betekenis & definitie. overtreding waarbij een speler een dribbel uitvoert, vervolgens de bal met beide handen vastpakt en daarna onreglementair aan een nieuwe dribbel begint.

Wat mag je niet doen bij basketbal?

De basketbal

In tegenstelling tot voetbal, mogen basketballers de bal alleen met hun handen aanraken. Spelers mogen de bal naar een andere ploeggenoot gooien of doorrollen. Een speler mag echter niet zomaar rennen met de bal. Bij iedere stap stuiteren basketballers de bal (dribbelen).

Hoe ziet een basketbalveld eruit?

Wanneer basketbal buiten wordt gespeeld, is er meestal sprake van een asfalt ondergrond. Basketbalvelden hebben verschillende afmetingen. In de NBA is een veld 94 feet lang en 50 feet breed (28,65 bij 15,24 meter), een FIBA-veld is met 28×15 meter iets kleiner (vanaf 26×14 meter kan een veld ook goedgekeurd worden).

Hoe lang mag je de bal vasthouden in Basketball?

5-secondenregel

Bij een inworp mag een speler de bal maximaal 5 seconden lang vasthouden. Tijdens het spel moet een speler, die nauw bewaakt wordt, uiterlijk na vijf seconden beginnen met dribbelen, of een worp op doel wagen. Bij het overtreden van deze regel krijgt de tegenstander een inworp.

Hoeveel punten krijg je bij een dunk?

dunken – het met één of twee handen in de basket ‘slaan’ van de bal. driepunter – dit is een schot van achter de driepuntslijn en levert 3 punten op.

Hoeveel persoonlijke fouten mag je maken bij basketbal?

Wanneer een speler vijf persoonlijke fouten heeft gekregen, moet deze het speelveld verlaten. De coach mag wel een wisselspeler daarvoor in de plaats laten komen. In de NBA (Amerikaanse Basketbalcompetitie) moet je het veld pas verlaten na zes persoonlijke fouten.

Wat is een rebound in basketbal?

Rebound – (Eng.) terugkaatsing van de bal tegen doelpaal, doellat of verdediger. Term afkomstig uit het basketbal.

Hoe lang duurt de rust bij basketbal?

Een basketbalwedstrijd bestaat uit 4 kwarten (delen) van 10 minuten. Tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart zit een pauze van 2 minuten. Tussen het 2e en 3e kwart zit een pauze van 15 minuten. De speeltijd van een basketbalwedstrijd is dus 40 minuten, maar een wedstrijd duurt langer.

Hoe noemt een goal bij basketbal?

Het veld waar de mensen basketbal op spelen heet een basketbalveld. Het is een rechthoekig veld met aan elk uiteinde een basket (een soort goal).

Hoe lang mag je in de bucket staan?

De spelers staan om de bucket tijdens de vrije worp. Ook dient de bucket om de spelers te limiteren in het onder de basket staan. Vanaf de aspiranten (nieuwe benaming Under 14) mogen aanvallende speler slechts drie seconden in bucket blijven staan.

Wat is de 3 seconden regel basketbal?

De drie seconden regel geeft aan dat een speler niet langer dan drie opeenvolgende seconden in het beperkte gebied (de bucket) van de tegenstander mag blijven terwijl het team van die speler de controle heeft over een levende bal op de aanvalshelft.

Hoe lang duurt basketbalwedstrijd jeugd?

Een basketbalwedstrijd vanaf de U14 duurt 4 keer 10 minuten. Met 1 minuut pauze tussen het 1e en 2e kwart en het 3e en 4e kwart. Tussen het 2e en 3e kwart duurt de pauze 10 minuten. Daarbij kan constant worden gewisseld.

Hoe lang duurt een basketbalwedstrijd U12?

De U12 spelen 4 quarters van 10 minuten met chronostop. Er is een rust voorzien van 2 minuten tussen elke quarter Tussen de tweede en derde periode is er 10 minuten rust. Bij de start van de derde periode wordt er eveneens van speelhelft gewisseld.

Wat is overtime basketball?

Overtime. Wanneer er na de afgesproken speeltijd geen beslissing is gevallen zal er verlenging (ook wel overtime genoemd), plaatsvinden totdat er een winnaar is. Elke verlenging duurt vijf minuten.