Nederlands | English | Deutsch

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent Tek voor de schroeven?

3 min read

Hoe werkt een zelf tappende schroef?

De bijzondere functie van RVS zelftappers of zelftappende schroeven is vrij gemakkelijk af te leiden uit de naam: de schroef is zo ontworpen dat deze door de draaibeweging zelf een schroefgat tapt in het metaal of de kunststof waar u mee werkt. U dient wel voor te boren.

Wat voor soort schroeven zijn er?

Schroeven

  • Vlonderschroeven.
  • Spaanplaatschroeven.
  • Kozijnschroeven en betonschroeven.
  • Dakschroeven.
  • Gipsplaatschroeven.

Wat voor schroeven heb ik nodig?

Vaak is de vuistregel die gebruikt wordt om te kijken welke schroeflengte je nodig hebt: de dikte van het materiaal x 2,5. Wanneer je bijvoorbeeld een plank van 20mm wilt bevestigen, heb je een schroef nodig met de lengte van 50mm.

Hoe schroef ik in metaal?

Boren in metaal doe je het best langzaam. Hoe harder het materiaal en hoe groter het gat, hoe lager de boorsnelheid moet zijn. Een voorbeeld: boor je met een 5 mm boortje in aluminium, dan kun je het toerental instellen op 1.500. Gebruik je hetzelfde boortje in RVS, dan is 600 toeren per minuut wel het maximum.

Wat is een Metaalschroef?

Metaalschroeven, ook wel parkers of zelfborende schroeven geheten, zijn verkrijgbaar met platte kop, cilindrische kop, zeskantkop (plaatparker) en lenskop. Ze beschikken over een zeer scherpe spoed, die helemaal tot aan de kop doorloopt.

Wat is een Potdekselschroef?

Potdeksel schroeven, ook wel gevelschroeven genoemd, zijn schroeven die ontworpen zijn voor het maken van potdekselwerk. De potdekselschroef is zelfborend in vrijwel alle houtsoorten, dus ook in hardhout.

Welke schroeven in staal?

Voor het schroeven in metaal gebruikt u bij voorkeur roestvaste zelftappende metaalschroeven. Door hun scherpe boorpunt kunnen deze schroeven boren door dunne lagen metaal. En schroeven zich vervolgens vast aan het het onderliggende materiaal.

Hoe hout aan metaal bevestigen?

Deze zelftappers worden voornamelijk gebruikt om houten planken aan ijzeren of metaal te bevestigen. De verzinkte boorpuntschroef heeft een platte kop en verzinkt mooi in het hout. Ook is de schroef voorzien van schroefdraad onder de kop, waardoor deze de houtverbinding aantrekt.

Welke boor gebruiken voor metaal?

In het geval van het boren in metaal is de juiste boor natuurlijk een metaalboor. Deze boor is voorzien van een zeer scherpe punt en heeft een cilindrische schacht waarlangs het uitgeboorde metaal wordt afgevoerd.

Welke kleur boor voor metaal?

Rolgewalste metaalboren

De rolgewalste metaalboor is de standaard HSS metaalboor. U herkent deze aan de donkere kleur. Deze boren zijn geschikt voor het standaard boorwerk in de meest voorkomende soorten metaal en kunststof, Voor harde metalen zoals RVS en inox zijn deze boren niet geschikt.

Hoe boor je door staal?

Voor zachte metalen zoals koper en aluminium volstaan gewone stalen metaalboortjes. Voor harde metaalsoorten zoals roestvast staal kun je beter boren nemen die gemaakt zijn van chroom-vanadium, kobalt of titanium-carbide. De aanduiding HSS wijst op een hardere kwaliteit.

Kan je met een Steenboor in metaal boren?

De universele boor

Een boor die je universeel in kunt zetten voor het boren in verschillende soorten materialen. Hierbij kun je denken aan hout, maar ook aan de hardere materialen zoals metaal, steen en beton.

Welke boor voor gehard staal?

Voor staal met een laag koolstofgehalte raden wij de hss geslepen metaalboor aan , bij harder staal kunt u beter de titanium gecoate metaalboor nemen omdat deze hogere temperaturen aankan.

Kan je in aluminium boren?

Aluminium is een relatief zachte metaalsoort , gewonnen uit bauxiet. Je kunt met een standaard rolgewalste of met een HSS geslepen metaalboor uitstekend boren in aluminium. Indien het aluminium niet te dik is dan kunt u hier zelfs in boren zonder koeling te gebruiken.