Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het verschil tussen allosterische regulatie en niet-competitieve remming?

2 min read

Wat is Allosterische regulatie?

Allosterische regulatie is de regulatie van een enzym of een ander proteïne door binding aan een effectormolecuul bij de allosterische zijde van het proteïne, hetgeen een andere zijde is dan de actieve zijde van het proteïne.

Hoe bepaal je de activiteit van het enzym en waarin wordt deze uiteindelijk uitgedrukt?

De activiteit van enzymen wordt veelal uitgedrukt in de hoeveelheid substraat die in een bepaalde periode kan worden omgezet. Aangezien enzymen vaak de katalysator zijn voor een specifieke omzetting, zijn er dus zeer veel soorten substraat, dus ook zeer veel eenheden.

Waar hangt de hoeveelheid omgezet substraat onder andere van af?

De hoeveelheid omgezet substraat hangt af van de temperatuur, de pH, het type en de concentratie van het substraat.

Hoe worden enzymen gemaakt?

Enzymen zijn opgebouwd uit twee onderdelen: de proteïne (een combinatie van verschillende aminozuren dat samen eiwit vormt) en een cofactor/co-enzym dat gevormd wordt door vitaminen en mineralen.

Wat is de enzymactiviteit?

De snelheid waarmee een enzym een scheikundige reactie uitvoert. Enzymactiviteit is afhankelijk van temperatuur en zuurgraad van de oplossing. Bij een te lage temperatuur komen enzym en substraat moeilijk bij elkaar en zijn de botsingen te zacht.

Wat zijn enzymen kindertaal?

Een enzym is een molecuul dat een (bio)chemische reactie tussen twee stoffen sneller laat verlopen. Het enzym wordt hierbij zelf niet gemodificeerd, maar helpt twee andere stoffen om te fuseren of helpt bij splitsing van een groot molecuul.

Hoe werkt enzymen?

Een enzym is een eiwit met een katalytische functie: het kan een chemische reactie in en buiten cellen versnellen zonder daarbij zelf verbruikt te worden. Hierdoor kan een enzym zijn rol steeds opnieuw vervullen en kunnen celprocessen constant blijven draaien.