mei 17, 2022

Project Sports

Vragen en antwoorden over voetbal en sport

Waar staat Lac voor?

3 min read

FRISIA WORDT VOETBALCLUB In 1896 neemt Frisia de naam aan van “Leeuwarder Athletische Club Frisia”.

Wat is een Lac?

LAC is de afkorting voor de lokale adviescommissie. Zij komt samen als er een vraag is van Fluvius (leverancier van gas en elektriciteit) of van de Watergroep (leverancier van water) om de toevoer aan een woning van gas/elektriciteit/water te mogen afsluiten.

Wat is een lokale adviescommissie?

De netbeheerder of waterleverancier die een verbruiker wil afsluiten, moet in bepaalde gevallen eerst advies vragen aan de Lokale Adviescommissie (LAC) van de gemeente. In die commissie zitten mensen van het OCMW, de netbeheerder of waterleverancier, en eventueel de schuldbemiddelaar van de verbruiker.

Hoe werkt het Lac operon?

Het lacoperon is een operon dat voor de regulatie van de afbraak van lactose zorgt en voorkomt in onder andere de bacterie Escherichia coli. Het lacoperon wordt beschouwd als het voorbeeld van prokaryotische genregulatie.

Wat is een operon biologie?

In prokaryoten liggen genen die coderen voor ‘samenwerkende’ producten vaak naast elkaar in het genoom, achter een gezamenlijke promotor en andere regulatie-onderdelen. Op die manier kan de expressie van zo’n groepje samenwerkende genen als geheel gereguleerd worden. Zo’n groep wordt wel een operon genoemd.

Wat is de operator DNA?

Een operator is in de genetica een deel van het operon dat dicht bij of op de promotor ligt, waaraan een regulatoreiwit (repressor of activator) zich kan binden en daardoor de affiniteit van de promotor voor de RNA-polymerase vermindert of verhoogt. Daarmee wordt de transcriptie van het gen in het operon gereguleerd.

Wat is de functie van niet-coderend DNA?

Functies van nietcoderend DNA

Sommige stukken nietcoderende DNA vormen tijdens de transcriptie nietcoderend RNA, zoals transfer RNA, ribosomaal RNA en regulerende RNA’s. Ook zijn ze onder andere betrokken bij centromeren en telomeren.

Wat is niet-coderend DNA?

Nietcoderend DNA (ncDNA) is DNA dat geen informatie bevat voor de synthese van RNAen eiwitten. Het merendeel van het eukaryote genoom bestaat uit nietcoderend DNA. In de mens is zo’n 98,5% van het genoom nietcoderend. Het meeste ncDNA bestaat uit grote stukken van het genoom die geen genen bevatten.

Wat is een Hypervariabel gebied?

Hypervariabel gebied: een gebied op het niet voor erfelijke eigenschappen coderende deel van het DNA, dat van persoon tot persoon sterke verschillen kan vertonen in verschijningsvorm (dit betreft de lengte, ofwel het aantal herhalingen van een klein stukje DNA).

Wat is coderen DNA?

Aangezien de genen worden vertaald in eiwitten, zet de cel het vierletteralfabet van het DNA om in het twintigletteralfabet van de eiwitten. Elke drie basen in mRNA (een ‘codon’) coderen voor één aminozuur. Elke combinatie van drie opeenvolgende DNA-letters vormt de code voor één aminozuur.

Wat is junk DNA?

JunkDNA is DNA in het genoom dat geen bekende functie heeft. De naam is achterhaald, omdat veel van de stukken DNA die als junk werden beschouwd, toch bepaalde functies blijken te hebben. Ongeveer 95% van het menselijk genoom wordt beschouwd als junkDNA, waaronder ook introns vallen.

Hoeveel procent DNA is coderend?

Eigenlijk codeert maar 1% van het DNA voor eiwitten. De overige 99% van het DNA worden de niet-coderende regionen genoemd. De niet-coderende regionen hebben ook weer andere functies, bijvoorbeeld de regulatie van de DNA-replicatie of het reguleren van de eiwitproductie.

Copyright © All rights reserved. ProjectSports.nl