Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een hoofdgreep?

3 min read

Hoe reddend zwemmen?

Enkele oefeningen die worden aangeboden bij reddingszwemmen zijn:

  • Zwemmen onder water.
  • Duikringen zo snel mogelijk boven water halen.
  • Reddingspop boven water halen.
  • Jezelf redden bij een ijsongeval.
  • Vanuit de kant een reddingsactie plegen met een reddingsmiddel.
  • Het vervoeren van een drenkeling.

Welke Vervoersgrepen zijn er bij reddend zwemmen?

Als je een hele vervelende drenkeling hebt, dan is de okselnekgreep de beste greep. Helaas kun je met deze greep iemand niet ver vervoeren. Moet je de drenkeling ver vervoeren dan is de schoudergreep de aangewezen greep. Je doet je armen tussen zijn oksels en zet je handen in zijn nek.

Wat is de Bevrijdingsgreep?

Deze bevrijdingsgreep lijkt op de enkele polsgreep, alleen pakt de drenkeling je nu van onderaf aan beide handen of polsen vast. Hij grijpt met zijn rechterhand jouw linkerpols en met zijn linkerhand jouw rechterpols beet. Pak met je rechterhand de rechterpols van de drenkelingvast. Pak hem vast over het polsgewricht.

Wat zijn Vervoersgrepen?

De redder bevindt zich achter de drenkeling en plaatst zijn handen als een soort van kommetjes over de beide oren van de drenkeling. De redder ligt op zijn rug en laat het hoofd van de drenkeling op zijn schouder steunen. Met zijn ellebogen houdt hij het lichaam van de drenkeling stabiel.

Waarom moeten we reddend zwemmen leren?

Hier ligt de focus zowel op jezelf redden in moeilijke situaties, als op het redden van anderen. Op deze brevetten worden verschillende proeven afgelegd die kinderen en jongeren bewust maken van hun eigen kennis om, ook in gevaarlijke situaties, de juiste beslissing te nemen in het water.

Welke Zwembrevetten zijn er?

Op elk brevet vind je de sleutelelementen (opgesteld door de Vlaamse zwemfederatie) die vereist zijn voor de goede uitvoering van een zwemslag. Zo leg je een afstand naar keuze af (25m, 50m, 100m, 200m, 400m en 800m). Voor wie alle zwemslagen beheerst, is er nu ook een brevet voor 100 meter wisselslag.

Hoe benader je een drenkeling?

Algemene tips

Probeer door de drenkeling al toesprekend van achteren te benaderen en deze vanaf deze positie vast te pakken. Indien een redding op zee, laat je meesleuren. Mocht je in een (mui)stroom terecht komen welke je verder van het strand af trekt, ga hier dan niet tegen in zwemmen.

Waarom drenkeling horizontaal uit water halen?

Drenkelingen die lange tijd in het water hebben gelegen en nog bij bewustzijn zijn, moeten voorzichtig horizontaal uit het water gehaald worden. Dit om het lichaam te laten wennen aan het wegvallen van de waterdruk. Houd ook rekening met onderkoeling van het lichaam.

Hoeveel reddingsbrigades zijn er in Nederland?

Reddingsbrigade Nederland (ofwel de Koninklijke Nederlandse Bond tot het Redden van Drenkelingen – KNBRD) verenigt 153 reddingsbrigades met in totaal ruim 21.000 leden. Onder hen zijn 2750 lifeguards, goed opgeleide vrijwilligers die actief zijn aan de kust, bij binnenwater en in zwembaden verspreid over Nederland.

Wat verdien je bij de reddingsbrigade?

Deze vrijwilligers krijgen geen salaris, maar een vrijwilligers vergoeding. De vrijwillige vergoeding van € 2,30 per uur geldt voor de lifequards en kinderjuffen tot een maximale vergoeding van € 1.700,- per jaar.

Wie betaalt de reddingsbrigade?

De inkomsten van reddingsbrigades bestaan hoofdzakelijk uit contributies van leden, gemeentelijke subsidies en (voor een kleiner deel) uit bijdragen van sponsoren en donateurs. De meeste kustbrigades hebben werkafspraken met hun gemeentes (en soms ook met de veiligheidsregio).

Hoe is Reddingsbrigade Nederland ontstaan?

Vanaf 1913 begon men in samenwerking met de Nederlandsche Zwembond en de Amsterdamsche Zwemclub mensen op te leiden voor een diploma zwemmend redden. Alle lokale reddingsbrigades leidden mensen op in het behandelen van drenkelingen en zwemmend redden.