mei 24, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar zijn platanen goed voor?

3 min read

Platanen komen dus het beste tot zijn recht op heel ruime standplaatsen en zeer brede straatprofielen. Platanenhout is een fraaie houtsoort voor meubels, draaiwerk en houtsnijwerk. Als het een mooi gevlamde tekening heeft, is het gezocht voor fineer.

Wat gebeurt er als je een plataan niet snoeit?

Je kunt ze het beste snoeien in het najaar of in de wintermaanden als het niet vriest. Dan hoeft de plataan geen energie meer in de groei te steken, waardoor hij de wonden beter kan beschermen tegen ziekten en plagen. Ook heb je in het najaar en in warme wintermaanden veel minder kans dat de boom gaat bloeden.

Hoe lang leeft een plataan?

Hij kan zeer oud worden. In de buurt van Constantinopel staan exemplaren die waarschijnlijk 4000 jaar oud zijn. De oosterse plataan kan 30 m hoog worden en een stamomvang van 15 m bereiken.

Wat zijn de kenmerken van een plataan?

Kenmerken. Een plataan wordt 30-35 meter hoog en ontwikkelt een zeer brede kruin, soms enkele kruinen, met een diameter van 8-12 meter. De grote bladeren en het dichte bladerdek maken platanen tot veel toegepaste schaduwbomen. Vooral in Zuid-Europa zijn platanen bepalend voor het straatbeeld.

Hoeveel water heeft een plataan nodig?

De waterhoeveelheid die boom nodig heeft hangt af van de bodem, de boomsoort en het weer. Stelregel is dat de grond direct naast de kluit licht vochtig moet zijn. De boom heeft het meeste water nodig in de periode van uitlopen tot en met de langste dag.

Wat is de beste tijd om een plataan te snoeien?

Platanen gaan in de winterperiode in ruststand. Dit is daarom de ideale tijd om de plataan te snoeien. De wintersnoei kun je van oktober tot maart uitvoeren. Snoei de boom niet met vorst, dat geldt voor bijna alle boomsoorten.

Hoe vaak moet je een dakplataan snoeien?

Jaarlijks je dakplataan snoeien! En wel zo: Om je dakplataan in model te houden, snoei je die scheuten elk jaar terug tot op 2 cm van de gesteltakken. Dat kun je doen net voordat het bruine blad afvalt of tijdens de rustperiode in de winter, als het niet vriest.

Hoe oud wordt een dakplataan?

Leeftijd en groeisnelheid

Platanen kunnen oud worden, veel grote aangeplante platanen stammen uit de 19e of soms zelfs 18e eeuw, er zijn leeftijden bekend van 300 tot 500 jaar. In de Utrechtse Vechtstreek staat een plataan uit 1760.

Hoeveel groeit een plataan per jaar?

Hiervoor neem je de omtrek van de boomstam op zo’n 1.50 meter vanaf de grond gemeten. Een boom groeit gemiddeld ongeveer 2,5 cm per jaar in dikte, dus in omvang. Met deze wetenschap hebben wij twee grote bomen gemeten, een enorme Beuk en een al even imposante Plataan.

Wat kost een plataan?

Voor beton producten geldt een afwijkend tarief van € 49,95.
Plataan boom planten wanneer?

Latijnsenaam Platanus hispanica
Groenblijvend Nee
Grondsoort Klei, Lichte klei, Veen, Zand
Standplaats Zon, Halfschaduw, Schaduw

Hoeveel water Dakplataan?

Geef voldoende water zodat de grond rondom de boom mooi na kan zakken en de boom over voldoende vocht kan beschikken. Afhankelijk van het jaargetijde dient de watergift afgestemd te worden op de behoefte. Let goed op: Met 1 gieter van 10 liter water geeft u nog niet voldoende water aan de dakplataan!

Welke bomen drinken veel water?

Met dat gezegd, laten we beginnen met de lijst:

  • 1 Witte populier.
  • 2 Cacaoboom.
  • 3 Broodvruchtboom.
  • 4 Paardekastanje.
  • 5 Moeras cipres.
  • 6 Nep banaan.
  • 7 Bloemas.
  • 8 Haya.

Kan je een boom te veel water geven?

Houd de kluit vochtig, maar geef niet teveel water! Als de standplaats voortdurend kletsnat is zullen de wortels gaan rotten, met als gevolg dat de boom uiteindelijk dood zal gaan.

Kan een boom verdrinken?

Er is weinig bodemleven waardoor de wortels niet groeien. Van veel water geven gaat de plant niet sneller groeien maar zullen de wortels verdrinken en verrotten (zie ook punt 2). Alleen als het een hittegolf is en de plant staat in de volle zon dan kan meer water nodig zijn.

Hoeveel water moet een boom hebben?

Dit komt omdat de boom in het voorjaar niet meer in rust is en veel water nodig heeft. Haast ieder jaar is er een periode dat een boom extreem veel water nodig heeft. Soms is dit al in april, het kan ook in augustus zijn. Het kan nodig zijn dat een boom elke dag een paar emmers water nodig heeft.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl