mei 20, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat is de aftrek voor een val op balk?

4 min read

Wat is het moeilijkste onderdeel van turnen?

De balk is een evenwichtsonderdeel en de meeste turnsters vinden dit het moeilijkste onderdeel van de wedstrijd. Op de balk kan je dingen doen als een koprol, handstand of radslag. Echte topturnsters kunnen een salto of flikflak (is een achteruit overslag). Ook sprongen worden veel op de balk gedaan.

Wat zijn neutrale aftrekken?

De neutrale aftrek is aftrek die gegeven wordt als turnsters foutjes maken die gaan over de regels bij een turnwedstrijd. Dit gaat dus niet over hoe netjes er geturnd wordt of hoe moeilijk de elementen (turnkunstjes) zijn, maar alles eromheen.

Hoe lang mag een balkoefening duren?

De muziek die een turnster gebruikt mag geen tekst bevatten. Turners hebben geen muziek en maken niet zoals de dames pirouettes. Wel maken ze acrobatische series, handstanden en spagaten. De vloeroefening mag niet langer dan 1 minuut en 30 seconden duren.

Hoe gaat een turnwedstrijd in zijn werk?

Bij een turnwedstrijd beoordelen de juryleden de oefeningen van een turner of turnster op de verschillende evenementen. De turnster moet in haar wedstrijdoefening aan bepaalde eisen voldoen, afhankelijk van haar wedstrijdniveau.

Is turnen een moeilijke sport?

Flexibiliteit, ook wel lenigheid, kan de kans op blessures verminderen. Kracht maakt veel elementen makkelijker. Ook oefeningen zijn dan minder moeilijk, turnen is een erg intensieve sport: een krachtsexplosie en daarna weer uitrusten. Na een korte oefening is een deelnemer meestal al erg moe.

Wat is de hoogste score bij turnen?

De hoogste score die de turnster kan halen is de D en de E score bij elkaar opgeteld, dus een 14.40. Er zijn vier basisniveaus op districtsniveau: D1, D2, D3 en D4 en vier op Nationaal niveau: N1, N2, N3 en N4. DOK doet mee op districtsniveau.

Wat is een Acrolijn?

Definitie van een acrolijn (niveau 5 t/m 8): een acrolijn mag bestaan uit minimaal 1 element met vlucht met of zonder handensteun en met afzet van 1 of 2 voeten; incl. mix verbinding.

Hoe lang mag een vloeroefening zijn?

De vrouwen turnen bij dit onderdeel op muziek, welke geen zang mag bevatten. Een vloeroefening mag niet langer duren dan 1.30 minuut en hoort te zijn opgebouwd uit verschillende soorten onderdelen: acrobatische onderdelen (series)

Hoe kun je beter worden in turnen?

 1. Zorg voor de juiste motivatie. Motivatie is een van de belangrijkste dingen om beter te leren turnen. …
 2. Stel doelen. …
 3. Vier je successen. …
 4. Verbeter je fysieke voorwaarden. …
 5. Verbeter je basis & technieken. …
 6. Maak gebruik van de juiste oefeningen. …
 7. Zorg voor de juiste tips & feedback.
 8. Hoe werkt de puntentelling bij turnen?

  De meest bekende zijn de E- en D-scores. De E-score staat voor ‘exercise’ en begint vanaf tien punten. Het doel van de turnster is om de E-score zo hoog mogelijk te houden. Elke keer dat er een fout wordt gemaakt gaan er punten af van die E-score die juist zo lekker optelt aan het einde.

  Hoe werkt meerkamp turnen?

  Een meerkamp voor heren ziet bestaat uit de volgende onderdelen: de gelijke brug, de rekstok, de ringen, de pegasus, paardvoltige en de vloer. Bij vrouwen bestaat het meerkamp slechts uit vier onderdelen: de ongelijke brug, de evenwichtsbalk, de pegasus en de vloer.

  Wat is de KNGU?

  Wat doet de KNGU en voor wie? De KNGU zet zich iedere dag in voor een sterkere gymnastiekwereld in Nederland. We zijn er voor alle ruim 200.000 sporters uit ál onze disciplines. Om het hen zo gemakkelijk mogelijk te maken, bieden we ondersteuning in de breedste zin van het woord aan clubbestuurders en trainers-coaches.

  Welke onderdelen horen bij turnen?

  Het kan gaan om rennen, springen, salto’s maken en balanceren. Bij het damesturnen zijn er vier toestellen: vloer, ongelijk brug, evenwichtsbalk en de Pegasus. Bij mannen turnen zijn er zes toestellen: vloer, gelijke brug, rekstok, voltige, Pegasus en ringen. Gymnastiek begon als een sport in het oude Griekenland.

  Waarom mannen geen balk?

  “Op de balk zijn vooral evenwicht, lenigheid en elegantie belangrijk. Daarom turnen mannen dus niet op de balk“, concludeert Derwael.

  Welke vormen van turnen zijn er?

  De disciplines van de bonden zijn:

  • Acrogym.
  • Dans.
  • Groepsspringen.
  • Ouder- & Kindgym.
  • Peuter- en kleutergym.
  • Rhönradturnen.
  • Ritmische gymnastiek.
  • Streetdance.

  Wat is sprong bij turnen?

  Sprongkracht is o.a. een plyometrische en explosieve krachtrainingsvorm. Daarbij komt veel belasting aan op de spieren en gewrichten. Omdat er in het turnen zoveel verschillende onderdelen zijn waar sprongkracht van belang is, zijn er ook hulpmiddelen om de sprongen wat gemakkelijker te maken.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl