Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarvoor worden de verschillende paardenbitten gebruikt?

3 min read

Welk Menbit?

Een standaard maat voor een paard of pony is er niet, maar door het schema hieronder te gebruiken is de keus eenvoudiger te maken.
Maattabel bitten.

Mini (mini) Shetlander 8,5 cm
C, D en E pony’sC, D en E pony’s 11,5 cm
E pony’s tot middelgrote paarden 12,5 cm
Grote paarden 13,5 cm
Trekpaarden 14,5 tot en met 19,5 cm

Hoe onderscheiden trens bitten zich van elkaar?

Behalve doorgaande bestaan er ook gedeelde trensbitten. Een doorgaand bit bestaat eenvoudig uit een mondstuk met twee ringen voor de teugels. Het ‘enkel gebroken’ bit daarentegen heeft in het midden een schakel waardoor het mondstuk uit twee gekoppelde delen bestaat.

Wat is het vriendelijkste bit?

De Bustrens is een vriendelijk bit voor de paardenmond en is heel eenvoudig. Dit bit knijpt niet in de hoeken van de paardenmond tijdens gebruik. De D-trens is vergelijkbaar met de Bustrens.

Wat voor soorten bitten zijn er?

 • Enkelgebroken.
 • Dubbelgebroken.
 • Locked.
 • Stang.
 • Dressuurstang.
 • Onderlegtrens.
 • Hackamore.
 • Kneveltrens.
 • Wat doet een Enkelgebroken bit?

  Enkelgebroken bit

  Dit bit geeft meer druk op de zijkanten van de tong, de mond en de lippen. Een enkelgebroken bit heeft ook een knijpend effect (een zogenaamd “notenkraker-effect”) op de tong wat niet elk paard fijn vindt.

  Waarom een dubbel gebroken bit?

  Een dubbelgebroken bit heeft twee scharnierpunten en een ’tussenstukje’. Het voordeel van een dubbelgebroken bit is dat de drukverdeling op de tong, de lagen en in de mondhoeken gelijk is. Veel paarden vinden dit prettig.

  Waarom een Stangbit?

  Anders dan een trensbit werkt een stangbit via een hefboom. Bij een stangbit zit het bit in de mond van het paard, die vastzit aan een stang die buiten de mond hangt. Aan deze stang zitten de teugels, waardoor deze werkt als een hefboom en een ruiter de teugels fijnzinnig kan hanteren.

  Welk bit is het beste?

  Om te kijken welk formaat bit het best bij jouw paard past probeer je de ‘2-vingertest’. Leg je wijs- en middelvinger op elkaar en steek deze ter hoogte van het bit in de mond van het paard. Afhankelijk van de druk kan je het volgende aanhouden: Veel druk -> weinig ruimte -> dun mondstuk (14-16mm)

  Hoe weet je of het bit goed zit?

  Aan de zijkant van de mond moet het bit aan beide kanten ongeveer een halve centimeter uitsteken (niet meer). Als het bit helemaal (strak) tegen de mond van je paard zit kunnen er wondje en schuurplekjes in de mondhoeken ontstaan.

  Hoe weet je of een bit goed zit?

  Je kunt zien dat een bit goed past als het bit aan beide zijden van de mond ongeveer 0,5 cm tot 1 cm uitsteekt. Bij een bit met losse ringen (zoals een watertrens) moet er niet te weinig ruimte overgehouden worden aan de zijkanten.

  Welk bit voor kapotte mondhoeken?

  Daarbij past het dubbelgebroken bit zich beter aan de vorm van de paardenmond. Kies je voor een dubbelgebroken bit, neem er dan een met een klein, rond tussenstukje dat beter in het midden van de mond van je paard blijft liggen. Er komen ook steeds meer (kunststof) ongebroken bitten op de markt.

  Wat is een Appelbit?

  Een appelbit heeft een zacht mondstuk met appelsmaak en een roestvrijstalen kern voor maximale sterkte. Deze bitten zijn zeer geschikt voor paarden die andere materialen moeilijk accepteren. Het appelbit stimuleert het kauwen en werkt ontspannend.

  Welk Sprenger bit?

  Gekeken naar de juiste lengte hoort een watertrens (met losse ringen) niet meer dan 5 mm uit te steken aan beide zijden van de mondhoeken. Een trens met vaste ringen (zoals een bustrens of Pelham) zit aangesloten aan de mond. Enkelgebroken bitten werken in op de randen van de tong en de onderkaak.