mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de nieuwe gele journalistiek?

2 min read

Witschge ziet de oplossing in een nieuwe vorm van journalistiek, die aansluiting zoekt bij gemeenschappen en samenwerkt met burgers. “Als journalisten kijken wat burgers nodig hebben, en hun oor te luisteren leggen bij gemeenschappen, dan helpt dat waarschijnlijk enorm tegen polarisatie.

Wat is een medium journalistiek?

Journalisten kunnen worden getypeerd naar medium: ‘schrijvende pers’, foto, televisie, radio, internet. Ook kan een onderscheid gemaakt worden naar werkwijze of functie, en naar onderwerp of specialisatie.

Hoe is journalistiek ontstaan?

Maatschappelijke functie

Journalistiek in de huidige zin van het woord ontstond in de 17e eeuw met de opkomst van de handel en de noodzaak tot actuele informatie daarover.

Wat is journalistiek definitie?

Journalistiek is het door de journalist beroepsmatig verzamelen, verzenden, verspreiden en becommentariëren van actuele gegevens van algemeen belang die geschikt worden gemaakt voor publicatie in diverse media zoals kranten, tijdschriften, televisie en radio. Deze publicaties worden aangemerkt als ‘nieuws’.

Hoe wordt je onderzoeksjournalist?

Het doel van de cursus is om journalisten in de breedste zin van het woord, kennis te laten maken met de theorie, methoden en technieken van de onderzoeksjournalistiek, in een tijdsbestek van 3 maal 2 uur, verdeeld over twee dagen. In de cursus kunnen deelnemers kennis verwerven en die meteen ook toepassen.

Welke soorten journalisten zijn er?

Journalistieke genres

 • Soorten journalistieke genres.
 • Nieuwsbericht. Een nieuwsbericht is een kort actueel artikel. …
 • Achtergrondartikel. Is een informatief artikel dat ingaat op de context van een ontwikkeling of actuele gebeurtenis. …
 • Interview. …
 • Opinieartikel. …
 • Commentaar. …
 • Profiel of persoonsbeschrijving. …
 • Column.

Wat verdien je als journalist?

Het aanvangssalaris van een Journalisten bedraag meestal tussen de € 2.118 en € 2.785 bruto per maand. Na een dienstverband van 5 jaar bedraagt het salaris tussen de € 2.557 en € 3.420 per maand bij een werkweek van 38 uur.

Wat heb je nodig voor opleiding journalistiek?

Om tot de bachelor Journalistiek te worden toegelaten, moet je één van de volgende diploma’s hebben:

 • Havo-diploma.
 • Vwo-diploma.
 • Mbo-diploma niveau 4.

Wat moet je kunnen om journalist te worden?

Als je journalist wilt worden, is de meest voor de hand liggende studie de hbo opleiding Journalistiek. Deze opleiding wordt door een beperkt aantal hogescholen in Nederland aangeboden. Al deze opleidingen zijn praktisch gericht: het uitvoeren van opdrachten en projecten is zeer belangrijk binnen deze studies.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl