mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar wordt een Hawley retainer voor gebruikt?

4 min read

Beugels » Retentie De hawley is een retentieapparatuur. Dit is een kunsthars plaatje wat tegen het gehemelte of bij de tongzijde geplaatst wordt. De hawley zorgt ervoor dat de tanden niet meer kunnen verschuiven. Deze wordt bij het laboratorium vervaardigd waarvoor het maken van een afdruk noodzakelijk is.

Waarom spalk en Nachtbeugel?

In veel gevallen is naast de spalk, een nachtbeugel ook een goed idee. De spalk houdt alleen de voorste zes of vier tanden recht. Terwijl een nachtbeugel zorgt ervoor dat het hele gebit niet verschuift. De orthodontist kan aan het eind van de behandeling het best aangeven welke nachtbeugel het meest geschikt is.

Wat is een Hawley?

De Hawley plaat is een uitneembaar plaatje wat op het gehemelte gedrukt wordt. Hierbij loopt een ijzerdraad aan de voorkant over je voortanden waardoor de boventanden vastgehouden worden. Dit stabiliseert je rechtgezette tanden en kiezen, zodat ze vast kunnen groeien op hun plaats.

Waar zorgt een Nachtbeugel voor?

Een nachtbeugel of OIR (Oral Invisible Retainer) is een retentiebeugel. Door middel van een retentiebeugel kunnen tanden en kiezen stabiliseren na de behandeling met een gewone beugel. Omdat het in dit geval over een uitneembare beugel gaat, die alleen ’s nachts wordt gedragen, wordt het een nachtbeugel genoemd.

Welke Nachtbeugel?

De OIR draag je nadat de actieve behandeling is afgerond en zorgt ervoor dat je tanden in de rechte positie blijven staan. De OIR wordt ook wel een nachtbeugel genoemd, omdat je de beugel na een bepaalde afbouwperiode alleen nog maar ’s nachts hoeft te dragen. We adviseren wel om de OIR levenslang te dragen.

Is spalk na beugel nodig?

Als de behandeling is afgerond en de tanden recht staan, willen we natuurlijk voorkomen dat de tanden weer gaan verschuiven. Daarom plaatsen we standaard na iedere beugelbehandeling een spalkje. Dit is een ijzeren draad die achter de voortanden in de boven- en/of onderkaak wordt geplaatst.

Hoe lang spalk na beugel?

Wij plaatsen deze daarom direct na het verwijderen van de beugel. Hoe lang blijft een spalkje achter mijn tanden? Het is de bedoeling dat het spalkje voor altijd achter uw tanden blijft zitten. Dankzij het ijzeren draadje blijven de tanden op dezelfde plek vast staan en kunt u blijvend genieten van een mooi gebit.

Wat is een Essix?

Dit is een doorzichtig hoesje voor je boven- of onderkaak. Deze beugel bedekt de tanden en kiezen en een deel van het tandvlees. De bedoeling van deze beugel is het vasthouden van de stand van de tanden en kiezen.

Hoe lang retainer dragen?

Hoe lang draag je een retentiebeugel? De meeste retentiebeugels draag je nog zeker één tot twee jaar na de actieve behandeling. Langer doorgaan met de retentiebeugel (enkele nachten per week) is verstandig, het geeft een grotere kans dat de tanden recht blijven staan.

Wat kost een Essix retainer?

Diversen

Type Prijs
Nightguard / essix retainer (hard/zacht) €67,60
Bleekbitje €56,-
Werkmodel €9,45
Studiemodel €35,95

Wat voor soort beugel heb ik nodig?

Om ervoor te zorgen dat de boven- en de onderkaak in de juiste positie komen te staan, kunnen we verschillende beugels gebruiken om de groei van de kaak mee te stimuleren. Je hebt ze in verschillende vormen: blokbeugel, herbst, buitenboordbeugel of de pendulum. Na een van deze beugels krijg je vaak een vaste beugel.

Wat als je je Nachtbeugel niet draagt?

Wanneer je een nachtbeugel niet genoeg draagt, zullen je tanden verschuiven. De nachtbeugel zit dan strak en sluit niet meer goed aan over het gebit. Als je dit merkt, neem dan zo snel mogelijk contact met ons op.

Heeft een Nachtbeugel zin?

Daarom: een nacht- of retentiebeugel

De wortels van je tanden en kiezen krijgen met een nachtbeugel de tijd om nog beter vast te groeien in hun nieuwe positie. De nachtbeugel is meestal een ‘blijvertje’. Eens je orthodontist je een nachtbeugel heeft aangeraden, draag je die elke nacht en vaak ook heel je leven lang.

Kan niet slapen door Nachtbeugel?

Meestal is het een gewenningsprobleem. Kijk het een paar dagen aan. Een retainer moet passief zitten, mag dus niet spannen maar mag ook niet uitvallen.

Kan je een Nachtbeugel ook overdag dragen?

een tijdje overdag worden gedragen. In dat geval wordt wel van een ‘afbouwbeugel’ gesproken. Gemiddeld duurt het zo’n 1 tot 2 weken om goed aan een nachtbeugel te wennen.

Hoe vaak moet je je Nachtbeugel schoonmaken?

Iedere keer als je het bitje uit je mond neemt, zul je het goed moeten poetsen en spoelen onder de kraan. Gebruik hiervoor een stevige tandenborstel of speciale protheseborstel waarmee je goed alle lastige hoekjes en randjes kunt schoon poetsen.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl