regenachtige omstandigheden.

Kun je een terugtraprem veranderen in een vrijloop?

Met handremmen kun je de terugtraprem verruilen voor een vrijloopnaaf, waarbij de rijder in feite achteruit kan trappen zonder dat de remmen aangrijpen.

Hoe werkt een terugtraprem?

Citaat uit de video: Als je niet weet wat een terugtraprem is… Als je vooruit trapt, kun je stoppen en gaat hij uitlopen en om te remmen peddel je achteruit. En dat activeert de remmen binnenin

Hoe rijd je op een fiets met terugtrapremmen?

Een terugtraprem is een achterrem op een fiets die wordt geactiveerd door achteruit te trappen. Als je wilt afremmen, duw je gewoon met je voeten de pedalen naar achteren in plaats van naar voren. Hoe harder je terugduwt, hoe meer remkracht wordt uitgeoefend.

Wie heeft de terugtraprem uitgevonden?

Harry Pond Townsend
Op 9 april 1907 patenteerde Harry Pond Townsend het aandrijf- en remmechanisme voor fietsen. De terugtraprem, zoals hij werd genoemd, was geen radicaal nieuwe uitvinding, maar het was het eerste apparaat dat de functies rijden, remmen en uitrollen combineerde.