Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het voordeel van een roestvrijstalen prop?

3 min read

RVS propellers zijn sterker dan aluminium propellers. Hierdoor zijn deze schroeven beter bestand tegen krassen door zand. Vanwege het sterkere metaal zijn de schroefbladen vaak dunner dan die van de aluminium modellen, wat de efficiëntie verhoogt.

Welke propeller kiezen?

De meeste propeller hebben 3 bladen. Voor snelheid is dit het meest efficiente design. Voor extra stuwkracht bij lage snelheden kunt u een 4-blads schroef kiezen. Dit zorgt voor betere acceleratie, maar dit kan wel iets ten koste gaan van de topsnelheid.

Waarom een RVS schroef?

Schroeven gemaakt van RVS (roestvast staal, vaak onterecht roestvrij staal genoemd) zijn bij uitstek geschikt om buiten te gebruiken. RVS is een stuk beter bestand tegen regen en andere weersinvloeden dan VZ schroeven. Daarmee zijn RVS schroeven, met name bij gebruik voor dak of gevel, een stuk duurzamer.

Wat is de spoed van een schroef?

De spoed is in feite ‘de kromming’ van de schroefbladen. De spoed (bijv. 17) staat voor de voorwaartse afstand (aantal inch) die een schroef af zou leggen bij een complete rotatie. Een grotere spoed betekent meer kromming en dus een hogere topsnelheid.

Welke schroef onder mijn boot?

Je moet tussen de romp en de schroef circa 20% van de diameter aan vrije ruimte laten. Bij mijn 23 inch diameter schroef is dat 20% x 23 inch x 2,54 cm = 11,7 cm. Bij de meeste motorboten vormt dit de beperkende factor.

Wat is sterker RVS of staal schroeven?

Verzinkte schroeven zijn sterker dan RVS, maar kunnen gaan roesten. RVS heeft hier minder last van en is dus beter buiten te gebruiken. Bij de keuze voor schroeven is het dus belangrijk om te weten waar u ze voor wilt gaan gebruiken.

Hoe kun je zien of een schroef RVS is?

RVS is namelijk niet volledig vrij van roest. Er is zelfs een roest laagje op het metaal aanwezig, de zogenaamde oxide laag. Deze dunne oxide laag is blank van kleur en niet zichtbaar. Dit in tegenstelling tot roest op normaal staal, die eenvoudig te zien is en bruine vlekken op het materiaal achterlaat.

Hoe werkt een scheepsschroef?

Een scheepsschroef ontwikkelt stuwkracht door verplaatsing van water. De ronddraaiende schroefbladen verplaatsen het water met een draaiende beweging in de richting van de lengteas (axiaal) naar achteren bij vooruitvaren en naar voren bij achteruitslaan.

Hoeveel pk bij welke boot?

Een veel gebruikte vuistregel voor het bepalen van het gewenste motorvermogen is 5 pk per ton waterverplaatsing. Voor uw schip zou dat neerkomen op zo’n 26 paardenkrachten.

Hoeveel pk motor achter mijn boot?

Met hoeveel pk mag je varen zonder vaarbewijs? Op deze vraag kun je niet 1, 2, 3 een antwoord geven. Dat komt omdat het binnenvaartpolitiereglement niet spreekt over het aantal kilowatt (kW) van de motor, maar van de maximaal haalbare snelheid van de boot. Deze is zonder vaarbewijs 20 km per uur.

Hoe hard ga je met 6 PK?

Heb je een klein rubberbootje met 6 pk dan is een vaarbewijs verplicht, deze gaat sneller dan 20 km/h. Wanneer je op je vrije dag; of in de vakantie een eindje wilt gaan varen dan moet je in veel gevallen een vaarbewijs op zak hebben.

Hoe hard gaat een 10 PK motor?

Ongeveer 33 km/uur, de snelheid is afhankelijk van veel factoren.

Hoe hard kan een 5 PK buitenboordmotor?

Met een 5 PK heb je namelijk de kans om harder dan 20 km/u te varen. Word je aangehouden in Nederland omdat je vaart zonder vaarbewijs, dan kost dat € 550,-. In het buitenland kan het zomaar heel wat duurder zijn.

Hoe hard ga je met 4 pk?

Uit onderzoek is gebleken dat je met een motor met een maximaal vermogen van 4 pk meestal binnen de 20 kilometer per uur blijft. Met een boot met een vermogen van 6 pk of meer is de kans groter dat je harder vaart.

Hoe hard gaat een 2.5 pk buitenboordmotor?

Voor deze lezerspaneltest gingen wij uit van een 2,5 pk benzinemotor, waarmee de snelheid onder de 13 km/uur blijft. Daarmee mag de boot ook worden bestuurd door een kind van 12 jaar of ouder. De meeste merken benzine outboards beginnen bij 2,5 pk, maar Honda is een uitzondering.