mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is het doel van een vuurvliegje?

2 min read

Waar kan je vuurvliegjes zien?

Waar en wanneer kan je vuurvliegjes zien? Glimwormen houden van vochtige bermen, weilanden, oevers, tuinen, parken en bossen tussen de bomen, boven de velden of op de grond. De larven leven tussen vegetatie, mos en dode bladeren. Vuurvliegjes geven niet het hele jaar door licht.

Hoe werkt een vuurvliegje?

Vuurvliegjes hebben in hun achterlijf organen die zijn opgebouwd uit lichtgevende cellen. Ze hebben een laagje zeer fijne kristalletjes die werken als een reflector. In deze cellen vindt een chemisch proces plaats waarbij licht ontstaat. Dit verschijnsel wordt met een moeilijk woord ‘bioluminescentie’ genoemd.

Waar komen vuurvliegjes voor in Nederland?

Ze zijn zeldzaam en vooral te vinden in Zuid-Limburg en het Rijk van Nijmegen. De vuurvliegjes zijn slechts een korte periode in het jaar actief, omstreeks eind juni-begin juli, en dan ook slechts een korte periode na zonsondergang. Langzaam wordt het donkerder in het bos. Er heerst stilte en er gebeurt niets.

Hoe ziet een vuurvliegje eruit?

Vuurvliegjes zijn insecten en hebben dus zes pootjes. De volwassen dieren hebben vleugels en heten vuurvliegjes. Toch zijn het eigenlijk kevers en dus geen wormen of vliegen. Hun naam hebben ze te danken aan twee dingen: de wijfjes hebben geen vleugels en zien er een beetje uit zoals een worm.

Hoe zien glimwormen eruit?

Grote of gewone glimworm (Lampyris noctiluca)

In tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, zijn glimwormen kevers. En geen wormen. Er is een duidelijk verschil tussen het mannetje dat er als een kleine kever uitziet en het vrouwtje dat eerder op een larve lijkt. Ze is meestal tweemaal zo groot als het mannetje.

Kunnen kwallen licht geven?

Bioluminescentie is het uitstralen van licht door organismen, een vorm van chemoluminescentie. Het komt voor bij bepaalde bacteriën, maar is ook wijdverbreid bij diepzeebewoners zoals vissen en vooral bij ongewervelden, zoals inktvissen, kwallen, koralen en plankton.

Hoe groot is een vuurvliegje?

Ook al worden ze vuurvliegjes genoemd, kleine glimwormen zijn kevers. Ze zijn ongeveer een centimeter groot.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl