Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent het als men zegt dat de broccoli doorschiet?

3 min read

Kun je doorgeschoten broccoli eten?

Hier ontstaan kleinere bloemschermen; een soort kleine broccoli roosjes. Ook deze zijknoppen kunnen geoogst en gegeten worden, al kan het een tijdje duren voor je een maaltje broccoli bij elkaar hebt geoogst. Bloeiende broccoli gaat uiteindelijk zaad vormen. Op dit moment is de broccoli stronk niet meer eetbaar.

Waarom schiet broccoli door?

OOGST / BEWAREN

Het is belangrijk om broccoli op het juiste moment te oogsten; wacht je 2 dagen te lang, dan kan ze al tegen doorschieten aanzitten en dat maakt haar uiteraard minder lekker (ze verkleurt dan van donkergroen naar lichter groen en uiteindelijk geel).

Kan je broccoli die bloeit nog eten?

Sla of broccoli gaat doorschieten of bloeien als je ze niet op tijd oogst. Dat overkomt iedereen wel eens. Van de meeste groentes zijn de bloemen ook eetbaar. Bloeiende broccoli ziet er een beetje anders uit op je bord maar smaakt nog heel goed.

Kun je broccoli die geel wordt nog eten?

Je kan een broccoli met gele plekken dus nog prima eten. Even goed schoonmaken en eventueel de gele knopjes eraf wassen en je kan lekker eten.

Hoe zie je dat een broccoli niet meer goed is?

Je kunt het beste vaststellen of Broccoli niet meer goed is door te zien, ruiken en proeven. Als de Broccoli zuur ruikt, slap, of beschimmeld is dient zij weggegooid te worden.

Kan je ziek worden van broccoli?

,,Alternaria is een zeer verraderlijke ziekte. Vooral later in het seizoen, onder natte omstandigheden zit het er zomaar ineens in.

Hoe lang kun je broccoli in de koelkast bewaren?

In de koelkast blijft broccoli ongeveer 5 dagen goed. Buiten de ijskast is het te warm om broccoli lang te bewaren. Broccoli invriezen kan ook. In de diepvries blijven de broccolistronken tot 12 maanden goed.

Kun je broccoli rauw invriezen?

Rauwe broccoli kun je daarnaast invriezen als je het voor een langere tijd wil bewaren. In de vriezer blijft de broccoli tot een jaar goed. Voordat je de rauwe broccoli invriest moet je ‘m kort blancheren in water. Dit doe je door de broccoli in stronken te snijden en 2 minuten onder te dompelen in kokend water.

Waarom komkommer niet in koelkast?

Komkommers drogen uit in de koelkast. De schil beschadigt waardoor ze sneller bederven. Bewaar ze daarom op een koele plaats in de keuken, de kelder of de berging.

Hoe houd je broccoli groen?

Groene groenten reageren met warm water, daarom moet je rekening houden met enkele zaken om ze mooi groen te houden bij het koken.

  1. Breng water aan de kook.
  2. Voeg zout toe (gewoon keukenzout)
  3. Voeg bicarbonaat toe.
  4. Zet een kom water met ijsblokjes in klaar, om de groente na het koken te laten schrikken.

Hoe groene groenten groen houden?

Zet een grote pan met water op en breng het water aan de kook. Als het water kookt voeg je de groenten toe. Kook de groenten en zet geen deksel op de pan! Het resultaat zijn hele mooi groene groenten.

Kun je broccoli opnieuw opwarmen?

Kun je broccoli opnieuw opwarmen? Bietjes, broccoli, andijvie en spinazie kun je prima verwarmen. Maar als je ze vervolgens niet snel afkoelt, zorgen bacteriën ervoor dat nitraat wordt omgezet in nitriet, een stofje dat de vorming van kankerverwekkende stoffen kan beïnvloeden.