Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is tegenwoordige voorwaardelijkheid?

4 min read

Wat is de aanvoegende wijs?

De aanvoegende wijs (of: conjunctief) is een werkwoordsvorm die onder meer een wens, toegeving, aanwijzing of aansporing uitdrukt.

Wat betekent het als iets voorwaardelijk is?

Voorwaardelijk is de veroordeling waarbij de rechter bepaalt dat de opgelegde straf gedurende een proefperiode, de proeftijd, geheel of gedeeltelijk niet ten uitvoer zal worden gelegd als de verdachte zich houdt aan de hem gestelde voorwaarden.

Wat is de voorwaardelijke tijd?

De conditionalis of voorwaardelijke wijs is een werkwoordsvorm die gebruikt wordt ter aanduiding van de gevolgen van een voorwaarde. Soms wordt de voorwaardelijke wijs ook gebruikt in de als-bijzin of in combinatie met de aanvoegende wijs.

Wat is de voorwaardelijke wijs?

De voorwaardelijke wijs (Latijn: conditionalis, Engels: conditional mood) is een vorm van werkwoorden die aangeeft dat het gaat om de mogelijke gevolgen van een voorwaarde. De voorwaardelijke wijs komt voor in verschillende Indo-Europese talen en kan worden vervoegd naar persoon of getal.

Wat is het verschil tussen aantonende wijs en aanvoegende wijs?

Om de aanvoegende wijs (subjuntivo) samen te vatten, is het goed om deze te vergelijken met de aantonende wijs (indicativo). Waar de aantonende wijs spreekt over feiten, spreekt de aanvoegende wijs over meningen, gevoelens, onzekerheden, etc.

Hoe vertaal je de Conjunctief?

Conjunctivus in de bijzin

In de bijzin, ingeleid door een van deze woorden: ut, ne, dum of cum. Ne: om niet te, opdat niet, om te voorkomen dat (als dit woord voor ‘vrezen’ of ‘verhinderen’ komt, is de betekenis hetzelfde als die van ut).

Hoe lang mag een voorwaardelijke straf zijn?

Voorwaardelijke gevangenisstraf

Bij gevangenisstraf t/m 2 jaren: rechter mag geheel of gedeeltelijk voorwaardelijk opleggen (art. 14a lid 1 Sr.) Bij gevangenisstraf t/m 4 jaren: rechter mag bepalen dat maximaal 2 jaren voorwaardelijk worden opgelegd (art.

Wat is de zwaarste straf in Nederland?

Tijdelijke of levenslange gevangenisstraf

Een gevangenisstraf kan tijdelijk (maximaal 30 jaar), of levenslang zijn. De levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent.

Hoeveel van je straf moet je uitzitten?

Concreet zal in principe vanaf april 2021 iedereen die tot meer dan 18 maanden cel wordt veroordeeld, naar de gevangenis moeten. Na een derde van de straf kan de gedetineerde een vervroegde vrijlating vragen (voor recidivisten is dat twee derde).

Wat betekent de gebiedende wijs?

De gebiedende wijs is een werkwoordsvorm die we gebruiken om een gebod of een bevel uit te drukken. In zinnen met een gebiedende wijs ontbreekt het onderwerp en staat de werkwoordsvorm op de eerste plaats.

Wat is onvoltooid verleden toekomende tijd?

De onvoltooid verleden toekomende tijd wordt gebruikt om te speculeren over een bepaalde situatie. De tijd wordt meestal gebruikt in een ‘als-dan’ constructie. De verleden tijd van het werkwoord ‘zullen’ wordt gebruikt, namelijk zouden, maar de zin kan over het heden of de toekomst gaan.

Wat is een onvoltooid tegenwoordige tijd?

De onvoltooid tegenwoordige tijd wordt gevormd door aan de stam van het werkwoord een uitgang toe te voegen. Voorbeelden van de onvoltooid tegenwoordige tijd (o.t.t.) zijn: ik werk, jij denkt, hij gaat, wij wandelen, jullie eten, zij dromen.

Wat is OTT en OVT?

De onvoltooide tegenwoordige en verleden tijd (ott en ovt) Vaak, maar niet altijd vallen de kloktijd (nu of vroeger) samen met de werkwoordstijden. Logischerwijs gebruik je de tegenwoordige tijd om over het nu te praten, en de verleden tijd om te praten over zaken die in het verleden gebeurden.

Wat zijn de acht tijden?

Er worden traditioneel acht werkwoordstijden onderscheiden in het Nederlands:

  • onvoltooid tegenwoordige tijd (ott): …
  • onvoltooid verleden tijd (ovt): …
  • voltooid tegenwoordige tijd (vtt): …
  • voltooid verleden tijd (vvt): …
  • onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (ottt): …
  • voltooid tegenwoordige toekomende tijd (vttt):

Wat is het verschil tussen voltooide tijd en onvoltooide tijd?

De voltooide en onvoltooide tijd geven aan of een handeling al af is (voltooide tijd) of nog bezig is (onvoltooide tijd). Een werkwoord kan aangeven of iets nu of toen gebeurde, de tegenwoordige en verleden tijd.

Zal toekomende tijd?

Zullen wordt gebruikt in combinatie met de infinitief om vormen van de toekomende tijd te maken: onvoltooid tegenwoordige toekomende tijd (OTTT) – ik zal lopen onvoltooid verleden toekomende tijd (OVTT) – ik zou lopen.