juli 1, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Wat betekent hekje spelen?

3 min read

Denk bijvoorbeeld aan een hekje of een ladder wanneer je een ♯ ziet staan. Hekjes en ladders staan namelijk boven de grond en je kan erop klimmen. Wanneer je een C met kruis moet spelen, speel je de toon die tussen de C en D in zit. Op een piano is dit de zwarte toets die direct rechts van de C zit.

Wat is een hashtag bij muziek?

Een kruis (# ) is een teken in de muziek die een toon verhoogt. Als ezelsbruggetje zeg ik altijd: ”Denk aan een kruis die je vaak op een kerktoren ziet, die staat hoog. Het is een verhoging.” Wanneer er een kruis vlak voor een noot staat wordt de noot dus verhoogd.

Wat betekent een dubbele mol?

Een dubbel verlaagde a heet in het Nederlands ases of la dubbelmol. Als een dubbel verlaagde toon hersteld wordt met een herstellingsteken, zijn beide mollen hersteld. Als een dubbel verlaagde noot/toon hersteld wordt tot een enkel verlaagde noot/toon moet er een herstellingsteken en een mol geplaatst worden.

Hoe noem je een noot met een mol?

Een E met mol wordt Es, een A met mol noemen we een As.

Wat betekent herstellingsteken?

) wordt in muzieknotatie gebruikt om een eerdere verhoging of verlaging van een noot met een kruis of mol te herstellen tot de stamtoon. Hetzelfde geldt voor herstelde noten in toonsoorten met voortekens. Het teken is afgeleid van de letter b net zoals het teken voor mol.

Wat betekent een muzieknoot?

Een muzieknoot (of kortweg noot) is een teken (Latijn: nota) om de tonen in de muziek naar hun tijdsvolgorde en -duur te noteren of te benoemen.

Hoe heet een muzieknoot?

We gebruiken de eerste 7 letters van het alfabet om de muzieknoten een naam te geven: A, B, C, D, E, F en G. Als je die op een piano speelt, gebruik je de witte toetsen, en die noemen we de stamtonen. In het rijtje A B C D E F G klinkt A het laagst, en G het hoogst.

Wat is een dubbele Maatstreep?

De vorm van de maatstreep geeft de functie van de maatstreep aan. Voorbeelden zijn de gewone, enkele maatstreep die het begin van een nieuwe maat aangeeft, en een dubbele maatstreep die het begin van een volgende sectie aangeeft.

Waarom kruizen en mollen?

Een mol (in het Engels: flat) wordt in de muziek genoteerd als ♭ en doet het tegenovergestelde van een kruis: hij verlaagt een stamtoon met een halve toon. Dit is gemakkelijk te onthouden, want een mol is een dier dat onder de grond kruipt! Wanneer je een ♭ ziet staan, speel je dus een halve toon lager dan genoteerd.

Hoe ziet een halve rust eruit?

Wat is de halve rust? Een hele rust hangt altijd aan de vierde lijn van de notenbalk, het maakt ook niet uit welke sleutel er voor staat. Een halve rust ziet er hetzelfde uit als een hele rust, een kort streepje, maar een halve rust ligt op de derde lijn van de notenbalk.

Wat is halve rust?

Een hele rust hangt altijd aan de vierde lijn van de notenbalk, het maakt ook niet uit welke sleutel er voor staat. Een halve rust ziet er hetzelfde uit als een hele rust, een kort streepje, maar een halve rust ligt op de derde lijn van de notenbalk.

Hoe lang duurt een halve rust?

De halve rust heeft, net als de halve noot, een duur van 2 tellen.

Hoelang duurt welke rust?

Les 30: Alle rusten op een rijtje

Hele rust x duurt even lang als
Kwart rust met stip b duurt even lang als
Kwart rust n duurt even lang als
Achtste rust met stip m duurt even lang als
Achtste rust 1 duurt even lang als

Hoe herken je een opmaat?

In het bijzonder wordt met opmaat de onvolledige maat aan het begin van een muziekstuk bedoeld. De opmaat wordt veelal gecompenseerd door de ontbrekende beginlengte aan het einde van het stuk als laatste maat toe te voegen, zodat laatste en eerste maat samen weer precies de lengte van één maat hebben.

Wat is een 6 8 maat?

Je telt EEN twee drie vier, EEN twee drie vier, … 6/8maat, zesachtstemaat: Het onderste getal: de 8 staat voor achtste noot. Het bovenste getal: de 6 betekent dat de maat voorbij is na zes achtste noten.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl