Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een voorbeeld van een fjord?

3 min read

Langgerekt, diep gevormd dal, in zee lopend en begrensd door hoge bergwanden. Voornamelijk in Noorwegen, maar ook in Brits-Colombia, Chili, IJsland en Nieuw-Zeeland.

Hoe ziet een fjordenpaard eruit?

Het Fjordenpaard onderscheidt zich van andere rassen door de opvallende geelachtige kleur, deze heet isabel. Verder hebben ze een rechtopstaande manenkam en de zwarte aalstreep, die vanuit de maantop, via de manen over de rug tot aan de staart loopt. De gelijkenis met het Przewalskipaard is groot.

Wat zijn fjorden en hoe zien ze eruit?

Kenmerkend voor fjorden zijn heuvelachtige kusten met diepe insnijdingen en steile hellingen, die zich ook onder water voortzetten vanwege de chemische sedimentatie. De fjorden zijn vaak in U-vormige dalen, ontstaan door de uitschuring van landijs tijdens de ijstijden (trogdalen).

Wat is een fjord en hoe ontstaan ze?

‘De fjorden zijn ontstaan door enorme stuwingen van ijs onder de zeespiegel’, vervolgt hij. ‘In een tijdsbestek van 2,5 miljoen jaar zijn de U-vormige valleien in opeenvolgende ijstijden ontstaan. Met andere woorden, de fjorden zijn gevormd door de gletsjers. ‘

Hoe hoog zijn de fjorden?

De fjorden zijn ontstaan in de IJstijd

Miljoenen jaren lang schuurde het ijs over het Noorse land. Duwend en (terug)trekkend sleten de gletsjers diepe fjorden uit. Het langste fjord loopt 200 km landinwaarts, de hoogste rotswand steekt 1400 meter boven het water uit, en de diepste loopt onder water nog 500 meter door.

Waar worden fjorden voor gebruikt?

Gebruik: recreatie, buitenritten, trek- en tuigpaard (mensport), voltige. Er worden ook regelmatig fjorden gebruikt voor de dressuur, de endurance, het springen en westernrijden.

Wat is een fjord Noorwegen?

Noorwegen staat bekend om vele indrukwekkende fjorden; een soort inhammen in een bergachtige kust, met steile wanden. Fjorden zijn ontstaan door gletsjerwerking. Zakkende gletsjers hebben dus als het ware het fjord uitgesleten. Anders dan een meer is een fjord altijd verbonden met de zee.

Hoe diep is het Geirangerfjord?

In de loop van de 19de eeuw werd Geiranger als toeristische bestemming ontdekt door bemiddelde Engelsen. Wat meespeelde was de diepte van de fjord: deze is maximaal zo’n 700 meter en biedt daarmee mogelijkheden voor grote cruiseschepen.

Wat is de diepste fjord?

Fietsen in Sogndal. Hier in Fjord-Noorwegen lijkt de natuur wel een schilderij. Het Sognefjord is het langste en diepste Noorse fjord en vormt daarop geen uitzondering. Het loopt zo’n 204 kilometer landinwaarts vanaf de kust ten noorden van Bergen.

Waar ligt Sognefjord?

De Sognefjord (Noors: Sognefjorden) is de langste fjord van Noorwegen en de derde langste ter wereld, na de Kangertittivaq in Groenland en de Greely Fiord op Ellesmere-eiland (Canada). Diepte (max.) Hij ligt in West-Noorwegen in de provincie Vestland, circa 72 km ten noorden van Bergen.

Hoe hoog is Sognefjord?

Zo is de Sognefjord bijvoorbeeld de diepste, waarvan de bodem op net iets meer dan 1.300 meter onder zeeniveau ligt.