Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat doet Regumate voor merries?

5 min read

Regumate, dat het synthetische progesteron altrenogest bevat, is een medicament dat breed wordt gebruikt bij sportmerries om hun oestrogeencyclus en bijbehorend merrie-gedrag te onderdrukken. Het is sinds 2003 toegestaan ​​voor merries door de FEI.

Hoe lang Regumate?

Indien men kiest voor toedienen van regumate equine® om de drachtig heid te ondersteunen, moet men dit vanaf 34 dagen tot maximaal 100 dagen doen. Natuurlijk moet rond dag 1516, rond dag 30 en rond dag 70 gecontroleerd worden of de merrie überhaupt drachtig is en blijft.

Hoeveel Regumate?

Voor orale toediening. 0,044 mg altrenogest (1 ml per 50 kg lichaamsgewicht) per kg lichaamsgewicht per dag, gedurende 10 opeenvolgende dagen.

Wat kun je doen tegen Hengstigheid?

Supplementen voor hengstige merries en merries met een onregelmatige cyclus bevatten veelal Monnikspeper. Monnikspeper, ook wel Kruisboom bessen of vitex agnus-castus extract heeft een bijzonder goede werking op het reguleren van de cyclus.

Hoe vaak per jaar is een merrie Hengstig?

Iedere merrie heeft eens per jaar een periode van hengstigheid. In de natuur loopt deze periode van vruchtbaarheid van het vroege voorjaar tot de late herfst. De meeste merries hebben een cyclus van tussen de 19 en 23 dagen. Elke cyclus duurt gemiddeld vijf dagen.

Wat is een Pismerrie?

Pismerrie. Een merrie die door haar gedrag – agressief, dominant, gevoelig – vrijwel continue hengstig lijken te zijn, worden ook wel een pismerrie genoemd. Deze merries zijn vanwege hun grilligheid lastig te hanteren. De oorzaak is een hormonale disbalans.

Kan een veulen dekken?

Voor een dekking is april tot juli de beste periode, omdat de veulens dan in een gunstig seizoen – de lente – geboren worden. De veulens kunnen dan meestal meteen naar buiten de wei in en de moeders kunnen voedzaam gras eten.

Wat is Regumate?

Regumate, dat het synthetische progesteron altrenogest bevat, is een medicament dat breed wordt gebruikt bij sportmerries om hun oestrogeencyclus en bijbehorend merrie-gedrag te onderdrukken. Het is sinds 2003 toegestaan ​​voor merries door de FEI.

Hoe lang Hengstig?

De hengstigheid duurt ongeveer 5-7 dagen. In deze periode groeit er één en soms twee eitje(s) (follikels) op de eierstokken (ovaria). Aan het eind van de hengstigheid vindt de eisprong (ovulatie) plaats. Als een merrie een veulentje heeft gekregen, wordt ze normaal gesproken 7-12 dagen na het veulenen weer hengstig.

Wat doet een paard als hij hengstig is?

De kenmerken van hengstigheid verschillen van paard tot paard. Meest voorkomend zijn veranderingen in het gedrag, gevoeligheid op aanraking van buik en singelgebied (en voor het been tijdens het rijden), veel plassen en troebele urine.

Welke dag insemineren paard?

Zodra de cyclus bij de merrie regelmatig is kan met dekken of insemineren worden begonnen. Het beste tijdstip daarvoor is zo’n 1-2 dagen voor het eind van de hengstigheid, omdat de eisprong rond die tijd plaatsvindt. Het meest ideale is een inseminatie iets na de ovulatie. De hengstigheid duurt ongeveer zo’n 5-7 dagen.

Hoe vaak moet een merrie gedekt worden?

Merries zijn in de periode tussen februari en augustus iedere drie à vier weken hengstig, waarbij ze de laatste twee dagen van hun hengstigheid het meest vruchtbaar zijn.

Hoe kun je zien of een merrie hengstig is?

De urine van een hengstige merrie is iets troebeler dan normaal, en de merrie zakt iets meer door de benen tijdens het plassen. Opvallend is het ‘knipogen’ met de vulva, deze is ook iets roder en wat meer gezwollen dan normaal.

Wat kost een paard laten scannen?

De kosten voor het volledige pakket zijn 175 euro inclusief btw, dit is exclusief de kosten die gemaakt worden voor de medicatie etc. De periode waarin u terecht kunt is van maart tot en met augustus. U kunt uw merrie(s) laten scannen op maandag, dinsdag, donderdag en zaterdag.

Hoe lang draagt een paard een veulen?

Een merrie is ongeveer 11 maanden zwanger, oftewel 335 dagen. Wanneer je wilt uitrekenen wanneer je merrie een veulen krijgt, tel je dus eigenlijk gewoon 335 dagen bij de dekdatum op. Meestal bevalt een merrie niet op de exacte dag waarop ze uitgerekend is, maar vaak zit dit wel rondom de plus of min 10 dagen hiervan.

Hoe werkt de cyclus van een paard?

Bij de meeste merries herhaalt de cyclus zich van april tot oktober, waarbij de cyclus zo’n 21 dagen duurt. Elke cyclus bestaat uit een zeer wisselende oestrusfase van zo’n 7 dagen die eindigt in de eisprong waarbij het eitje uit het eiblaasje komt. De periode daarna, zo’n 14 dagen is de merrie niet meer hengstig.

Hoe oud moet een paard zijn om een veulen te krijgen?

P aardenkunnen vanaf een leeftijd van ongeveer 10 maanden geslachtsrijp zijn. Om ongewenste dracht te voorkomen is het dus verstandig merries en hengsten vroeg apart te huisvesten. De meeste jonge merries die bestemd zijn voor de fokkerij worden op driejarige leeftijd gedekt.

Wat kost een paard insemineren?

Voor merriebegeleiding met vers- of diepvriessperma wordt eenmalig € 175,00 (excl. BTW) in rekening gebracht of de prijs van € 35,00 (excl. BTW) per handeling door Arts&Dier Bears.

Wat zijn de kosten van een veulen fokken?

Kostenoverzicht

Kostenvergelijking (incl.BTW) Natuurlijke dekking K.I. diepvries, Marbach
Gesundheitszeugnis € 45,00
Begeleiding/scannen merrie € 25 per controle € 185 p. begeleiding
Totaal € 468,50 € 611,75
Niet drachtig kosten volgende cyclus stalgeld € 611,75

Wat is de gemiddelde prijs van een veulen?

In totaal kunnen de aangeboden veulens een gemiddelde prijs halen van 7000 euro tot 10.364 euro.

Hoe duur is een verzorgpaard?

Kosten voor een verzorgpony is €60 per maand. Dit is voor een pony van rond de 1m25 hoog. Maximum gewicht ruiter 50kg en maximum lengte 1m60. Kosten voor een verzorgpaard is €80 per maand.

Hoe duur is een paardenrusthuis?

De kosten voor stalling zijn €225,- (incl btw) per maand. – Hooi en stro naar behoefte. – Ontwormen.