Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent het als een plant is doorgeschoten?

4 min read

Hoe voorkom je doorschieten?

Hoe voorkom je doorschieten? Doorschieten betekent dat de groente een bloem gaat vormen waardoor je deze niet meer kan eten. Groenten die snel doorschieten zijn bijvoorbeeld bloemkool, broccoli, kropsla en rucola. Oogst op tijd om te voorkomen dat ze doorschieten.

Waarom schieten planten door?

De oorzaak van doorschieten kan verschillend zijn en hangt van het gewas af. Vaak is de oorzaak een groeistagnatie door een koude- of droogteperiode, waardoor de plant niet oogstrijp wordt. Ook de daglengte kan een rol spelen. Er zijn kortedag-, langedag- en daglengte-onafhankelijke planten.

Wat betekent doorschieten?

doorschieten – onregelmatig werkwoord uitspraak: door-schie-ten 1. doorgaan met schieten ♢ de soldaten bleven maar doorschieten 2. snel doorgroeien zodat er zaad ontstaat ♢ alle kroppen sla zijn…

Waardoor schiet de salade de lucht in?

Sla is namelijk gevoelig voor daglengte: rond de langste dagen van het jaar schieten de kroppen snel door. Dat doorschieten betekent niets anders dan dat de kroppen sla gaan bloeien. In het hart van de krop ontstaat een bloemstengel en die stengel groeit in rap tempo omhoog.

Kun je sla die geschoten is nog eten?

Doorgeschoten sla is nog wel te eten, maar het blad wordt wel wat bitterder. Persoonlijk vind ik dat nooit zo erg want ik houd wel van een beetje bitter. Een kwestie van smaak dus. Ja je eet toch ook het blad niet de stengel Als hij erg groot is is dat wat anders dan wordt hij wat harder.

Waarom schiet andijvie door?

Andijvie staat graag in de halfschaduw, en in lichtvochtige grond. Warmte in combinatie met droogte zorgen voor sneller doorschieten, dus geef regelmatig water als het niet regent, en geef water naast de plant, niet op de plant want dan kan het blad makkelijker gaan ´smetten´.

Kan je prei in bloei nog eten?

Als je de prei niet als groente oogst, en dat doe ik namelijk met opzet niet bij alle prei in mijn moestuin, ‘ schiet’ de prei in bloei. De prei is familie van de ui, de knoflook en van vele andere sier-uitjes voor de tuin. Waarvan de bloemen allemaal eetbaar zijn en heerlijk smaken. De een wat scherper dan de ander.

Hoe lang duurt het voordat sla opkomt?

Sla is een eenjarig gewas dat snel uitgroeit van zaadje tot volwaardige krop. Slechts weken zitten er tussen zaaien en oogsten; de gemiddelde groeiperiode bedraagt 35 tot 60 dagen. Terwijl het slaplantje bovengronds snel groeit, ontwikkelt zich ondergronds tegelijkertijd een penwortel met vrij korte zijwortels.

Hoe groeit een krop sla?

Sla is een ‘lichtkiemer’; de zaden hebben licht nodig om te kiemen. En dus bedek je de gezaaide zaden slechts heel dun, een laagje van 2 millimeter zand is voldoende. Je moet er dan wel extra goed op letten dat je de bovenlaag goed vochtig houdt, met zo weinig bedekking kunnen zaden wat makkelijker uitdrogen.

Hoe sla water geven?

Geef sla voldoende water

Laat een slaplantje nooit uitdrogen, dan worden de bladeren taai en de bladranden bruin. Geef dus bij droogte voldoende water, liefst in de ochtend, zodat de plantjes goed kunnen opdrogen. Kropsla gaat vrij snel rotten wanneer de bladeren te lang nat blijven.

Hoeveel zonlicht heeft sla nodig?

Tuin met minimaal 2 uur zon per dag

Pluksla: deze groeit zeker niet in volle zon. Pluksla moet je dus op een plekje zaaien waar minder zon komt. Aziatische groenten, zoals paksoi of andere kolen vinden het heerlijk om in de schaduw te groeien. Ze kunnen wel wat zon verdragen, maar niet te veel.

Hebben wortels veel water nodig?

De grond mag niet uitdrogen. Maar eens de jonge wortelen hun weg naar het licht zoeken en een wortelgestel ontwikkelen volgen ze het waterpeil in de bodem. Je hoeft dan geen water meer te geven. Enkel wanneer het loof van de wortelen slap wordt moet je extra water geven.

Heeft sla veel zon nodig?

Daarnaast heeft sla zonlicht nodig, maar een te felle zon kan de plant niet hebben. In het voor- en najaar is een zonnige plek prima, maar in de zomer kun je beter zorgen voor wat schaduw.

Wat eet mijn sla op?

Slakken zijn vooral dol op jonge, verse, sappige blaadjes van de sla. Ze eten dan de kiemblaadjes eraf en de nog maar jonge sla zal al snel doodgaan. Maar ook als ze net wat groter zijn, kunnen ze compleet verdwijnen. Een maatregel die je dan kunt nemen is om ze eerst binnen op een veilige plek voor te zaaien.

Welke mest voor sla?

Sla heeft redelijk veel voedingsstoffen nodig (zoals alle bladgewassen). Compost of stalmest onderwerken of toevoegen in de winter is het begin, het zorgt voor een luchtigheid en veel humus. En we geven dan in het voorjaar wat organische mest in de vorm van korrels (zoals bijvoorbeeld Culterra.