Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de hoogste wolk?

4 min read

Een cumulonimbus is de hoogste wolk die bestaat. Het verschijnsel kan voorkomen op wel meer dan vijftien kilometer hoogte, vertelt weerman Ed Aldus. “Normale hoge bewolking – cirrus – zit op zo’n zes tot twaalf kilometer hoogte. Moet je nagaan hoe hoog een cumulonimbuswolk komt”.

Wat betekenen schapenwolkjes?

Wolken vertellen vaak welk weer het wordt. De schapenwolkjes die we hoog aan de hemel zien staan, vertellen dat het droog en zonnig is. Dit soort wolk komt voor in grotere velden en door de schapenwolkjes heen is de zon zichtbaar. De aanwezigheid van schapenwolkjes wijst op onstabiliteit op grootte hoogte.

Wat betekent hoge bewolking?

Hoge bewolking, cirrusbewolking of sluiers genoemd. Het zijn wolken die zoals eerder aangegeven voorkomen op een hoogte (vanaf het aardoppervlak) van 6 tot 13 kilometer. Cirrus bewolking is een belangrijke voorspeller van het weer.

Hoe hoog zijn de hoogste wolken?

De hoogste wolken drijven boven 5 kilometer. Dat zijn de sluierwolken die vaak ook windveren worden genoemd. Uit deze wolken valt geen neerslag. Daarvoor zijn ze niet dik genoeg.

Wat zijn de meest voorkomende wolken?

De lage wolken

  • Cumuluswolken zijn stapelwolken. …
  • Dit is verticaal gesproken de meest uitgestrekte wolk. …
  • In Nederland de meest voorkomende wolkengeslacht. …
  • Nimbostratus betekent letterlijk ‘regenachtig en gelaagd’. …
  • Een wolk waarin als typische kenmerk meestal de zon of maan als een vage lichtvlek nog net even te zien is.

Wat is wetenschappelijke benaming voor Schapenwolk?

Dit zijn ‘het is mooi weer’-wolken. Je vindt ze op een hoogte van 8000 tot 12.000 meter boven de grond. Schapenwolken De Latijnse benaming voor deze wolken is cirrocumulus. Letterlijk betekent cumulus: opstapelen.

Wat is de bewolking?

v. (-en), het geheel van de wolken die op een zeker tijdstip de hemel bedekken, m.n. beschouwd naar soort en hoeveelheid: een zware, lichte -. De bewolking vertoont in alle klimaten een duidelijke jaarlijkse en dagelijkse gang.

Welke wolken voorspellen regen?

Met wolken zelf het weer voorspellen

Zoals vederwolken die als lange witte veren hoog in de lucht staan. Als je deze wolken ziet slaat het weer binnen 24 uur om. Vooral als ze uit het westen komen, betekent dit regen. Stapelwolken of schapenwolken zien eruit als plukjes watten.

Wat betekent windveren in de lucht?

Windveren: ofwel Cirrus. Betekenis voor het weer: * Als bij dalende luchtdruk en stijgende luchtvochtigheid cirrus vanuit zuidwestelijke- tot noordwestelijke richting komt opzetten en daarbij langzamerhand dichter wordt, is in de volgende 48 uur een weersverslechtering te verwachten.

Hoe ontstaat mooi weer wolken?

Bij mooi weer zijn ze vaak te zien en dan is de lucht gedeeltelijk bewolkt. Door de stijgende warme lucht en dalende koude lucht worden dit type wolken gevormd. Ze zin meestal na een paar uur weer weg.

Wat voor soort wolken zijn er?

De vier families zijn: hoge wolken, middelhoge wolken, verticaal ontwikkelde wolken en lage wolken. Wolkengeslachten worden weer verder onderverdeeld in wolkensoorten. Hieronder bespreken we de wolkenfamilies en de daaronder vallende wolkengeslachten of -soorten.

Hoe laag hangen de wolken?

Heel hoog en heel laag

De meeste wolken op aarde vind je tussen de 2 kilometer en 18 kilometer hoog. Er zijn ook wolken die lager hangen en wolken die hoger hangen. Wolken die op de grond hangen noemen we mist.

Hoe kan een wolk zweven?

Wolken bevatten minuscule waterdruppels of ijskristallen die zo licht zijn dat ze zweven. Op de grond bevat lucht ook altijd water, maar in de vorm van waterdamp dat je niet kunt zien. Doordat warme lucht opstijgt, stijgt de waterdamp ook mee. Hoe hoger de wolk, hoe kouder het wordt.

Hoe voelt een wolk aan?

Als je een wolk zou kunnen aanraken zou hij nat aanvoelen. Wolken zijn niets anders dan waterdruppeltjes in de lucht. De lucht zit altijd vol met waterdamp maar die damp zie je normaal gesproken niet.

Hoe verplaatsen de wolken zich?

Soms kan je zelf vaststellen dat een aantal wolken van het zuidwesten naar het noordoosten waait (een zuidwestenwind dus), terwijl andere wolken zich verplaatsen van het zuidoosten naar het noordwesten (een zuidoostenwind). Een prachtig voorbeeld van “tegengestelde windrichtingen” vind je hier.

Hoe snel gaan wolken vooruit?

Die straalstromen hebben vaak een snelheid van 200 kilometer per uur, maar ze kunnen ook wel 400 kilometer per uur bereiken. Straalstromen komen ook voor op 10 tot 18 kilometer hoogte. De wolken daar, cirruswolken, kunnen snelheden rond de 400 kilometer per uur bereiken.

Hoe snel verplaatst lucht zich?

Bij droge lucht (met relatief weinig waterdamp) met een temperatuur van 0 °C is dat 331 m/s ofwel 1191,6km/h. In vloeistoffen en vaste stoffen is de geluidssnelheid meestal hoger. In water bijvoorbeeld plant geluid zich voort met een snelheid van circa 1510 m/s; in hout is dat circa 3300 m/s; in staal circa 5800 m/s.