Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de levenscyclus van een hert?

4 min read

Hoe zeldzaam is het vliegend hert?

Het vliegend hert, ook wel groot vliegend hert of hertkever (Lucanus cervus) genoemd, is een kever uit de familie vliegende herten, waarvan deze soort de naamgever is. Het vliegend hert komt onder andere voor in België en Nederland, maar is daar erg zeldzaam.

Waar zitten vliegende herten?

Het vliegend hert komt voor in grote delen van Europa. In België komt hij vooral voor tussen Halle en Leuven, rond Luik, Hoei, Voeren en het oostelijke deel van Limburg. De kever vertoeft graag in open bossen en bosranden, maar je kan hem ook terugvinden in parken, holle wegen en boomgaarden.

Kan een vliegend hert mensen bijten?

De mannetjes hebben enorme kaken, maar ze kunnen er niet mee bijten. De kaken van het vrouwtje zijn normaal ontwikkeld en net als bij veel kevers behoorlijk sterk. Als zij zich moet verdedigen, kan ze venijnig bijten.

Hoe ziet een vliegend hert eruit?

Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste Nederlandse kever. Vooral de mannetjes spreken tot de verbeelding, zij zijn tot wel 9 cm groot en hebben immense gewei-vormige kaken. Deze indrukwekkende kaken worden slechts gebruikt om rivaliserende mannetjes en gewillige vrouwtjes te imponeren en niet om mee te eten.

Is de vliegend hert beschermd?

In Nederland en België is het vliegend hert wettelijk beschermd. Ook in de rest van Europa heeft deze kever een beschermde status. In Nederland is het vliegend hert opgenomen als beschermd soort in de Flora- en faunawet. Het is wettelijk verboden om exemplaren te vangen of te houden.

Wat is de grootste kever van Europa?

Het vliegend hert (Lucanus cervus) is de grootste kever van Europa; het mannetje van de soort kan wel acht centimeter lang worden.

Wat eet de meikever?

De volwassen meikever eet bladeren van allerlei loofbomen. Hij heeft een voorkeur voor zomereik, beuk en haagbeuk maar ook voor fruitbomen. De larve van de meikever eet de wortels van allerlei kruidachtige planten (bijv. paardenbloem) en grassen.

Hoe drink je vliegend hert?

Heb je tenminste weer iets nieuws te doen als de klok 21.00 uur slaat. Het ‘Vliegend Hert‘ is kneiterpopulair in de Oostenrijkse après-ski. Het drankje bevat een shot gekoelde Jägermeister en een half blikje energydrank (beide in de Nederlandse supermarkt te verkrijgen).

Wat is het grootste insect ter wereld?

De wandelende tak is goed gecamoufleerd. De wandelende tak is het allergrootste insect ter wereld en sommige soorten kunnen wel 50 centimeter lang worden. Zijn lichaam bestaat uit drie delen. De kop, het borststuk en het achterlijf.

Hoe groot is de grootste kever?

– De Goliath Kever (Goliathus giganteus) uit het Afrikaans tropisch oerwoud is de zwaarste met een gewicht tot wel 100 gram. – Een Zuid-Amerikaanse Boktor (Titanus giganteus) wordt ongeveer 17 centimeter lang. Als de antennen meegemeten worden dan komt de totale lengte op ongeveer 40 centimeter.

Hoeveel kevers bestaan er?

We kennen op aarde meer dan 350.000 verschillende soorten kevers! Het zijn insecten. Ze hebben dus zes poten en een lijf dat bestaat uit drie stukken: kop, borststuk en achterlijf. Bij sommige kevers kun je die driedeling goed zien.

Wat eet een torretje?

Dit zijn zwarte kevers (torren) die op plantaardig voedsel afkomen. Meeltorren hebben een voorkeur voor brood en meelproducten. Ook eten ze wel vermolmd hout en soms dode insecten. Misschien wist je het nog niet maar de bekende meelworm, die veel als voedsel voor reptielen of vissen dient, is de larve van de meeltor.

Kan een loopkever vliegen?

Loopkevers lopen snel en kunnen ook vliegen, al ontbreken bij sommige soorten de vleugels of zijn de dekschilden met elkaar vergroeid. De meeste loopkevers zijn donker, glanzend gekleurd. Veel soorten hebben een mooie metaalachtige kleur. Gemiddeld hebben ze een lengte van 15 mm.

Hoe lang leeft de meikever?

Ondergronds leven

Wanneer de volledig ontwikkelde meikever in het voorjaar uit de aarde kruipt en wegvliegt, heeft hij het grootste deel van zijn leven er al op zitten. Hij heeft dan drie tot vier jaar ondergronds doorgebracht in het larvestadium. Het volwassen insect leeft maar vier tot zes weken.

Is een kever gevaarlijk?

Kevers zijn niet schadelijk voor de gezondheid van mensen, maar ze veroorzaken wel vraatschade en tasten met hun uitwerpselen verpakkingen, voedsel en producten aan. Deze producten worden daardoor onbruikbaar. Onder de optimale omstandigheden groeien kevers al snel uit tot een plaag.