Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een trekhaakschakelaar?

3 min read

Kan je zomaar een trekhaak monteren?

De trekhaak zelf monteren mag dat? Volgens de wet en regelgeving geldt dat de trekhaak zonder keuring aan het voertuig mag worden aangebracht. Wel moet de trekhaak deugdelijk gemonteerd zijn en voldoen aan de APK-eisen. Ook moet de trekhaak een Europees goedkeuringsmerk hebben.

Kan 7 polige op 13 polig?

Heb je nog een aanhanger of trailer met een 7polige stekker, en wil je op je auto een 13 polige stekker monteren? Dan kan je steeds een adapter aanschaffen. Je hoeft dus geen nieuwe aanhangwagen te kopen! Bij een caravan voorziet de 13polige stekker ook stroom voor binnenverlichting, koelkast en accu.

Hoe weet je of er een trekhaak op de auto kan?

Als je een kenteken ingeeft op https://ovi.rdw.nl/VoertuigDetails.aspx” onclick=”window.

Waarom 13 of 7 polig?

Verschil tussen 7 polige en 13 polige stekkersEen 7polige stekker voorziet een aanhangwagen van de basisverlichting zoals knipperlichten, remlichten en mistverlichting. De extra polen op de 13polige stekker worden onder andere gebruikt voor de achteruitrijverlichting en continu stroom.

Hoeveel kost het om een trekhaak te plaatsen?

De montage duurt ongeveer twee tot tweeënhalf uur (€ 160 tot € 200). Een vaste trekhaak koop je voor € 150. De bijbehorende kabelset kost ongeveer hetzelfde. Een afneembare trekhaak kost circa € 300.

Kun je op elke auto een trekhaak zetten?

Niet elke auto is geschikt voor een vaste trekhaak. Dit heeft vaak te maken met de positie van de kentekenplaat of de positie van het mistlicht, waarvan er tenminste één bij wet altijd zichtbaar moet zijn. Blokkeert de vaste trekhaak het zicht van één van deze twee componenten dan wordt er geen trekhaak ontwikkeld.

Welke verloopstekker aanhanger?

Twee stekkers komen het vaakst voor: de 7-polige en de 13-polige stekker. Over het algemeen zijn fietsendragers uitgerust met een 7-polige stekker. Hetzelfde geldt voor oudere aanhangers, boot- of paardentrailers. Bij modernere uitvoeringen van deze trek objecten is de 13-polige stekker steeds gangbaarder.

Hoe sluit je 7-polige stekker aan?

De 7polige stekker sluit je als volgt aan:

  1. Knipperlicht links (L)
  2. Mistlamp (54G)
  3. Massa (31)
  4. Knipperlicht rechts (R)
  5. Achterlicht rechts + voorlicht + kentekenplaatverlichting (58R)
  6. Remlichten links en rechts (54)
  7. Achterlicht links en voorlicht (58L) Bestel hier een losse 7polige aanhanger stekker.


Welke stekker voor trekhaak?

Wanneer u tegenwoordig een trekhaak koopt voor de caravan wordt deze standaard uitgerust met een 13-polige stekker. Extra voordeel van een 13-polige contactdoos en stekker is dat er een paar aansluitingen overblijven die u voor 12-volt apparaten in de caravan kunt gebruiken.

Waarom 13 polig?

Een 13polige stekkerdoos heeft veel meer functies dan alleen de basis verlichting. Zo ondersteund een 13polige stekkerdoor ook de achteruitrijverlichting en mistachterlicht. Maar het grote verschil is de elektriciteitsvoorziening, die noodzakelijk is voor de binnenverlichting, accu en koelkasten in caravans.

Hoe haal je een 13 polige stekker uit elkaar?


Рекомендуемый клип