juli 4, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarvoor wordt een elektronische ballast gebruikt?

4 min read

Wat doet een voorschakelapparaat?

Een voorschakelapparaat (VSA) is een apparaat om TL-, PL-lampen en overige lampen met een gasontlading te bedienen. Een VSA zorgt voor een piekspanning om de lamp op te starten. Tevens zorgt het voorschakelapparaat ervoor dat stroom binnen de norm blijft om de lamp te laten branden.

Wat doet een ballast?

De voorschakelapparatuur (ballast) voor gasontladingslampen

Dit systeem dient om de lampen te ontsteken en de stroom die door de lampen vloeit te stabiliseren.

Wat zit er in een ballast?

Een ballast heeft twee functies, zorgen voor een hoog start voltage en het limiteren van de stroom na het opstarten. De standaard magnetische ballast. Deze gebruikt een combinatie van inductieve en capacitieve netwerken om de lampstroom te limiteren. Aluminium om gelamineerde ijzeren plaatjes vormen de inductor.

Hoe meet ik een ballast uit?

Als je wilt testen of de ballast het doet, sluit je er toch gewoon een lamp op aan? Als de lamp ontsteekt en aan gaat is de ballast ok. Je zou dan zelfs nog het ingangsvermogen aan de netstekker kunnen meten met die voltcraft energiemetertjes. De duurdere meet ook de cos-phi, welke ongeveer 0.95 moet zijn of hoger.

Hoe werkt een gasontladingslamp?

Licht in een gasontladingslamp ontstaat doordat er een elektrische lading door een mengelmoes van deze gassen stroomt. De aanwezige vrije elektronen en ionen geleiden deze stroom waardoor er gasontlading plaats vindt. De vrije elektronen botsen tegen de atomen van het gas en de metaalatomen.

Waarom gasontladingslamp?

De voordelen van gasontladingslampen:

Dit type lampen heeft een relatief lange levensduur. Het behoorlijk hoge rendement kan ene interessant gegeven zijn.

Wat is een magnetische ballast?

Een ballast heeft twee functies, zorgen voor een hoog start voltage en het limiteren van de stroom na het opstarten. De standaard magnetische ballast. Deze gebruikt een combinatie van inductieve en capacitieve netwerken om de lampstroom te limiteren.

Welk voorschakelapparaat heb ik nodig?

Afhankelijk van de licht technologie die jouw lampen hebben, heb je verschillende typen voorschakelapparaten nodig. De meest voorkomende voorschakelapparaten worden gebruikt voor TL buizen. Dit zijn: conventionele voorschakelapparaten (EM) en elektronische voorschakelapparaten (HF).

Wat is een dummy starter?

Een LED TL dummy starter wordt gebruikt om conventionele TL buizen te vervangen door duurzame LED TL buizen. De dummy starter is nodig om de starter uit het TL armatuur te vervangen. Ga je LED TL buizen plaatsen in LED TL armaturen? Dan heb je geen dummy starter nodig.

Kan je een TL buis meten?

Een TLbuis slijt voornamelijk door het uitgeput raken van de Bariumoxidepasta op de gloeidraden (elektronenemissie door warmte om de ontlading door de buis te vergemakkelijken) en dat kan je niet meten.

Hoe starter TL lamp testen?

Starter kan je niet uitmeten, maar als de starter zou vastplakken dan zou in principe als je de starter uitdraait de lamp moeten ontsteken (dit is de enige functie van de starter, de kring onderbreken). Je kan dan eventueel nog controleren of je spanning hebt aan de voetjes.

Welke starter voor TL buis?

Wanneer welke TL starters te gebruiken? TL starter S2 wordt gebruikt bij TL-lampen van 18W. De S10 starters gebruikt u voor alle overige wattages (4-65W). Beide type starters zijn te gebruiken bij TL-D lampen (T8), TL-lampen (T12), TL-Mini en PL-L lampen.

Hoe werkt een starter van een TL lamp?

De starter is gevuld met neongas wat al bij een lage spanning ontsteekt. Er gaat een kleine stroom lopen, waardoor de elektroden in het neonbuisje worden opgewarmd. Doordat deze elektroden zijn vervaardigd uit een bimetaal, trekken de elektroden trekken hierdoor krom, zover todat ze op een gegeven moment elkaar raken.

Wat als TL lamp flikkert?

Waarschijnlijk flikkeren de TL buizen bij het inschakelen van de TL balken. Dit wordt veroorzaakt doordat er gebruik wordt gemaakt van een elektromagnetisch voorschakelapparaat(ballast) met starters. Dit voorschakelapparaat is het blok dat in de armatuur zit en niet direct zichtbaar is zonder de armatuur te openen.

Hoe TL lamp vervangen door led?

Het enige dat je hoeft te doen, is:

  1. Schakel de elektriciteit uit.
  2. Haal jouw oude TL buis eruit.
  3. Haal jouw oude starter eruit.
  4. Plaats de meegeleverde led starter.
  5. Plaats de led TL.
  6. Schakel de elektriciteit weer aan.

Kan een LED TL buis in een gewoon armatuur?

Het ombouwen van de armatuur is niet noodzakelijk en de TL buizen kunnen dus één-op-één vervangen worden door Led TL buizen in het bestaande armatuur. Dit is de gemakkelijkste manier van energie besparen.

Welke TL buis moet ik hebben?

Lengte TL buizen

18 Watt = 60 cm TL buis. 30 Watt = 90 cm TL buis. 36 Watt = 120 cm TL buis. 58 Watt = 150 cm TL buis.

Hoe maak je een TL buis los?

Houd de TLbuis vast aan de uiteindes en draai de buis een kwartslag. Op deze manier glijdt de buis naar beneden uit het armatuur. Neem de buis voorzichtig uit het armatuur en leg deze op een plaats waar het niet weg kan rollen.

Waarom moet je de elektriciteit uitschakelen voordat je de TL buis gaat vervangen?

Voordat je een tlbuis gaat vervangen moet je ervoor zorgen dat de lamp niet aan is en er geen stroom op staat. Zet de lamp niet gewoon uit met het lichtknopje, maar zet de schakelaar in de meterkast om om de stroom uit te schakelen.

Hoe lang gaat een TL buis mee?

Hoe lang gaat een TLbuis mee? Dit is afhankelijk van het type buis dat u gebruikt. Voor T8 zijn dit gemiddeld 10.000 branduren. Voor T5 zijn dit gemiddeld 30.000 branduren en voor LED TL PRO 100.000 uur.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl