Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat doodt mijn courgette?

3 min read

Boosdoener is de stof cucurbitacine. Die zat vroeger van nature in courgettes en komkommers om te voorkomen dat dieren de groente zouden opeten. Telers hebben de giftige stof de afgelopen eeuwen met kweekprogramma’s weten weg te krijgen. Als mensen zelf groenten kweken, kan het toch opduiken.

Hoe giftig is courgette?

Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt. Maar door kruisbestuiving kun je een courgette kweken die giftig is.

Kun je ziek worden van courgette?

Voor zover ik weet is er ooit één persoon overleden aan een giftige courgette. Dat was een Duitse man die is overleden nadat hij een courgette uit zijn eigen moestuin had gegeten. In die courgette zat extreem veel cucurbitacine: een gif dat van nature voorkomt in alle komkommerachtigen (Cucurbitaceae).

Wat te doen na eten giftige courgette?

Maar zodra je courgette bitter smaakt, dan kun je deze maar beter uitspugen en je mond goed spoelen. Waarom? Omdat de courgette dan giftig is. Het gif wat in zo’n ‘killer courgette‘ zit, heet cucurbitacine.

Wat is het gemiddelde gewicht van een courgette?

De courgette heeft een zachte, neutrale smaak. Deze groene, langwerpige vruchtgroente is gemiddeld tussen de 10 en 25 centimeter lang en weegt tussen de 250 en 500 gram.

Is rauwe courgette giftig?

Net zoals bij zowat elke fruit- en groentesoort is ook de courgette super gezond om rauw te eten. Tijdens het eten van rauwe groenten worden de vitaminen beter bewaard. En laat een courgette dan nét de groentesoort zijn die volgepropt zit met vitamine A, B1, C en nog een hele resem andere vitaminen.

Kun je overrijpe courgette eten?

Kun je overrijpe courgette eten? De courgette wordt gewoonlijk gekookt of gebakken gegeten. Toch kan de groente eveneens rauw worden gegeten. Vers is de groente het lekkerst, maar van een overrijpe courgette kun je bijvoorbeeld een lekkere courgettesoep maken.

Kun je de schil van een courgette eten?

De schil van een courgette is perfect eetbaar en de meeste vitaminen zitten net onder de schil.

Waarom worden mijn courgettes geel?

Als de vrouwelijke bloem niet bevrucht wordt, wordt het vruchtbeginsel geel en valt na enkele dagen af. Het kan nodig zijn om de courgettes met de hand te bevruchten, als er te weinig bijen, hommels of andere nuttige insecten in de buurt zijn. Doe dit ’s morgens omdat de bloemen dan gaan bloeien.

Hoe maak je een courgette schoon?

Het schillen van courgette is namelijk zonde van de voedingsstoffen en vooral van de smaak. Snijd enkel het kontje weg en verwijder eventuele lelijke plekken. Spoel de courgette daarna nog even goed af onder de kraan. Vervolgens kun je de groente snijden.

Kan je courgette rauw invriezen?

Je kan rauwe (versneden) groenten invriezen. Dat geldt dus ook voor courgetten en het vruchtvlees van pompoen. Maar, om verkleuring te beperken en een maximale kwaliteit te behouden, is het wel aan te raden om de groenten vooraf te blancheren.

Hoe snij je dunne plakken courgette?

Snijd hiervoor de courgette doormidden in de lengte richting. Snijd nu dunne plakjes in de lengterichting. Deze dunne plakje kan je nu in reepjes snijden in de breedte richting en het is nu mooi gesneden.