Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarop moet ik letten bij de aankoop van een nieuwe set weggroepen?

4 min read

Gevraagd door: Chris Gonzalez

Welke groep is het beste voor een racefiets?

Wat is de beste groep voor racefietsen? Er zijn veel groepen op de markt, maar op basis van prestaties is de Shimano Dura-Ace Di2 een van de beste groepen voor racefietsen, omdat het een elektronische groep is met semi-synchro- en synchroschakeling. Het heeft ook een soepel schakelgedrag.

Wat zijn de verschillende niveaus van Campagnolo?

Campagnolo Groupsets: verschillende niveaus verklaard

  • Centaur: 11-speed.
  • Chorus: 12-speed.
  • Record: 12-speed.
  • Record EP’s: 12-snelheid elektronisch.
  • Super record: 12-snelheid.
  • Super record EPS: 12-speed elektronisch.


Wanneer moet ik mijn groepset vervangen?

SLIJTAGE EIST ZIJN TOL
De meeste fietsframes zullen de levensduur van een groep overschrijden, vooral als de eigenaar elk jaar wedstrijden rijdt en/of grote afstanden aflegt (>20.000km). Ook zware weers- en/of rijomstandigheden verkorten de levensduur van een groep.

Beïnvloedt de groep de snelheid?

De duurdere groepen zijn lichter en bieden meestal soepeler schakelen en superieure remprestaties, en je krijgt meer versnellingen en met de duurdere groepen, 11-speed op Dura-Ace, Ultegra en 105, tot 8-speed op instapniveau Claris.

Is Ultegra beter dan 105?

Er is geen echt technologisch verschil meer tussen 105 en Ultegra, en het enige echte verschil is dat Ultegra een lichtere groep is. Dat betekent dat we 2 antwoorden hebben op de vraag van 105 versus Ultegra. Als je een waardeoordeel wilt, ga dan voor 105, als je gewicht wilt besparen ga dan voor Ultegra.

Waarom is Campagnolo beter dan Shimano?

Het is echt niet anders dan een Japanse auto versus een Italiaanse (hoewel Campy betrouwbaarder is dan veel Italiaanse automerken). Campy is iets moeilijker af te stellen (pietluttiger) maar voelt soepeler aan. Shimano is preciezer, maar voelt “klinischer” aan, bij gebrek aan een beter woord. Het andere grote verschil is de ergonomie van het schakelen.

Moet ik ketting en cassette samen vervangen?

Je moet je ketting op hetzelfde moment vervangen als de cassette en/of kettingset. “Een versleten ketting op een nieuwe cassette of kettingbladen zal de slijtage alleen maar versnellen,” zegt Chris McKenney.

Hoe lang moet een racefietsketting meegaan?

2.000 tot 3.000 mijl
De meeste monteurs zijn het erover eens dat u uw ketting moet vervangen ongeveer elke 2.000 tot 3.000 mijl, afhankelijk van uw rijstijl.

Hoeveel kost het om een fiets op te waarderen naar een groep?

De gemiddelde prijs voor het vervangen van een fietsaandrijving bedraagt 350$, terwijl zowel Shimano als SRAM een collectie groepen aanbieden voor mountainbikes en racefietsen met verschillende niveaus vanaf 120$ tot 1200$.

Waarom is Dura-Ace beter dan Ultegra?

Hoewel Dura Ace wordt beschouwd als Shimano’s allround prestatiegroep, wordt Ultegra verrassend genoeg algemeen beschouwd als veelzijdiger, voornamelijk vanwege het lagere versnellingsbereik. Terwijl Ultegra cassettes helemaal tot 34 tanden gaan, gaan Dura Ace cassettes slechts tot 30 tanden.

Kan ik Ultegra mengen met 105?

Er is geen reden waarom je geen Ultegra cassette kunt gebruiken met een 105 groep, of omgekeerd. Bij zowel 105 als Ultegra is het grootste tandwiel dat je officieel kunt gebruiken een 34-tands, hoewel je in werkelijkheid veel groter kunt gaan dan dat; we hebben versnellingssystemen met 11-40 cassettes die heel goed werken.

Hoe lang gaat een derailleur mee?

Een achterderailleur van goede kwaliteit kan 3 tot 5 jaar meegaan, terwijl merkloze of kwalitatief minder goede exemplaren 2 jaar meegaan, ongeacht de duurzaamheid van de achterderailleur zal het jockeywieltje na verloop van tijd slijten en kan zeer goedkoop door nieuwe worden vervangen.

Is tiagra beter dan 105?

Tiagra biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, maar 105 is zeker de betere groep en wij zouden aanraden deze te kiezen als je geld het toelaat, vanwege de betere remmen, de kleine gewichtsbesparing en de upgrade naar 11-speed.

Wat is een groep op een racefiets?

Een racefietsgroep bestaat uit alle bewegende delen van je fiets: de gecombineerde versnellings- en remhendels, kabels, remklauwen en derailleurs, plus de trapas, cranks, kettingbladen, ketting en cassette – ook wel de aandrijving genoemd. Sommige fietsen gebruiken kabels om de versnellingen aan te drijven en worden mechanische groepen genoemd.

Wat betekent Shimano 105?

De geboorte van Ultegra in 1976 is een onderdeel dat Ultimate + Integrate betekent. De 105, die in 1982 werd geboren, erfde destijds het modelnummer van de dubbele hendel SL-A 105 en is nu de merknaam van 105 geworden.

Wat is beter Sora of Claris?

De Claris groep komt als beste uit de bus als het gaat om remkracht. Er is een merkbaar verschil in hoe snel de remklauwen reageren en remmen, vergeleken met het Sora-systeem.

Is Tiagra beter dan Sora?

In wezen is de Tiagra een betere optie als je een iets lichtere en snellere groepset wilt. Wil je een mix van prestaties en waarde, kies dan voor de Sora. Als je op zoek bent naar meer prestaties (zonder een 11-speed groep), kies dan voor de Tiagra.

Is Shimano de beste uitrusting?

Als je op zoek bent naar topprestaties, en geld geen rol speelt, is de beste Shimano groepset voor crosscountryrijders Shimano XTR Di2, die aan de top staat van de schakel- en remtechnologie. Als de eerste elektronisch schakelende groep in het mountainbiken is het geen verrassing dat het ook de duurste is.