Wat gebeurt er bij een strafrechtelijke voorgeleiding?
4 min readDe zitting waarbij de rechter-commissaris beslist of de vordering tot bewaring wordt toegewezen of afgewezen, heet een voorgeleiding. Het gaat om een besloten zitting waar geen publiek bij aanwezig mag zijn. De voorgeleiding wordt dus bijgewoond door de verdachte, de advocaat, de rechter-commissaris en een griffier.
Wat gebeurd er na voorgeleiding?
Na de voorgeleiding zijn er 2 mogelijkheden: De officier van justitie vindt het niet nodig dat u nog langer vast blijft zitten. U komt dan vrij. Als de officier van justitie besluit u te vervolgen, krijgt u een dagvaarding mee.
Wat is het doel van een voorgeleiding?
(s). Een verdachte voor de officier van justitie leiden, om door hem (of een hulpofficier) te worden verhoord. Dit kan gebeuren in gevallen waarin voorlopige hechtenis is toegestaan en moet gebeuren bij aanhouding na ontdekking op heterdaad.
Waar wordt je voorgeleid?
Besluit de officier om u verder te laten vervolgen, dus om de zaak voor de rechter te laten komen, dan krijgt u uw dagvaarding mee of ontvangt deze thuis. De officier van justitie vindt dat u nog langer moet worden vastgehouden. U wordt dan voorgeleid aan de rechter commissaris.
Wat betekent het als een zitting wordt geschorst?
Schorsen en opschorten kunnen allebei de betekenis ‘(een vergadering of zitting) onderbreken’ hebben. De voorzitter heeft de zitting even geschorst / opgeschort om de experts de tijd te geven om zich over de tekst te beraden.
Wat wordt er getoetst bij de voorgeleiding na een aanhouding op heterdaad?
Tijdens de voorgeleiding zal de rechter-commissaris de rechtmatigheid van uw arrestatie en uw inverzekeringstelling toetsen. Dat wil kort samengevat zeggen dat de rechter-commissaris controleert of er aan alle regels voldaan is en of er voldoende reden is om u nog langer vast te houden.
Hoe lang kun je worden vastgehouden?
De politie mag u maximaal negen uur vasthouden voor bij voorlopige hechtenisfeiten en maximaal zes uur bij niet voorlopige hechtenisfeiten. Dit onderzoek kan bestaan uit verhoren, het afnemen van vingerafdrukken of het achterhalen van uw identiteit.
Wat is de taak van de raadkamer?
De raadkamer maakt deel uit van de rechtbank van eerste aanleg. De raadkamer heeft als onderzoeksgerecht twee belangrijke opdrachten: oordelen over het bevel tot aanhouding en de verwijzing van een zaak naar de bevoegde strafrechtbank.
Hoe lang duurt een voorgeleiding?
Duur van de bewaring: maximaal 14 dagen
De hele voorgeleiding duur in het algemeen ca. 20 minuten. Als u in bewaring wordt gesteld, dan geeft de parketpolitie u in het algemeen aan naar welke gevangenis (penitentiaire inrichting of huis van bewaring) u wordt gebracht.
Waarom een strafbeschikking?
Feiten waarvoor een strafbeschikking opgelegd kan worden
Dat zijn strafbare feiten als: eenvoudige mishandeling, winkeldiefstal, openbare dronkenschap, bedreiging, rijden onder invloed, ordeverstoring, bedelen, en vandalisme.
Wat zijn de gevolgen van een strafbeschikking?
Wat zijn de gevolgen als je zo’n strafbeschikking krijgt? Als je een strafbeschikking krijgt en geen actie onderneemt, staat na twee weken je schuld vast. Dat betekent dan ook een aantekening op je justitiële documentatie wat ook wel strafblad wordt genoemd.
Wat kun je doen tegen een strafbeschikking?
Hoe ga ik in verzet tegen een strafbeschikking?
- Schriftelijk in verzet gaan. Alleen u of uw advocaat kunnen schriftelijk in verzet gaan. Stuur een brief (het verzetschrift) naar het parket dat op de strafbeschikking staat. …
- In persoon in verzet gaan. Hiervoor kunt u terecht bij de balie van het dichtstbijzijnde parket.
Hoe lang duurt het voordat je een strafbeschikking ontvangt?
Wat gebeurt er na verzet strafbeschikking
Vanwege de verwerkingstijd van het Openbaar Ministerie ontvangt u uw dossier na ongeveer 6 weken. 3 – 12 maanden na uw verzet tegen een strafbeschikking ontvangt u een schriftelijke reactie van de officier van justitie (OM).
Wat is een transactievoorstel?
De officier van justitie mag een verdachte een voorstel doen ter voorkoming van strafvervolging, bijvoorbeeld door het aanbieden van een taakstraf en/of betaling van de schade die de benadeelde van het strafbare feit heeft geleden. Dit heet een transactievoorstel.
Hoe lang duurt het voordat je een boete thuis krijgt 2021?
Bij verkeersboetes geldt in principe een wettelijke termijn van vier maanden nadat de gedraging heeft plaatsgevonden. In de praktijk heb je de boete doorgaans met vier tot zes weken wel binnen, maar dat kan dus langer duren.