mei 16, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom wordt een honkbal die door een werper wordt gegooid beschouwd als een projectiel?

4 min read

Wat is slag en wijd?

4 Slag Een opgeworpen bal is ‘slag‘ als deze tussen knieën en schouders van de slagman en over de thuisplaat wordt gegooid. (zie plaatje bij 3) Page 2 2 5 Wijd Een opgeworpen bal is ‘wijd‘ als die te hoog (boven de schouders), te laag (onder de knie) of niet over de thuisplaat wordt gegooid.

Wat is een vrije loop bij softbal?

Gedwongen loop: als een honkloper niet terug kan keren naar zijn vorige honk, bijvoorbeeld wanneer hij net de bal weggeslagen heeft en bij het eerste honk aankomt of omdat er op de vorige honk nu een andere honkloper staat, dan is er sprake van een gedwongen loop.

Wat is een wijd bij softbal?

Een reglementair geworpen bal is wijd als deze niet in zijn vlucht door het slaggebied gaat en als niet door de slagman naar deze bal wordt geslagen. Slaat de slagman wel naar de bal, dan is het dus een slag.

Hoe houd je een knuppel vast softbal?

Veldspel

  1. Het slaan (uitleg voor rechtshandige)
  2. • …
  3. • Zet je voeten op schouderbreedte in een spreidstand.
  4. Houd de knuppel vast met rechterhand aangesloten boven je linkerhand.
  5. • Je armen zijn vrij van je lichaam en de knuppel wijst achter je nek schuin omhoog. ( …
  6. • …
  7. • …

Wat is een Foutslag?

Het toucheren van de bal waarbij deze niet het speelveld in geraakt geldt als slag, maar de slagman mag in dat geval niet naar het honk lopen. Behalve in geval van een vangbal (dan is de slagman uit) heet zo’n slag een foutslag.

Hoe ziet een honkbalveld eruit?

Aan weerszijden van de thuisplaat liggen de twee slagperken voor de slagmensen. De thuisplaat ligt op een van de vier hoeken van een vierkant van 27,5 bij 27,5 meter. Op de andere drie hoeken liggen – tegen de klok in – het eerste, tweede en derde honk. Rond deze drie honken ligt het binnenveld, ook de diamond genoemd.

Hoe kan je een gedwongen loop uitmaken?

Voorbij de honken telt de plek waar de bal het eerst de grond raakt. Vangbal Als een geslagen wordt gevangen is de slagman uit. Ook als die bal op foutgebied wordt gevangen. Uit branden Als een honkloper moet lopen (gedwongen loop) en de bal is eerder bij het honk dan de loper dan is de slagman uit.

Wat zijn de regels van softbal?

In tegenstelling tot honkbal mag er bij softbal niet bovenhands aangeworpen worden, maar alleen maar onderhands. Hierdoor worden worpen ook wat langzamer. Bij een slagbeurt krijgt je drie pogingen om de bal te slaan, mits het aangooien van de bal op de juiste manier, binnen de slagzone, wordt gedaan.

Wat zijn de regels van honkbal?

Een van de teams verdedigt (staat in het veld) terwijl van het aanvallende team steeds een speler aan slag is. Alleen het team dat aan slag is kan punten scoren. Het veld bevat vier honken. Wanneer een aanvallende speler alle vier de honken op rij is gepasseerd dan wordt er een punt gescoord.

Wat is Binnenhoog bij softbal?

Binnenhoog is een goed geslagen hoge bal (geen line-drive of stootslag) welke redelijkerwijs kan worden gevangen door een binnenvelder, terwijl eerste en tweede, of eerste, tweede en derde honk zijn bezet met nul of één uit. Wanneer binnenhoog wordt afgeroepen, is de slagman uit.

Hoe beweeg je de knuppel tijdens het slaan softbal?

De speler neemt de knuppel in zijn onderste hand, strekt zijn arm en gaat zo ver van de handschoen staan, dat hij met het uiteinde van de knuppel de hand- schoen kan raken.

Hoeveel spelers zitten er in een softbalteam?

Honkbal en softbal zijn teamsporten waarbij twee teams tegen elkaar strijden. Een team bestaat uit negen spelers. Er is een aanvallende en een verdedigende partij.

Hoeveel mensen spelen honkbal?

Honkbal is een van de meest gespeelde sporten ter wereld. In Europa is het een van de minder populaire sporten. In Nederland honkballen er ongeveer 25.000 tot 30.000 mensen. In de Verenigde Staten spelen miljoenen mensen honkbal.

Hoeveel honkbalclubs zijn er in Nederland?

Honkbal in Nederland: de feiten

er zijn 160 clubs: nog geen 60 honkballers per club.

Wat zijn de afmetingen van een softbalveld?

Het softbalveld

Het buitenveldhek, is de derde begrenzing en staat gemiddeld op 90 tot 120 meter van de thuisplaat. De afstand tussen de honken bedraagt 18,30 meter. De afstand tussen de werpplaat en de thuisplaat is bij damessoftbal 12,20 meter en bij herensoftbal 14 meter.

Wat is het verschil in afstand tussen de honken bij honkbal en softbal?

Veld Een softbalveld is dus kleiner dan een honkbalveld. Staat het buitenveldhek bij honkbal op minimaal 90 meter van de thuisplaat, bij softbal is dat op 70 meter. De afstand tussen de honken is bij softbal dan ook meteen een stuk kleiner, namelijk gemiddeld 18,30 meter (bij honkbal 27,50 meter).

Hoeveel innings heeft een honkbalwedstrijd?

Een honkbalwedstrijd bestaat uit negen innings, en elke inning bestaat uit twee helften. In de eerste helft staat het ene team in het veld en is de ander aan slag. In de tweede helft wisselen de teams van plaats. De eerste helft is voorbij als het aanvallende drie keer een uit haalt.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl