Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waarom heeft het verminderen van het gewicht van een fiets zoveel invloed op de snelheid?

5 min read

Gevraagd door: Shane Rios

Omdat het toevoegen van gewicht aan een fiets, wielen en onderdelen de traagheid verhoogt, zal het de versnelling vertragen.

Zal afvallen me sneller maken op de fiets?

Voor de renner met gemiddelde sterkte op de Transcontinentale (TCR) route van 2016 zou een vermindering van het totale gewicht met 5 kg de gemiddelde snelheid met slechts 0,41 km/h doen toenemen en de totale fietstijd met 3 uur en 23 minuten verminderen (de eindtijd zou dus ongeveer 6,5 uur vroeger kunnen zijn).

Waarom dalen zwaardere fietsers sneller?

Zwaardere rijders kunnen sneller afdalen dan lichte, omdat zwaardere rijders niet veel meer volume/oppervlakte hebben dan hun lichtere tegenhangers, ondanks mogelijk grote verschillen in gewicht.

Hoeveel langzamer is een zware fiets?

In dit experiment voegde de extra vier pond één minuut toe aan de tijd van de rijder, die ongeveer 50 minuten bedroeg, dus het maakte hem ongeveer twee procent langzamer. Dus verdrievoudigen om je 12 pond zwaardere fiets te krijgen zou zes procent langzamer zijn.

Hoeveel invloed heeft het gewicht van de fiets op de snelheid?

Geen enkel theoretisch gewicht beïnvloedt de acceleratie, meer gewicht maakt de snelheidstoename trager en vereist meer vermogen om het af te remmen. We hebben het over marginale winst, die in wedstrijden van doorslaggevend belang kan zijn; dit kleine verschil in totaal gewicht en versnelling tussen twee renners kan gaten slaan.

Is gewicht echt belangrijk op een fiets?

Extra gewicht verhoogt de inertie en de inertie van het wiel is van groot belang in de wielersport omdat de renner die moet overwinnen om te versnellen. Zwaardere wielen vergen meer energie om deze traagheid te overwinnen. Veel renners, zelfs beginners, voelen het verschil wanneer ze op lichtere wielen rijden.

Gaan zwaardere fietsen sneller bergafwaarts?

Een zwaardere fiets zal sneller bergafwaarts gaan dan een lichtere fiets wanneer alle andere factoren, zoals luchtweerstand, rolweerstand en gewicht van de fietser, gelijk zijn. Dit komt doordat de zwaartekracht een groter effect heeft op zwaardere voorwerpen.

Gaat een zwaarder persoon sneller een heuvel af?

Geloof het of niet, als voorwerpen bergafwaarts rollen, is het niet hun gewicht of grootte die hun snelheid bepaalt, maar hoe hun gewicht is verdeeld.

Zijn zwaardere fietsers sneller?

“Als je de massa verhoogt, neemt de snelheid toe met een kubieke functie, terwijl als je de luchtweerstand verhoogt, de snelheid afneemt met een kwadratische functie. Vandaar dat fietsers die zwaarder zijn sneller kunnen gaan,” zegt Fonda.

Is 22 pond zwaar voor een fiets?

Een gemiddelde racefiets van beginners- tot middenniveau weegt ongeveer 9,1-11,3 kg.

Wat maakt een fiets snel?

Echte racefietsen zijn snel omdat ze soepele high-performance banden gebruiken. Hun frames buigen precies de juiste hoeveelheid voor een krachtige rijder. Racefietsen zijn snel omdat de rijder weinig windweerstand heeft dankzij de lage zitpositie, het smalle stuur en de nauwsluitende kleding.

Wat is een goed gewicht voor een racefiets?

18 pond
Het standaard gewicht voor een racefiets is 18 pond. Mountainbikes wegen 29 pond, terwijl beach cruisers tot 40 pond kunnen wegen. Een typische racefiets mag niet meer wegen dan 18 pond, inclusief pedalen en kooien. Vergeleken met andere jachtfietsen zijn deze fietsen lichter en gemakkelijker te berijden op verharde oppervlakken.

Wat maakt een racefiets sneller?

Racefietsen zijn altijd al uitgerust met dunnere banden dan andere soorten fietsen zoals MTB of hybride fietsen. De belangrijkste reden voor deze bandenkeuze is het verminderen van de rolweerstand tussen rubber en asfalt, waardoor de snelheid toeneemt.

Maakt een carbon fiets je sneller?

Een klein experiment dat onlangs werd uitgevoerd door Cycling Weekly toonde echter aan dat een fietser die 200w trapkracht genereert op een aero carbonfiets 1,7kph sneller was dan op een lichtgewicht carbonfiets – geëxtrapoleerd over vier uur rijden zou dit volgens hen neerkomen op 6,6km extra afgelegde afstand.

Zijn lichtere fietswielen sneller?

Lichtere wielen versnellen sneller, maar vertragen ook sneller dan zwaardere wielen, die langzamer versnellen maar de snelheid langer vasthouden.

Hoe beïnvloedt het gewicht een fiets?

Minder gewicht op de fiets betekent minder gewicht dat de heuvel op wordt gesleept. Bovendien voegt gewicht rolweerstand toe aan banden. Extra gewicht veroorzaakt een grotere vervorming van de zijwanden en het loopvlak van een band, waardoor de rolweerstand toeneemt.

Hoeveel invloed heeft het gewicht op het klimmen op de fiets?


Citaat uit de video: Je was een beetje langzamer dan dat, maar ik denk dat we een beetje experiment moeten toestaan.

Wat is het ideale gewicht om te fietsen?

De vuistregel voor het juiste gewicht is 100 pond voor de eerste 2 meter lengte (voor vrouwen) en 106 pond (voor mannen). Voeg vervolgens 4-6 pond per centimeter lengte boven deze basis toe (vrouwen) en 5-7 pond per centimeter (mannen).

Hoe snel moet ik fietsen voor mijn leeftijd?

18-25 jaar: 17-18,5 mph. 25-35 jaar: 20,8-21,7 mph. 35-40 jaar: 18,6 mph. 45-50 jaar: 15 mph.

Is 15mph snel op een fiets?

De meeste rijders kunnen een gemiddelde snelheid van ongeveer 15 mph halen tijdens een rit van een uur. Een goede snelheid voor een beginner is 10 mph, maar je zou vrij snel 15 mph moeten kunnen halen. Als u af en toe gaat trainen, kunt u uw gemiddelde opvoeren tot 18 mph, maar door regelmatig te trainen kunt u 22 mph halen.

Is 20 mph op een fiets snel?

Gemiddelde snelheid – indicaties
Beginner, korte afstand (zeg 10-15 mijl): gemiddelde snelheid 12 mph. De meeste fietsers kunnen met beperkte training snel een gemiddelde van 10-12 mph bereiken. Meer ervaren, korte tot middellange afstand (zeg 20-30 mijl): gemiddeld 15-16 mph. Redelijke ervaring, gemiddelde (zeg 40 mijl): gemiddeld ongeveer 16-19