Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de lichtste complete racefiets die aan de UCI-eisen voldoet (behalve dat hij mogelijk te licht is)?

4 min read

Gevraagd door: George Fiorenza

Wat is de lichtste racefiets die gemaakt is?

De lichtste racefiets ooit gebouwd is een op maat gemaakte creatie van Gunter Mai. Diezelfde fiets is sindsdien omgebouwd om nog lichter te zijn door Fairwheel Bikes, een fietsenwinkel in Tucson, Arizona. We bekijken het verhaal van deze fiets en hoe hij tot stand kwam.

Wat is de lichtste fiets die gemaakt is?

onthulde vrijdag zijn nieuwste fiets, de Trek Émonda SLR 9, een dag voor de start van de 104e Tour de France. Het bedrijf uit Waterloo, Wisconsin, zegt dat het de lichtste fiets is die het ooit heeft gemaakt en de lichtste productie racefiets ter wereld. Het 56cm Émonda SLR 9 frame weegt 640 gram.

Wat is het UCI minimum fietsgewicht?

6,8kg
UCI-regel 1.3. 019 bepaalt dat racefietsen in door de UCI gesanctioneerde evenementen ten minste 6,8 kg (14,99 lb) moeten wegen – een doelstelling die vandaag de dag opmerkelijk gemakkelijk te halen is. Vijftien jaar na de invoering van die regel lijkt de UCI er meer dan ooit voor open te staan om die mentaliteit te veranderen.

Welk type fietsframe is het lichtst?

Voor de lichtste frames van racefietsen is titanium, ook wel “ti” genoemd, een van de lichtste, duurzaamste maar duurste framematerialen. Het concurreert met aluminium in gewicht, en is over het algemeen even comfortabel als staal.

Zijn titanium fietsen lichter dan carbon?

Koolstofvezel frames zijn lichter dan titanium frames. In feite is koolstofvezel het lichtste materiaal dat tegenwoordig wordt gebruikt om fietsframes te bouwen. Een lichtere fiets klimt en accelereert sneller en manoeuvreert gemakkelijker omdat je minder massa verplaatst tijdens het fietsen.

Is titanium of koolstofvezel lichter?

Overschakelen van koolstofvezel op titanium kan de kwaliteit van uw producten verhogen. Koolstof is lichter dan titanium, maar niet zo hard of duurzaam. Carbononderdelen moeten worden gevormd en gelijmd, waardoor ze beperkt zijn tot vrij eenvoudige, zwaarwandige vormen.

Wat is de lichtste Tour de France fiets?

Bora-Hansgrohe: Specialized Tarmac Disc
De Tarmac is Specialized’s lichtste aanbod, met deze 6e generatie komt deze binnen met een geclaimde 800g voor de disc versie, en 733g met velgremmen.

Wat is het gewicht van een Tour de France fiets?

Tegenwoordig wegen fietsen iets minder dan 15 pond – maar niet minder, want het minimum fietsgewicht van de UCI is 6,8 kg, wat neerkomt op 14,99 pond.

Hoe licht is een pro racefiets?

De Union Cycliste Internationale (UCI), het bestuursorgaan voor de meeste profwedstrijden in de wereld, heeft een minimumgewicht van 6,8 kg (ongeveer 15 lbs).

Wat is een fatsoenlijk gewicht voor een racefiets?

18 pond
Het gemiddelde gewicht van een doorsnee racefiets is ongeveer 8 kg.

Wat is de UCI gewichtslimiet voor fietsen?

6,8kg
De gewichtslimiet van de UCI is 6,8kg. Als je wilt deelnemen aan elite-evenementen die door de UCI zijn goedgekeurd, moet je dat doen op een fiets die minstens 6,8 kg weegt.

Hoe zwaar is een Olympische fiets?

Gebouwd van Torayca T1100 1K koolstofvezel (dezelfde als Pinarello’s nieuwste Dogma F) claimt Pinarello een kaal gewicht, ongeverfd voor een niet nader gespecificeerde maat, van 1.350 gram. Zoals bij elke fiets die op de Olympische Spelen wordt gebruikt, zal deze, om te voldoen aan de regels en om in aanmerking te komen, te koop zijn voor het grote publiek.

Zijn titanium frames lichter dan aluminium?

Je zult merken dat aluminium frames, net als titanium frames, grote buisdiameters met dikkere wanden nodig hebben om voldoende sterkte en stijfheid te behouden. Ondanks het gebruik van meer metaal zijn aluminium frames lichter dan titanium en staal.

Zijn titanium fietsen lichter dan aluminium?

Het is zwaarder dan aluminium en duurder om op grote schaal te produceren, waardoor aluminium de voorkeur blijft genieten voor de meeste metalen fietsframes van vandaag. Maar hoewel staal veel dichter (en zwaarder) is dan aluminium, is het ook sterker en duurzamer.

Is 9 kg zwaar voor een racefiets?

Een gemiddelde racefiets uit het basis- en middensegment weegt ongeveer 9,1-11,3 kg.

Wat is de lichtste Tour de France fiets?

Bora-Hansgrohe: Specialized Tarmac Disc
De Tarmac is Specialized’s lichtste aanbod, met deze 6e generatie komt deze binnen met een geclaimde 800g voor de disc versie, en 733g met velgremmen.

Hoeveel wegen carbon racefietsen?

De gemiddelde carbon racefiets weegt ongeveer 8,2 kg. Zoals bij elke andere fietscategorie kunnen de framemaat, het framemateriaal, de wielen, de versnellingen en de bandenmaat het totale gewicht veranderen. Koolstofvezel fietsframes zijn sterk, redelijk stijf en in feite de lichtste.

Hoe licht is een pro racefiets?

De Union Cycliste Internationale (UCI), het bestuursorgaan voor de meeste profwedstrijden in de wereld, heeft een minimumgewicht van 6,8 kg (ongeveer 15 lbs).

Hoeveel lumen heb ik nodig voor het fietsen op de weg?

In het algemeen raden wij een minimum van 200 lumen aan voor woon-werkverkeer in de stad en 400 lumen voor het rijden op onverlichte wegen. Als je verlichting zoekt voor off-road rijden op trails, heb je iets fellers nodig, met meer vermogen en een langere levensduur van de batterij. Bekijk onze aparte ronde van de beste mountainbike lampen.

Maken lichtere fietsen een verschil?

Conclusie: Een lichtere fiets kan je een paar seconden per klim besparen. Maar als je echt sneller wilt worden, zijn er betere manieren om je energie en geld te besteden, zoals het afvallen van lichaamsgewicht, het upgraden van je wielen en het aerodynamischer maken van je fiets.