Nederlands | English | Deutsch | Türkçe

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waaraan zijn rode en groene navigatiehulpmiddelen te herkennen?

2 min read

Hoe navigeerde men vroeger?

Rond 1515 begonnen zeelui de kruisstaf te gebruiken in combinatie met de poolster. Deze ster staat namelijk heel dicht bij het ware noorden en heeft een zo goed als verwaarloosbare declinatie. Metingen met de poolster zijn in principe preciezer, maar kunnen alleen op het noordelijk halfrond gemaakt worden.

Hoe bepalen schepen hun route?

Deze radiobakens bevinden zich op een vaste plaats op aarde, waarvan de precieze coördinaten bekend zijn. Wanneer schepen een signaal ontvangen van een radiobaken, kunnen ze met behulp van een radiorichtingzoeker aan boord bepalen vanuit welke richting het signaal van het baken komt.

Hoe oud is navigatie?

In 1990 was de peperdure Mazda Eunos Cosmo de eerste auto met een ingebouwd GPS-navigatiesysteem. Toen schier onbetaalbare techniek, dertig jaar later te vinden in heel veel nieuwe auto’s. Dat navigatie al zo lang gemeengoed is, betekent ook dat heel veel occasions af-fabriek zijn uitgerust met satellietnavigatie.

Hoe werk ik met de sextant?

Met de sextant meet de schipper de hoek tussen de horizon en de zon als die op zijn hoogst staat. De spiegel wordt zo gedraaid dat de zon en de horizon op één lijn liggen. Vervolgens wordt de invalshoek van de zon afgelezen op een schaal. Op basis daarvan kan de positie van het schip worden berekend.

Hoe navigeer je met de sterren?

Laat je kompas thuis en probeer de tocht te lopen met behulp van de sterren. Zoek op elke kruising eerst de Poolster op en bepaal aan de hand daarvan waar je heen moet. Als je de Poolster niet kunt vinden, kun je altijd nog Orion zoeken. Maak het iets moeilijker.

Wat is een sextant tandheelkunde?

Een zesde deel van het gebit. Bij het screenen van de gezondheid van het tandvlees of bij het beschrijven van operatiegebieden wordt de term sextant gebruikt.

Wat doet een Jakobsstaf?

De jakobsstaf is de voorloper van de sextant. Hij bestaat uit een lat met daarop een schaalverdeling die je vlak onder je oog kon houden. Loodrecht daarop kun je een andere lat (soms meerdere latten) verschuiven. Je houdt de schaalverdeling horizontaal en kijkt langs de bovenkant van die loodrechte lat.