Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom stuiteren ballen hoger als ze van een grotere hoogte vallen?

3 min read

Waarom stuitert een pingpongbal?

Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd geduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak heeft geraakt.

Waarom stuitert een stuiterbal steeds minder hoog?

De bal valt recht naar beneden, stuitert een aantal malen op en neer, komt steeds minder hoog, en blijft ten slotte liggen. De beweging van de bal wordt bepaald door de zwaartekracht en de botsingen met de grond. We verwaarlozen de luchtweerstand (of we laten het gebeuren in een vacuüm plaatsvinden).

Wat is het verband tussen de hoogte waarvan een balletje valt en de snelheid waarmee het balletje de grond raakt?

Als die afstand groter wordt neemt de zwaarte-energie van je rugzak toe. Er geldt: hoe groter de hoogte boven de aarde hoe groter de zwaarte-energie. Een voorwerp met snelheid heeft energie. Als op de bowling baan een bal met een hele kleine snelheid een kegel raakt valt de kegel niet om.

Waarom stuiteren dingen?

Het stuiteren wordt veroorzaakt door de elastische eigenschap. Daardoor wordt de bal weggeduwd als hij de grond of een ander hard oppervlak heeft geraakt. Als je een stuiterbal gooit, moet je oppassen in de buurt van ruiten of breekbare voorwerpen.

Hoe bereken je de Stuitfactor?

De gemiddelde stuitfactor (stuithoogte/valhoogte) = 0,582 m.

Welke krachten werken op een vallende bal?

Van een vallende bal is bekend dat er een luchtweerstand Fw = 0,025 × v2 op werkt. De zwaartekracht op de bal is 6,0 N. Van een moment tijdens de val zijn de krachten bepaald en op schaal in de tekening gezet.

Wat is de Stuiterfactor?

De stuitfactor van een voorwerp op een zekere ondergrond is niks anders dan de verhouding van de bewegingsenergieën na en voor de stuit. Is die bijvoorbeeld 0,5 , dan wordt tijdens de stuit de helft van de bewegingsenergie omgezet in warmte van voorwerp, ondergrond en omgeving.

Hoe stuitert een basketbal?

De basketbal raakt de grond en stuitert omhoog. De basketbal raakt daarna de tennisbal en die beweegt heel hard omhoog. De ballen zullen nog een paar keer stuiteren en daarna stilliggen.

Hoe maak je zelf een stuiterbal?

  1. Stap 1: Doe 2 eetlepels warm water en ½ theelepel borax-poeder in een bakje. Roer alles goed door, met een lepel of roerstokje.
  2. Stap 2: Voeg nu de kleurstof toe om je stuiterbal een kleurtje te geven. …
  3. Stap 3: Pak een ander bakje en doe daar 1 eetlepel lijm in.
  4. Waar is een stuiterbal van gemaakt?

    Normaal wordt een stuiterbal gemaakt van rubber. Rubber is viscoelastisch materiaal, dat betek- ent dat het materiaal voor een deel elastisch is en voor een deel vloeibaar (visceus) is. De stuiter- bal kan stuiteren door de elastische eigenschap van rubber.

    Hoe werkt een springbal?

    Een stuiterbal is een kleine massieve bal die gemaakt is van elastisch materiaal zoals rubber of silicoon. De bal stuitert na met kracht te zijn geworpen meerdere malen, waarbij hij soms onvoorspelbaar van richting verandert.