Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is een EGR-koeler?

4 min read

Er zit tussen de EGR-klep en de inlaat van de motor vaak nog een EGRkoeler. Deze werkt als een warmtewisselaar. Door de EGRkoeler stroomt koelvloeistof (in vaste kanalen, dus dat komt niet in directe aanraking met de uitlaatgassen). De koelvloeistof neemt de warmte van de uitlaatgassen op.

Wat gebeurt er als je EGR uitschakelt?

Het uitschakelen levert brandstofbesparing op, minder vervuiling in de motor, efficiëntere verbranding en minder onderhoudskosten. Als de EGR klep niet goed meer werkt, hij is defect of is vervuild en kan hierdoor niet goed openen of sluiten kun je bijvoorbeeld de EGR klep reinigen of fysiek vervangen.

Hoe merk je dat EGR klep kapot is?

EGRklep defect symptomen

De motor start moeilijk. De motor loopt stationair niet meer regelmatig. De motor stottert of hapert tijdens een rit. Er komt zwarte rook uit de uitlaat.

Kan je zonder EGR klep rijden?

Dit lijkt onschuldig, omdat je zou denken dat een auto zonder EGR ook prima kan werken. Niets is echter minder waar, want een motor voorzien van EGR is helemaal afgesteld op een goede werking ervan. Daarom leidt ook een altijd gesloten EGR klep tot problemen.

Wat kost het om een EGR klep te vervangen?

De EGRklep is een onderdeel dat constante problemen kan veroorzaken die vanwege het ontwerp niet te vermijden zijn. Vanwege de veelal moeilijke toegang en de inspanning die gepaard gaat met vervanging, is de vervanging een dure aangelegenheid. Afhankelijk van het voertuig moet u ongeveer 1.300 – 1.500 euro rekenen.

Waarom EGR uitschakelen?

Afdoppen ( het afsluiten door middel van een plaatje te monteren tussen de EGR-klep en de in-/ uitlaat ) is alleen nodig als de EGR klep dusdanig kapot is dat wij deze softwarematig niet meer kunnen dichtzetten. In dat geval hebben we de auto wat langer nodig en zal er ook een additionele prijs gevraagd worden.

Hoe EGR wegschrijven?

SOFTWAREMATIG VERWIJDEREN

De meest goedkope optie en een definitieve oplossing is het wegschrijven van de EGR uit de software van het motormanagement. Hierdoor gaat de uitstoot van NOx omhoog, maar heb je geen last meer van vermogensverlies of vervuilde motoronderdelen en de bijbehorende storingen.

Heeft elke auto een EGR klep?

Een EGR klep zit standaard op alle moderne dieselmotoren. De EGR klep bevindt zich in het motorsysteem. De klep zorgt ervoor dat er een verlaging plaatsvindt van de NOx uitstoot van de motor. NOx staat voor stikstofoxide of stikstofdioxide.

Heeft een benzine auto ook een EGR klep?

De EGRklep wordt op zowel benzinemotoren als dieselmotoren toegepast. De EGR zit gemonteerd aan de uitlaatzijde van het motorblok. Vanaf het uitlaatspruitstuk loopt er een dikke metalen leiding naar de EGR-koeler.

Wat kost een inlaatspruitstuk?

Over het algemeen liggen de kosten tussen 100 en 450 euro voor een nieuw uitlaatspruitstuk en 2 tot 30 euro voor nieuwe spruitstukpakkingen. Meeste garages voeren deze reparatie binnen twee uur uit, hetgeen de totale kosten voor vervanging op gemiddeld 500 euro brengt.

Wat is de functie van een inlaatspruitstuk?

Wat is een inlaatspruitstuk? Voor de verbranding in een motor is lucht nodig. Om deze luchtstroom te bevorderen zit er op de motor een inlaatspruitstuk. Dit inlaatspruitstuk zorgt ervoor dat de lucht die via het luchtfilter binnenkomt gelijkmatig over de cilinders wordt verdeeld.

Wat als je spruitstuk kapot is?

Als een spruitstuk beschadigd is, zal dit tot gevolg hebben dat de motor gaat haperen of dat je de auto niet goed meer kunt besturen omdat de brandstoftoevoer stagneert. Snelle reparatie is dan noodzakelijk.

Waar zit het inlaatspruitstuk?

Het inlaatspruitstuk zit gemonteerd tussen de aanzuigbuis van het luchtfilter en de motor. De buizen van het spruitstuk zitten direct op het inlaatgedeelte van de motor gemonteerd, direct bij de inlaatkleppen. Bij indirect ingespoten benzinemotoren zit de brandstofinjector ook in het inlaatspruitstuk gemonteerd.

Wat is valse lucht?

Valse lucht is lucht die je blok binnen komt via een andere weg dan door je lucht inlaat. Dit betekent vaak dat er ergens een pakking lek is of iets niet correct gemonteerd zit. Makkelijk om valse lucht te testen is de deo-test.

Hoe inlaatspruitstuk reinigen?

Dan kunt u dat het beste doen met de Instant Power van Lindemann. Dit product is zeer geschikt voor het reinigen van de inlaatspruitstuk. De Instant Power is zowel geschikt voor benzine als voor diesel en wordt verkocht in een spuitbus, waardoor het makkelijk is om in de inlaat te sprayen.